UPDATE 23:55 – Veste antiglonț din carton și „camuflaj” albastru fosforescent! Șeful Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina (NACP) Oleksandr Novikov a trimis o „scrisoare de mulțumire” ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, pentru ”eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de corupție în armata rusă”, se arată pe site-ul instituției.
Șeful NACP dă ca exemple protecțiile tancurilor rusești T-72 și T-80, care s-ar fi dovedit a fi realizate din carton folosit pentru protecția ouălor, potrivit comunicatului NACP.
De asemenea, se semnalează că veste antiglonț purtate de forțele ruse sunt făcute din carton în loc de plăci blindate.
UPDATE 21:30 – Orașul Volnovakha din sud-estul Ucrainei a fost complet distrus de la invazia rusă, afirmă guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de BBC.
Guvernatorul a declarat că, de la începutul invaziei, cea mai mare parte a populației din Volnovakha a fugit, iar o mare parte din infrastructură a fost distrusă, ceea ce înseamnă că orașul efectiv nu mai există, potrivit BBC.
„În general, Volnovakha, cu infrastructura sa ca atare, nu mai există”, a declarat el pentru postul de televiziune ucrainean Direct.
UPDATE 20:25 – Mercenar din grupul Wagner, capturat de ucraineni. Ofițeri din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au capturat, vineri, un mercenar la grupului militar privat rus Wagner, care făcea o recunoaștere în apropierea satului Novoukrainka. Acesta a declarat că nu a văzut „ucraineni fericiți”, așa cum li se spusese acasă.
Mercenarul capturat, Dmitro Pustovetov, a spus că a trecut granița cu Ucraina pe 24 februarie, informează Ukrainska Pravda. El a povestit că a stat două nopți lângă Metiopol, apoi grupul său a fost nevoit să se mute la Donețk.după care a mărșăluit împreună către Herson. Convoiul s-a oprit pe drum în apropierea satului Cernihivka, regiunea Zaporojie, unde lui Pustovetov i s-a dat sarcina de a merge în recunoaștere.
UPDATE 19:40 – Volodimir Zelenski nu renunță la ideea de a discuta direct cu Vladimir Putin. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski solicită discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin la Ierusalim, prin intermediul premierului israelian Naftali Bennett.
Zelenski a remarcat faptul că Israelul are o istorie bogată și multe paralele cu istoria Ucrainei, afirmând că a existat, de asemenea, o mare migrație a evreilor din Ucraina în Israel.
UPDATE 19:35 – Volodimir Zelenski: Aproximativ 1.300 de soldați ucraineni, uciși de la începutul invaziei. Rusia a suferit pierderi fără precedent.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești.
Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost de asemenea uciși în această perioadă, scrie BBC. Pe de altă parte, Ucraina susţine că armata rusă a pierdut 360 de tancuri, 1.200 de vehicule blindate, 60 de avioane de avioane de război şi 80 de elicoptere, dar aceste informaţii nu au putut fi verificate independent. Totuşi, notează dpa, şi surse din cadrul serviciilor occidentale au vorbit despre pierderi grele ale Rusiei.
UPDATE 18:50 – Rusia amenință că va ataca convoaiele cu arme străine furnizate Ucrainei. Deputatul rus Serghei Ryabkov a declarat că Moscova a avertizat SUA că convoaiele de arme străine vor fi „ținte legitime pentru forțele armate ruse”, după cum a menționat presa rusă RIA Novosti, citată de Kyiv Independent.
În urmă cu câteva zile, Secretarul general al NATO a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului care se desfășoară în Europa de Est,
UPDATE 18:40 – Performanță extrem de rară a unui mitralior ucrainean. Lunetist rus, executat de la peste 1.000 de metri cu un RPK „destul de vechi”. Reușita luptătorului de la Garda Națională a fost anunțat pe pagina oficială de Facebook.
Lunetistul rus se afla pe o poziţie în apropierea uneia dintre întreprinderile comerciale din Nikolaev, a anunţat Garda Naţională a Ucrainei.
UPDATE 16:00 – O mamă din Ucraina a dezvăluit că fiul ei este pilot de luptă care s-a înrolat în armata rusă. El și-a bombardat propria țară, înainte de a fi doborât. Înlăcrimată, Elena Golovenskaya a vorbit, într-un videoclip transmis de armata de la Kiev, despre frica ei cea mai mare, că maiorul Aleksey Golovensky va ataca Ucraina.
