Invadarea Ucrainei de către armata Rusiei reprezintă un război crunt, fără precedent la nivel european, după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, transmite liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac.
Europarlamentarul a avut o intervenție în care a insistat asupra pericolului pe care îl reprezintă această abordare belicoasă a Moscovei, totul reducându-se, de altfel, la o ”strategie diabolică” pusă la cale de Kremlin.
Ca răspuns la o astfel de agresiune, UE și NATO ar trebui să își schimbe strategia referitoare la sancțiunile impuse Rusiei, consideră liderul PMP.
”Asistăm la un război crunt, fără precedent în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial, iar faptul că Vladimir Putin nu dă nici un fel de semn de negociere arată cât de diabolică este strategia Kremlinului, în intenția de a duce un război pe termen mediu și pe termen lung împotriva Ucrainei. Tocmai de aceea cred că este absolut necesar ca atât UE, cât și SUA să-și schimbe strategia în ceea ce privește sancțiunile împotriva Federației Ruse”, a declarat Eugen Tomac la RFI.
În aceeași intervenție, liderul PMP a mai declarat că un rol foarte important în acest context trebuie să îl aibă China, țară care ”pare să dea semne de disponibilitate în a negocia” și care, pe de altă parte”, nu poate să rămână neutră.
”… un actor care trebuie mult mai ferm să-și expună punctul de vedere și care pare să dea semne de disponibilitate în a negocia pe acest dosar este China. China trebuie să înțeleagă că nu poate să rămână neutră în această situație care destabilizează Europa și, până la urmă, destabilizează un stat cu care are o frontieră foarte largă (…). Cred că presiunea internațională trebuie pusă și pe China, pentru a nu rămâne în această zonă care pare să-i convină”, a mai spus Eugen Tomac.
Eugen Tomac a mai avertizat, totodată, că doar ”o chestiune de zile” până când Rusia va lansa ”o nouă provocare”, în discuție fiind adus și apelul făcut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Acesta a cerut, încă o dată, ”no fly zone” – zonă de excludere aeriană – în Ucraina, solicitând ca ”cerul să fie închis”. Eugen Tomac a reamintit, însă, că Alianța Nord-Atlantică (NATO) nu dorește să se implice într-o ”confruntare directă” cu Rusia, însă orice provocare venită din partea Moscovei va fi urmată de o reacție solidară din partea NATO.
”Tocmai din acest punct de vedere cred că ultima reuniune a miniștrilor de Externe din statele NATO a fost foarte clară în ceea ce privește concluziile și poziția NATO până la această oră, că NATO nu vrea să se implice într-o confruntare directă cu Federația Rusă, dar în același timp, trebuie să avem în vedere că oricând, orice provocare obligă NATO la o reacție solidară. Din acest punct de vedere, nu putem face abstracție de mesajul transmis de președintele Zelenski, care spune că e o chestiune de zile sau de timp limitat în ceea ce privește o nouă provocare din partea Federației Ruse”, a punctat Eugen Tomac, liderul PMP.
Citește și: