Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, marți, că medicii care au fugit din Ucraina ar putea trata refugiați ucraineni, pe teritoriul României. „Se poate acorda o autorizație de practică provizorie”, a explicat el.
Afirmația ministrului a fost făcută în contextul în care a fost întrebat dacă Ministerul Sănătății ia în calcul schimbarea legislației care permite medicilor din Ucraina să profeseze în spitalele din România.
„Nu trebuie neapărat numai în spitale, pentru că există diferite categorii de medici. Pot profesa și în alte locuri. Dar să știți că se poate acorda o autorizație de practică provizorie de către Colegiul Medicilor, nu este o problemă. Dar trebuie să existe însă și bariera legată de limbă, care nu trebuie ignorată, pentru că cel puțin pentru colegii care lucrează direct cu pacienți în specialități clinice, trebuie să poată să înțeleagă cu pacientul.
Putem eventual să gândim în cazul unei solicitări mai mari din partea refugiaților ucraineni să lucreze, eventual, pentru tratarea acestor refugiați. Problema nu este a dreptului de practică sau doar a dreptului de practică, problema este că trebuie să poți să-ți exerciți profesiunea, putând să te înțelegi cu cei cu care lucrezi și cu pacienții tăi. Or, din punctul acesta de vedere, poate constitui un handicap limba. Sigur că putem să găsim o soluție. Deocamdată, nu cred că sunt așa de multe cadre medicale încât să avem astfel de probleme și cred că nici ei nu s-au gândit încă să își reia activitatea în acest moment. Dar pe termen mediu, cu siguranță putem să găsim o soluție pentru astfel de situații”, a declarat Alexandru Rafila.
Peste 2,8 milioane de oameni s-au refugiat în afara Ucrainei din cauza invaziei militare ruse, care a început pe 24 februarie, a transmis, marţi, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Migraţie.