Imaginile difuzate de forțele ucrainene arată un pilot fotografiat pe un câmp, având mâinile în aer, chiar în momentul în care a fost capturat și o altă poza în timp ce acesta este interogat, conform publicației The Sun.
UPDATE 15:20 – Roman Abramovici a fost suspendat din funcția de director al Chelsea, de Premier League
Roman Abramovici a fost suspendat, sâmbătă, din funcția de director al Chelsea de către conducerea Premier League.
Decizia vine după ce Abramovich a fost sacționat, joi, de guvernul britanic, care i-a înghețat întreaga avere, conform The Guardian.
„În urma impunerii de sancțiuni de către guvernul Marii Britanii, conducerea Premier League l-a descalificat pe Roman Abramovici din funcția de director al Chelsea Football Club”, a transmis Premier League.
UPDATE 15:15 – Bărbat împușcat la Kiev, internat la Botoșani. Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Ucraina, care a fost împuşcat la Kiev, a fost internat, sâmbătă dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani.
Bărbatul rănit este din Turkmenistan şi efectua studii universitare la Kiev. El ar fi fost împuşcat pe 27 februarie, însă a fugit din spital cu intenţia de a ajunge în Turcia, dar în timp ce se deplasa către această ţară, maşina în care se afla a fost atacată din nou de soldaţii ruşi. Studentul din Turkmenistan s-a refugiat în România.
UPDATE 15:00 – Liderii Franței și Germaniei, o nouă rundă de discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin
Președinția franceză a anunțat, sâmbătă, că Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au avut o nouă rundă de discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, referitor la războiul din Ucraina.
Emmanuel Macron a declarat vineri, la un summit al Uniunii Europene, că el și Olaf Scholz vor purta o nouă convorbire cu Putin în următoarele ore, după o altă rundă de discuții care avut loc în cursul zilei de joi, scrie The Guardian.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor Franței și Germaniei să ajute la eliberarea lui Ivan Fedorov, primarul din Melitopol despre care Kievul spune că a fost răpit de forțele ruse, relatează AFP.
Zelenksi a spus, în acest context, că 2.000 de ucraineni protestează, sâmbătă, la Melitopol împotriva invaziei ruse și cer eliberarea primarului lor.
UPDATE 13:30 – Belarus neagă în continuare că se va alătura invaziei ruse
Șeful Statului Major al forțelor armate din Belarus, Viktor Gulevich, a declarat că Belarus nu are de gând să se alăture invaziei ruse în Ucraina, dar trimite cinci grupuri tactice de batalion (BTG) la granița sa, prin rotație, pentru a înlocui forțele deja staționate acolo, scrie The Guardian
Vineri, un oficial de rang înalt al securității ucrainene a avertizat Belarus să nu trimită trupe în Ucraina, pe fondul temerilor că Belarus intenționează să se alăture forțelor armate ruse în câteva ore.
Gulevich a negat planurile de a invada Ucraina: „Vreau să subliniez că transferul de trupe nu are nicio legătură cu pregătirea și, mai ales, nu cu participarea soldaților belaruși la operațiunea militară specială de pe teritoriul Ucrainei”.
Belarus a servit drept punct de trecere pentru trupele, rachetele și aeronavele rusești, dar nu și-a desfășurat propriile forțe în luptă activă.
Ucraina a acuzat ieri aeronavele rusești că au tras în satele de graniță cu Belarus din spațiul aerian ucrainean pentru a oferi o scuză pentru o eventuală ofensivă.
Presupusele atacuri au avut loc în timp ce liderul belarus Alexander Lukașenko se întâlnea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, potrivit Centrului de stat pentru comunicații strategice al Ucrainei.
UPDATE 13:11 – Zelenski, apel transmis mamelor din Rusia: Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină. Ucraina nu vrea acest război
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un apel mamelor soldaților ruși și le cere să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina.
„Vreau să spun asta încă o dată mamelor ruse, în special mamelor recruților. Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină”, spune Zelensky într-o adresă video publicată pe Telegram.
„Verificați unde este fiul vostru. Și dacă aveți cea mai mică suspiciune că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acționați imediat” pentru a preveni uciderea sau capturarea lui, spune el.
UPDATE 12:30 – Forțele ruse au bombardat o moschee din Mariupol, unde s-au refugiat peste 80 de adulți și copii, inclusiv cetățeni turci, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei.
Ministerul a susținut că moscheea sultanului Suleiman Magnificul din Mariupol a fost bombardată de „invadatorii” ruși, fără a oferi detalii cu privire la victime.
The mosque of Sultan Suleiman the Magnificent and his wife Roxolana (Hurrem Sultan) in Mariupol was shelled by Russian invaders.
More than 80 adults and children are hiding there from the shelling, including citizens of Turkey. #StopRussianAggression#closeUAskyNOW pic.twitter.com/Uel5AoyZUt
— MFA of Ukraine ?? (@MFA_Ukraine) March 12, 2022
UPDATE 11:50 – Peste 2.000 de persoane participă la un protest în fața primăriei din orașul Melitopol, din sudul Ucrainei, după presupusa arestare a primarului Ivan Fedorov de către forțele ruse, a anunțat televiziunea de stat ucraineană.
Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că a încălcat dreptul internațional prin răpirea primarului Melitopolului, oraș ucrainean care a căzut sub controlul Rusiei în timpul invaziei, edilul fiind acuzat de terorism de trupele de la Moscova.
Locals in Melitopol, a southern Ukrainian town captured by Russia, protest against the reported kidnapping of their mayor. Video via Zelensky’s office pic.twitter.com/139ld4KKly
— max seddon (@maxseddon) March 12, 2022
UPDATE 11:41 – Ucraina va avea un nou timbru poştal numit „Navă rusă, du-te naibii!”
Serviciul poștal ucrainean va elibera un timbru pe care scrie „Navă de război rusească, du-te naibii”, în onoarea soldaților care au înjurat forțele ruse care au atacat Insula Șerpilor în primele zile ale invaziei ruse. (vezi cum arată aici…)
UPDATE 11:02 – Guvernul, precizări importante despre stocurile de alimente din România
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut sâmbătă precizări legate de stocurile de alimente din țara noastră, în contextul în care pe rețelele de socializare au apărut imagini cu persoane care cumpără baxuri întregi de ulei.
UPDATE 10:00 – Aici ne putem adăposti în caz de război. Cum arată unul dintre refugiile din București și ce este ”Gura de lup”
Bucureștiul numără peste 1.600 de spații în care populația ar trebui să se poată adăposti în caz de atac aerian, adică un sfert din totalul buncărelor din toată țara, potrivit listei oficiale publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. (Vezi detalii aici…)
UPDATE 09:50 – Trupele ruse au distrus până acum 3.491 de echipamente din infrastructura ucraineană, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de agențiile de presă ruse, potrivit Reuters.Forțele ruse „continuă ofensiva în Ucraina pe un front larg”, a spus Konașenkov.
Presa locală din Ucraina relatează că două depozite de produse petroliere din apropierea Kievului sunt în flăcări după atacurile rusești.
Un depozit a fost lovit în orașul Vasylkiv, la 36 de kilometri sud de Capitală, iar un altul a fost lovit în satul Kryachky, potrivit Kyiv Independent.
Vasylkiv găzduiește, de asemenea, o bază aeriană mare și a devenit o țintă majoră a Rusiei.
⚡️Several fires in Kyiv Oblast after Russian attacks overnight.
An oil depot is on fire in Vasylkiv, 36 km south of Kyiv, and another was hit in the village of Kryachky.
In the village of Kvitneve, a warehouse for frozen food products is on fire after Russian shelling.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 12, 2022
New Russian strike today on oil depots at the Ukrainian Vasylkiv Air Base southeast of Kyiv, the location of a missile strike on Feb 27 and an ill-fated airborne assault on the airport on the morning of Feb 26. Russians continue to strike fuel and air maintenance infrastructure pic.twitter.com/3ZjGuOtRSX
— Dmitri Alperovitch (@DAlperovitch) March 12, 2022
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat vineri că o confruntare directă între forţele americane şi ruse pe teritoriul Ucrainei ar conduce la un Al Treilea Război Mondial.
Autoritățile italiene au confiscat mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnichenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei.
Sanzioni contro la Russia:
A Trieste, nel rimessaggio del porto, è stato sequestrato dalla Guardia di Finanza lo yacht a vela più grande del mondo, del valore di 530 milioni di euro. Lo „SY A” è riconducibile all’imprenditore russo Andrey Igorevich Melnichenko. pic.twitter.com/xj0V728Qsa— Tg La7 (@TgLa7) March 11, 2022
Ce a vorbit cu Vladimir Putin, imediat după invadarea Ucrainei
UPDATE 03:58 – Statele Unite au impus vineri sancțiuni asupra mai multor oligarhi, lideri și elite din Rusia, vizându-i, printre alții, pe câțiva membri ai Camerei inferioare a Parlamentului rus și pe miliardarul Viktor Vekselberg.
