Gabriel Leș, ministru al Apărării Naționale în două mandate, în perioada 2017-2019, a analizat pentru Gândul situația critică din Ucraina și este de părere că în prezent, în mintea președintelui rus Vladimir Putin „nu mai primează raționalul”. Fostul ministru consideră că acum, mai mult ca oricând, România trebuie să ceară intensificarea prezenței trupelor aliate pe teritoriul ei, pentru descurajarea Rusiei. În ceea ce privește folosirea armelor nucleare de către Rusia, Gabriel Leș crede că Putin a fost foarte ferm când a făcut aceste amenințări.
„Până în urmă cu două săptămâni, toată lumea se gândea la o invazie doar în anumite zone, punctual, dar acum s-a ajuns la un scenariu cu o invazie de proporții, din toate părțile, de peste tot. Vorbim de foarte multe pierderi de vieți omenești. Sunt prea multe pierderi, prea însemnate.
Mi-aș dori ca diplomația să meargă mai departe, astfel încât acest război să se oprească. Trebuie să sperăm în diplomație, să se ajungă la un compromis”, a declarat, pentru Gândul, Gabriel Leș.
Fostul minstru este de părere că România nu este într-un pericol iminent, în acest moment, dar țara noastră trebuie să ceară acum, mai mult ca niciodată, prezența mai însemnată de trupe ale aliaților.
„Suntem în NATO, și asta este complicat chiar și pentru Putin, deși nu cred că la ora asta mai primează raționalul în mintea lui Putin. Nu cred că cineva își mai închipuia în anul 2022 la un război la nivel de bocanc, cu blindate care atacă civili și zone rezidențiale. În acest context, România trebuie să forțeze în forurile transatlantice consolidarea posturii de descurajare. A venit timpul ca aliații să trimită forțe importante aici, astfel încât Moscova să înțeleagă că orice mișcare hazardată la adresa unui stat NATO este sinucigașă”, este de părere Leș.
Potrivit acestuia, conflictul din Ucraina este cu atât mai complicat cu cât deciziile Rusiei stau în mâna unui singur om.
„Putin este în spatele a tot ceea ce se întâmplă în Rusia, și tocmai de aceea este foarte greu de previzionat ce se poate întâmpla, pentru că decizia este în mâna și în mintea unui singur om”, explică Leș.
Fostul ministru mai spune că este remarcabil cum reușesc ucrainenii să se apere și să țină piept invaziei rusești.
„Este drept că și Putin a fost informat de serviciile lui secrete că 40% din armata ucraineană nu va pune mâna pe arme în cazul unui război, dar a fost informat greșit. De aceea, este incredibilă rezistența ucraineană, așa cum o vedem… Cert este însă că acolo sunt drame extrem de mari”, mai spune fostul ministru.
Gabriel Leș consideră că Putin a fost destul de ferm când a zis că este capabil să folosească arma nucleară.
„Să sperăm că nu va ajunge până acolo”, este de părere Leș.
Fostul ministru al Apărării consideră că este devreme să tragem concluzii în ceea ce privește puterea armatei rusești, care ar fi slăbită în prezent.
„Nu știu dacă putem să spunem că armata lui Putin nu are forță, pentru că în primă fază, invazia din Ucraina a fost pregătită ca o intervenție chirurgicală, cu atacuri în zone cheie. Putin dorea înlăturarea regimului actual și să pună apoi un președinte al lui. Dar nu poți face asta când populația te urăște visceral. Dar eu cred că Rusia nu și-a spus ultimul cuvânt din punct de vedere militar”, conchide Gabriel Leș.