Pericolul din spatele copiilor războiului. Avertismentul UNICEF: „Sunt expuși unui risc crescut de trafic de persoane și exploatare”

Pericolul din spatele copiilor războiului. Avertismentul UNICEF: Sunt expuși unui risc crescut de trafic de persoane și exploatare
Refugiați ucraineni/ Caracter ilustrativ/ Sursa: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL
Publicat: 23/03/2022, 19:23
Actualizat: 23/03/2022, 20:00

24 februarie 2022. Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Mâine (joi, 24 martie 2022 – n.r.), deja o lună de când întrebarea „va invada Putin Rusia?” s-a transformat într-o dureroasă certitudine. Prețul bombardamentelor și al invaziei rusești, unul mult prea greu și prea dureros pentru destinele oamenilor.

24 februarie. Ziua în care destinele ucrainenilor, adulți și copii deopotrivă, s-au schimbat  pentru întotdeauna. O întreagă viață într-o valiză. Nu este un titlu sau un scenariu de film, ci realitatea dură pe care ucrainenii o trăiesc zi de zi, de la începutul atacului rus.

Sursă foto: UNICEF

28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii

La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, potrivit Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF). În plus, UNICEF avertizează asupra pericolului la care se expun copiii care se refugiază din fața războiului: vulnerabilitatea în fața unui risc crescut de trafic de persoane  și exploatare.

Potrivit unei analize recente realizate de UNICEF și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii.

„Războiului din Ucraina duce la strămutări și afluxuri de refugiați masive – condiții care ar putea cauza o creștere semnificativă a traficului de ființe umane și o criză acută a protecției copiilor”, a declarat Afshan Kahn, Director Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.  „Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili în fața pericolului separării de familiile lor, exploatării și traficului. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină și să instituie măsuri pentru a rămâne în siguranță”.

Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați la trecerea din Ucraina în România între 25 februarie – 17 martie. Numărul real al copiilor separați de familii care au fugit din Ucraina în țările învecinate este, probabil, mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili în fața traficului și a exploatării.

„Copiii care fug de războiul din Ucraina trebuie să fie evaluați din punctul de vedere al vulnerabilității atunci când intră într-o țară vecină. Trebuie depuse toate eforturile pentru consolidarea proceselor de evaluare la trecerile de frontieră pentru refugiați”, a declarat Kahn.

Blue Dot- spații sigure pentru copii și femei

UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat centre Blue Dot- spații sigure pentru copii și femei. Centrele Blue Dot furnizează informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției lor, reprezentând centre pentru servicii esențiale.

Mai mult, UNICEF îndeamnă guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze evaluările pentru protecția copiilor la punctele de frontieră, în speciale cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii la risc.

„UNICEF solicită guvernelor să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe între autoritățile de control la frontieră, cele de aplicare a legii și cele de protecție a copilului și să identifice rapid copiii separați de familie, să implementeze proceduri de urmărire și reîntregire a familiei pentru copiii privați de îngrijire părintească.”

3.557.245 de oameni au părăsit Ucraina

Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, anunţă Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit  cotidianului Le Monde.

Cel puţin 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 540.000 în România şi peste 367.000 în Republica Moldova, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, citat de agenţia Associated Press.

„Amploarea suferinţei umane şi a deplasărilor forţate din cauza războiului depăşesc cele mai grave scenarii”, a afirmat Antonio Vitorino, directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Sursă foto: unicef.org

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?