Florin Spătaru, ministrul Economiei, a subliniat, joi, în contextul panicii privind creșterea prețurilor la stațiile de benzină, că cei responsabili de specula creată miercuri seara vor răspunde pentru practici comerciale incorecte. Ceea ce a subliniat titularul mandatului de la șefia instituției este că operatorii economici au obligația să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora, în caz contrar pot primi amenzi usturătoare.
Șeful Ministerului Economiei, care coordonează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a anunțat joi, că a dispus constituirea de echipe de control din partea ANPC care, împreună cu cei de la Fisc, să-i verifice pe toți furnizorii de combustibil care au creat panică miercuri în rândul consumatorilor din cauza creşterii artificiale/speculative, în unele benzinării, a prețului la motorina şi benzină.
Mai mult, în atenția ministrului au ajuns situațiile în care benzinarii au vândut clienților carburanți în condiții sau recipiente improprii.
Miercuri, într-o benzinărie din orașul Slatina, județul Olt, un bărbat a fost fotografiat când făcea „plinul” unui recipient de 1.000 de litri, spre nemulțumirea celorlalți conducători auto care așteptau la coadă. Containerul respectiv se afla într-o remorcă, iar autoturismul era înmatriculat în județul Suceava.
Unele cazuri au dus la situații cu un pericol ridicat pentru consumatori. De exemplu, un bărbat din județul Galați, care cumpărase 1.000 de litri de motorină într-un recipient de plastic, a răsturnat rezervorul chiar la ieșirea din benzinărie, pe o stradă din municipiul Tecuci.
„Verificările vor viza şi modul în care a fost comercializat combustibilul, având în vedere imaginile care au circulat în mediul online și care au surprins persoane ce au depozitat benzina sau motorina, cumpărată de la pompă, în diverşi recipienți de plastic”, a subliniat Florin Spătaru, într-o postare pe Facebook.
În mesajul să, ministru a subliniat că obligația operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora.
Este vorba de articolul 7 din Ordonanța de Urgență nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.
Conform legii, încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 30.000 lei.
Sancţiunile se pot aplica şi persoanelor juridice, potrivit legii.
Și șeful ANPC a spus, joi, când a fost întrebat ce mesaj are pentru benzinarii care au crescut prețul nejustificat, că atunci când vor fi încheiate controalele, se iau în calcul sancționarea pentru practici comerciale incorecte și că vor fi emise decizii pentru fiecare în parte. „Analizăm dacă unii dintre comercianți au majorat prețul doar pentru că au făcut-o și alții. Putem vorbi de o inițiativă de tip cartelar, nu e nicio justificare dacă vecinul a majorat prețul să o fac și eu”, a declarat Horia Constantinescu.
Șeful ANPC a fost convocat, joi, de premierul Nicolae Ciucă, alături de șefii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, al Consiliului Concurenței, precum și ministrul Economiei, pentru a discuta despre prețurile la carburanți.
„Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia. Nu voi permite nimănui să profite de situație pentru ca din lăcomie să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică”, a spus premierul. „Vor fi controlate toate companiile petroliere din România. Am cerut sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a subliniat șeful Executivului.