Rusia a anunțat miercuri că ideea neutralității Ucrainei, dar cu păstrarea propriei armate a acestei țări, pe modelul Austriei sau Suediei, este privită ca un posibil compromis în negocierile de pace cu Kievul.
Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.
„Aceasta este o variantă care se discută în prezent și care ar putea fi considerată într-adevăr un compromis”, Dmitri Peskov.
Declarația vine la la aproape trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, invazie pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială”.
Peskov a comentat remarcile lui Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei, care a declarat anterior la televiziunea de stat că „Ucraina oferă o versiune proprie a modelului austriac sau suedez, modelul unui stat neutru din punct de vedere militar, dar, în același timp, un stat cu propria sa armată și flotă”.
Ucraina nu a confirmat dacă este dispusă să discute despre neutralitate. Potrivit unor surse, Kievul este gata să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu să se predea sau să accepte ultimatumurile care vin din Rusia.
Un negociator ucrainean a spus că un model de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic și care ar oferi Ucrainei protecție în cazul unui atac viitor este „pe masa negocierilor”.
„Ce înseamnă asta? Un acord clar, cu un număr de state-garant care își asumă obligații legale clare pentru a preveni în mod activ atacurile”, a declarat negociatorul-șef ucrainean, Mihailo Podoliak, pe Twitter.
Informația despre eventuale astfel de discuții a fost confirmată și de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Statutul de stat neutru este acum discutat serios, desigur, cu garanții de securitate. Acum chiar discutăm serios despre acest lucru, există formulări absolut specifice care, în opinia mea, sunt aproape de semnarea unui acord”, a spus Lavrov.
Austria, pe care Rusia o citează acum ca un potențial model, este neutră prin Constituție. Legea supremă din Austria interzice intrarea țării în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul său.