Fiecare primar general a primit din partea presei, mai mult sau mai puțin obiectiv, câte un apelativ. Unele haioase, altele acide. Însă, ele – apelativele – caracterizau omul sau activitatea desfășurată pentru comunitate.
Despre Nicușor Dan – primarul apei calde… reci – nu se prea pot spune lucruri pozitive. Evident, în afara sintagmei ”întotdeauna este loc de mai rău”. Evenimentele din Ucraina – condamnabile și din punct de vedere uman, dar și din punct de vedere al dreptului internațional – mi-au adus în atenție conceptul de sabotaj. Adică, acțiunea organizată în scopul zădărnicirii, frânării unei activități, a unui proces de producție etc. sau infracțiunea care constă în neîndeplinirea sau îndeplinirea intenționat defectuoasă de către un angajat a unor îndatoriri de serviciu de natură să aducă prejudicii avuției sau securității statului.
Sună cunoscut? Din păcate, da! Este exact ce a făcut și face Nicușor Dan – singurul mascat dintr-o mare de oameni – de la începutul mandatului și până în prezent. Și nu este o abordare în cheia jocului politic. Nicidecum. Este rezultatul discuțiilor cu oamenii. Cu cetățenii. Cu cei care formează comunitatea Municipiului București. Discuții despre comunitate. Despre ce (nu) se întâmplă.
Într-un an de mandat, Nicușor Dan a reușit ce nu a reușit niciun primar general. A reușit să blocheze Capitala.
De la poveștile cu apa caldă rece și până la semaforizare inteligentă, de la haosul în administrație și până la informatizarea Primăriei Municipiului București prin achiziții de… hârtie, de la transparență și până la ascunderea sub preș a reclamațiilor primite în cantități industriale, de la lipsa de unui proiect pentru București și până la creșterea taxelor, de la lipsa curățeniei și până la șobolanii din Sectorul 1, de la creșterea prețului călătoriei cu STB și până la atacul de tip raider asupra ASSMB (n.red. – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București). Probabil că prietenii trebuiau mulțumiți.
Oricum am privi situația, Bucureștiul este sabotat. De un an de zile, Nicușor Dan a oprit dezvoltarea Capitalei.
Semnalul pe care l-a dat este foarte prost. În primul rând pentru comunitate și cetățeni. Însă pentru el nu contează. În al doilea rând, pentru investitori. Și ei, speriați de inconsecvența lui Nicușor Dan, au decis să plece sau să își amâne investițiile.
În final, și comunitatea și cetățenii suferă. Doar Nicușor Dan zâmbește. Tâmp. Sub masca prin care vrea să inducă ideea edilului (i)responsabil… Responsabil cu sabotarea Capitalei. Responsabil cu sabotarea comunității care a crezut în propaganda și minciunile sale.
Citește și: