Dmitri Medvedev – fost președinte al Rusiei, vicepreședintele Consiliului de Securitate și un apropiat al lui Vladimir Putin – a lansat un nou atac verbal la adresa SUA, spunând că Washingtonul nu face altceva decât să ”submineze dezvoltarea altor țări”.
Punctul de vedere al lui Medvedev, cu vădite tente ironice, a fost postat pe canalul Telegram, iar una dintre concluzii este aceea că Rusia ar dori, cel puțin declarativ, ca SUA să fie o țară ”puternică și inteligentă”.
Dmitri Medvedev a notat, însă, că SUA adoptă o politică distructivă și poate deveni un ”refugiu pentru cei atinși de senilitate”, dorind, totodată ca ”Rusia să se prăbușească”.
”În timp ce instituția americană vrea ca Rusia să se prăbușească, Rusia vrea să vadă SUA o țară puternică și inteligentă, mai degrabă decât un refugiu final pentru cei care alunecă treptat în senilitate”, a scris fostul președinte al Rusiei.
Kremlinul a fost iritat de unele declarații făcute de președintele american Joe Biden, acesta etichetându-l pe Vladimir Putin drept ”criminal de război” și ”dictator criminal”, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar Dmitri Medvedev a ”contraatacat”.
Moscova și-a ar dori, potrivit lui Medvedev, ca SUA să fie ”un stat responsabil care îndeplinește toate funcțiile unei super-puteri, un stat care caută să-și rezolve numeroasele probleme interne, în loc să submineze dezvoltarea altor țări”.
Într-un final, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a lăsat ironia să se ”dezvolte”, spunându-le celor care îi urmăresc declarațiile că există o soluție pentru ca lucrurile să intre în ”normalitate”, respectiv a nu fi confundat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu președintele SUA.
”Toate acestea sunt posibile dacă nu credeți că numele președintelui SUA este Volodimir Zelenski și continuați să vă întrebați asistenții dacă scrierea corectă este Irak sau Iran”, a mai scris Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev a fost președinte al Federației Ruse din data de 7 mai 2008 și până pe data de 7 mai 2012. Ulterior, funcția supremă în stat a fost preluată de Vladimir Putin. Medvedev, premier la vremea respectivă, și-a dat demisia – pe data de 15 ianuarie 2020, împreună cu restul guvernului – pentru a permite președintelui rus Vladimir Putin să facă schimbări constituționale majore.
În aceeași zi, Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate.
Citește și: