Americanul John Spitzberg a venit de la Polul Nord pentru a ajuta refugiații ucraineni care ajung în România. În ultima săptămână, figura sa bonomă, care aduce a Moș Crăciun, poate fi văzută în Gara de Nord din Capitală.
Povestea lui John Spitzberg a fost publicată, sâmbătă seara, de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucuresti-Ilfov, care l-au întâlnit zilnic, în ultima săptămână, în Gara de Nord.
„Ne-a povestit că este veteren militar din Alaska, are 84 de ani, în mai, și că timp de câțiva ani a fost pompier-paramedic. Este unul din zecile de voluntari cu vestă verde, care au venit să ajute persoanele refugiate sau strămutate din Ucraina. Poate fi recunoscut ușor și datorită șepcii cu însemne militare pe care o poartă. Iubește România și este încântat de generozitatea și solidaritatea românilor, care au fost alături de poporul ucrainean”, au scris cei de la ISU B-If.
„Am venit aici să ajut oamenii, refugiații din Ucraina. Sunt bătrân, dar vreau să ajut. Am fost pompier pentru câțiva ani și sunt, am fost paramedic”, a explicat John Spitzberg.
„Iubesc România, oamenii de aici au fost minunați cu mine, oameni foarte, foarte amabili. Ei dau, dau, dau, dau, mereu dau tot și refugiații apreciază asta, sunt sigur. Cred că pompierii sunt oameni foarte buni, muncesc mult ca să ajute pe toată lumea de aici, aduc apă, mâncare, își oferă viețile. Cred că totul merge cât ce poate de bine posibil. Mulțumesc!”
„Nici pentru el misiunea nu s-a încheiat. Ne-a promis că ne vom revedea și în zilele următoare. John, îți mulțumim! Cu blândețea vocii tale ne-ai arătat că vârsta, originea sau profesia nu vor fi niciodată un impediment pentru a face bine”, au conchis reprezentanții ISU B-If.
Conform resurselor online, John Spitzberg trăiește cu cei cinci câini ai săi la Polul Nord, după ce s-a retras din activitate, fiind asistent social, consilier pentru reabilitare, paramedic/pompier și după 14 ani în Forțele Armate ale SUA. Căsătorit de cinci ori, el are doi fii și trei nepoți. Este și autor, ultime sa carte, a cincea, despre experiențe unui octogenar în carantină, fiind publicată în acest an, potrivit editurii sale.
Potrivit declarațiilor de sâmbătă ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, sunt aproximativ 80.000 de ucraineni care au decis sa rămână în România, din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului, au intrat în România – deci aproximativ 15% – iar 30.000 sunt copii.
În contextul în care războiul din Ucraina împlinește aproape o lună, Guvernul român se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni, respectiv măsuri de protecție pentru cei care vor să rămână în România.