Printre cei afectați vineri de sancțiunile SUA se numără 10 persoane din Consiliul de Administrație al VTB Bank, 12 membri ai Dumei și membrii familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat Departamentul american al Trezoreriei, într-un comunicat de presă citat de Reuters.
UPDATE ora 02:48 – Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia rusă în Ucraina a scos în evidență ”falimentul” sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), întrucât această organizaţie internațională nu a reuşit să prevină războiul.
Erdogan a cerut o reformă a ei prin care să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, relatează Agerpres citând agenţia spaniolă de știri EFE.
UPDATE ora 01:55 – Statele Unite nu au constatat niciun semn care să indice prezenţa soldaţilor belaruşi în Ucraina, în pofida sprijinului pe care Minsk îl acordă Moscovei, a asigurat vineri Pentagonul, transmite CNN.
„Nu am văzut niciun element care ar demonstra că militarii sau forţele belaruse au intrat în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, citat de CNN.
UPDATE ora 01:15 -O noua platformă integrată de colectare a resurselor colectate pentru refugiații din Ucraina a fost lansată, vineri, fiind realizată de Guvernul României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în parteneriat cu o echipă de programatori de la „Code for Romania”.
Platforma este accesibilă pe prima pagină a website-ului Guvernului (www.gov.ro) și preia inițiativa guvernamentală „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, prin care au fost colectate până acum peste 7.000 de oferte de asistență umanitară pentru cetățenii ucraineni.
UPDATE ora 00:30 – Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro, relatează AFP. Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.
„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Forțele ruse bombardează puternic vineri seară și suburbiile orașului Mykolaiv, din sudul Ucrainei, informează CNN.
UPDATE ora 00:09 – Ministerul de Externe al Ucrainei îi acuză pe soldații ruși că l-au răpit pe primarul orașului Melitopol, din sud-estul Ucrainei, transmite BBC, care precizează că nu a reușit să confirme independent informația. Camerele se supraveghere au surprins o scenă în care pare că un civil e târât de soldați în apropierea unei instituții publice.
BBC precizează însă că nu a reușit să confirme în mod independent acuzațiile, iar oficialii ruși încă nu au oferit un punct de vedere pe acest subiect.
„Răpirea primarului din Melitopol este considerată crimă de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva și Protocolul adițional, care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului”, a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei, într-un comunicat de presă.
UPDATE ora 23:30 – Numărul persoanelor care au plecat din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un comunicat de presă.
Potrivit datelor transmise de ONU în comunicatul de presă, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.
În Germania, poliţia federală a afirmat că în jur de 110.000 de oameni au sosit din Ucraina după data de 24 februarie, mulţi dintre ei traversând Polonia.
UPDATE ora 23:15 – Ambasada Rusiei la București le cere rușilor din România care au fost discriminați, au fost victime ale violenței sau amenințați să anunțe misiunea diplomatică, prin mesaj pe e-mail.
Apelul instituției a fost postat pe Facebook.
„Solicităm cetățenilor Rusiei și compatrioților ruși care au fost discriminați pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și de altă natură, precum și celor care au fost victimele actelor violente sau au primit amenințări, să contacteze serviciile speciale pe adresa de e-mail a ambasadei”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei.
UPDATE ora 23:00 – Elveţia, o țară neutră din punct de vedere militar, a decis vineri să interzică survolarea teritoriului său de către toţi cei care doresc să ofere sprijin militar beligeranţilor din Ucraina, a anunţat guvernul.
„În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (…) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată”, a indicat guvernul elvețian într-un comunicat, citat de Agerpres.
UPDATE ora 22:00 – Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat vineri, la Bucureşti, că un atac împotriva unei ţări NATO ar fi egal cu un atac împotriva tuturor ţărilor aflate în Alianţa Nord-Atlantică.
Klaus Iohannis a subliniat că nu există date care să indice faptul că România ar fi ţintită printr-o agresiune.
“Trebuie să repet că SUA sunt angajate în prietenia şi dedicarea pentru România şi acest angajament cu trupe pentru România, cel mai recent forţele batalionului Striker. Aşa cum ştie poporul român, aşa cum ştim cu toţii, este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia. În ceea ce priveşte cu ce s-ar putea întâmpla cu comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, dar noi suntem foarte fermi şi este clar ca membri NATO, că un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tututor”, a transmis vicepreşedintele SUA.