Celebrul pianist rus Boris Berezovski ar vrea mai multă „fermitate” în privința cuceririi Kievului, care este terorizat de armata rusă de trei săptămâni.
Pianistul a făcut declarații controversate la un post național de televiziune, scrie adevărul.ro.
„Înțeleg că ne este milă de ucraineni, că înaintăm lent, dar ar trebui să fim mai fermi, să-i încercuim și să le tăiam electricitatea”, a declarat Berezovski.
Pianistul a fost contrazis chiar de un ofițer invitat în aceeași emisiune, care a subliniat necesitatea evitării unei „catastrofe umanitare” în Ucraina.
„Este important să câștigăm războiul opiniei publice în Rusia, după care toată lume ne va înțelege”, a comentat ofițerul.
„Soluția” invocată de Berezovski i-a indignat pe colegii săi de breaslă, la fel de celebri. „Sunt uluit de aceste afirmații ale fostului meu prieten Boris B. Dar le aud din gura lui”, a scris pe Twitter pianistul și dirijorul german Lars Vogt.
Muzicianul care dirijează în prezent Orchestra de Cameră din Paris a declarat că această prietenie este „oficial încheiată”.
„Ceea ce văd și aud este insuportabil”, a mărturisit Francois-Frederic Guy, un alt pianist celebru, la France Musique.
După ce mai multe concerte internaționale ale tânărului pianist rus Alexander Malofeev au fost anulate, directorul Folle Journée şi al Festival de La Roque d’Anthéron René Martin a cerut ca artiștii ruși să nu fie stigmatizați, dacă nu au legătură cu Vladimir Putin.
Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au sosit marţi seara la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de susținere Ucrainei. „Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter.
Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează în plin război capitala Ucrainei, după invazia rusă. Vicepremierul Poloniei a propus o misiune de pace a NATO, care să opereze pe teritoriul ucrainean pentru a gestiona crizele umanitare declanșate în urma invaziei.
Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean.