Ucraina și-a actualizat lista extinsă a necesităților de asistență militară suplimentară din partea guvernului SUA în ultimele câteva zile pentru a include mai multe sute de rachete antiaeriene și antitanc decât cele cerute anterior, potrivit CNN.
O cerere recentă adresată parlamentarilor americani pare să reflecte o nevoie tot mai mare de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin de fabricație americană – Ucraina spunând că are nevoie urgent zilnic de câte 500 din fiecare, relatează CNN.
Ucraina cere cu sute de rachete mai mult decât au fost incluse într-o listă similară furnizată recent parlamentarilor americani, potrivit unei surse care cunoaște ambele solicitări.
Până pe 7 martie, la mai puțin de două săptămâni de la invazia Ucrainei de către Rusia, SUA și alți membri NATO au trimis aproximativ 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene în Ucraina.
De atunci, țările NATO, inclusiv SUA, au menținut fluxul de arme și echipamente, chiar dacă Rusia a amenințat că va viza transporturile.
Ultimul pachet de asistență a securității de 350 de milioane de dolari aprobat la sfârșitul lunii februarie a sosit în Ucraina în ultimele zile, a declarat un oficial înalt al apărării, în timp ce următoarele două pachete de un miliard de dolari au început deja să sosească.
Președintele american Joe Biden a declarat joi că „sistemele antiaeriene, sistemele antiblindate, muniția și armele noastre ajung în Ucraina în timp ce vorbesc”.
Oficialul apărării a spus că vor fi „zboruri multiple de-a lungul mai multor zile” pentru a transporta echipamentul în Europa de Est înainte de a intra în Ucraina la mai multe puncte de trecere a frontierei terestre.
Între timp, miercuri, Regatul Unit a anunțat că va trimite încă 6.000 de rachete, inclusiv arme antitanc și arme puternic explozive, în Ucraina, împreună cu aproximativ 33 de milioane de dolari sprijin financiar pentru armata ucraineană.
Lista furnizată CNN detaliază alte câteva nevoi urgente, inclusiv: avioane, elicoptere de atac și sisteme antiaeriene precum S-300.
Două tipuri de avioane de fabricație rusă sunt enumerate în document, inclusiv unul conceput pentru a oferi sprijin aerian pentru trupele de la sol. Ucraina a cerut 36 de aeronave din fiecare, conform listei la care a avut acces CNN.