Drona care a survolat spațiul aerian al României și Ungariei și s-a prăbușit în Croația ar fi fost scăpată de sub control din Ucraina, a spus General maiorul (R) dr. Virgil Ristea, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.
„Eu cred că este dronă de fabricație rusească, dar e ucraineană. Cred că a fost decolată și pierdută de sub control. Ea are un pilot care stă la sol. Aceste drone merg cu petrol. A fost scăpată de sub control și i s-a terminat gazul și acolo a căzut, că a rămas fără combustibil”, a declarat General maiorul (R) dr. Virgil Ristea.
Întrebat dacă NATO a lăsat intenționat drona să intre în spațiul aerian al Alianței, Virgil Ristea a răspuns: „Nu știu la unguri cum a fost, dar la noi în trei minute nu avea cum să fie detectată. NATO conduce, dar stațiile de radiolocații sunt ungurești și toate stațiile de radiolocații din NATO sunt integrate și trimit în același loc informația. Dacă plecăm de la premisa că este formată din materiale compozite, e mică – poate nu au văzut-o”.
Drona care a plecat din Ucraina și s-a prăbușit în capitala croată Zagreb a trecut pe deasupra României timp de trei minute iar ”evoluția” în spațiul aerian național nu a permis utilizarea altor măsuri, a transmis vineri, 11 martie, MApN.
Drona a căzut la aproximativ 50 de metri de un cămin studenţesc, dar nimeni nu a fost rănit. Aproximativ 40 de maşini aflate într-o parcare din apropiere au fost avariate.
Ministrul croat al apărării a menţionat că a vorbit duminică dimineaţă cu omologii săi din Ungaria şi România şi aşteaptă un răspuns după ce aceştia i-au spus că evaluează datele disponibile pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate.
„Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.
Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria. Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a transmis la acel moment ministerul român al Apărării”.