Șefa Băncii Centrale din Rusia vrea să demisioneze, dar Putin nu o lasă. Cine este femeia care comunică prin intermediul broșelor

Șefa Băncii Centrale din Rusia vrea să demisioneze, dar Putin nu o lasă. Cine este femeia care comunică prin intermediul broșelor
Șefa Băncii Centrale din Rusia vrea să demisioneze, dar Putin nu o lasă / Sursă Foto: YouTube - Captură
Publicat: 25/03/2022, 22:59

Șefa Băncii Centrale a Rusiei a vrut să renunțe la acest post, dar nu a fost lăsată de Vladimir Putin. În urmă cu o săptămână i-a fost reînnoit mandatul pentru încă cinci ani. Rusia suferă sancțiuni fără precedent pentru o economie mare, efectul final nu este clar care va fi, dar o mare parte din responsabilitate revine Băncii Centrale.

Aceasta a devenit faimoasă și prin comunicarea prin intermediul broșelor purtate. Ele reflectau atitudinea Băncii Centrale și dădeau un semnal – atitudinea de calm sau, dimpotrivă, de agresivitate era reprezentată de broșe cu imaginea unei lebede, respectiv a unui vultur, după cum scrie Financial Times. La ultima sa apariție, după anunțarea sancțiunilor, era îmbrăcată complet în negru, fără nicio broșă.

Aceasta ar fi vrut să demisioneze la scurt timp după invazia Ucrainei, susțin surse citate de Bloomberg. Nu e foarte clar motivul, dacă ar fi fost o formă de protest față de acțiunile inițiate de Putin sau ca urmare a presiunii uriașe care revine acum bancherului central de la Moscova. Ecranajul informațional din Rusia face imposibilă identificarea exactă a cauzei.

Cel mai dificil loc de muncă din lumea financiară

Fără exagerare, postul Elvirei Nabiullina poate fi descris în acest moment ca fiind cel mai greu job din lumea financiară. Îi revine sarcina de a gestiona șocul prin care trece Rusia, care are jumătate din activele Băncii Centrale înghețate, iar economia e total întoarsă cu susul în jos de un exod al firmelor străine care vor lăsa efectiv un vid în societate.

Chiar din primele zile ale invaziei, Banca Centrală a venit cu măsuri de urgență pentru a stabiliza situația financiară. Într-un interval scurt, autoritatea monetară a dublat dobânda-cheie, a introdus restricții ale capitalurilor și a emis peste 30 de comunicări către bănci pentru a preveni căderea sistemului financiar.

Bursa de la Moscova a fost închisă aproape o lună și abia vineri au fost reluate tranzacțiile cu acțiuni, însă cu mari restricții. Fondul suveran al Rusiei a devenit cumpărător de active pentru a păstra valoarea companiilor listate. În acest moment, Rusia nu mai are o economie funcțională, iar controlul este strict pentru a preîntâmpina un colaps.

Haosul s-a resimțit și la Banca Centrală. Departamentul IT din cadrul instituției nu ar mai fi putut să facă față cererilor de închidere de conturi după demisii în masă ale personalului, potrivit unor surse.

Cine este Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina nu a comentat până acum reînnoirea mandatului său. Alte încercări de a părăsi Banca Centrală ar fi văzute ca fiind o trădare față de Putin. Imaginea ei este cea a unui tehnocrat.

Înainte de invazie, situația macroeconomică a Rusiei era extrem de solidă, în mare parte datorită eforturilor șefei Băncii Centrale. Însă dincolo de pregătirea și rezultatul muncii contează angajamentul.

Nabiullina a lucrat în diverse poziții până la cea de ministru adjunct în epoca fostului președinte Boris Elțîn. A cunoscut adevărata ascensiune în ultimele două decenii, sub conducerea lui Vladimir Putin. A fost ministru al dezvoltării atunci când Putin a condus guvernul în acea rocadă cu Dmitri Medvedev, între 2008 și 2012.

La revenirea lui la Kremlin, Nabiullina a făcut parte din cercul restrâns de colaboratori ai dictatorului de la Kremlin, din poziția de consilier pentru afaceri economice. A stat un an, după care a trecut în fruntea Băncii Centrale.

Din 2014 a navigat printre sancțiunile impuse după invadarea Crimeei. A ajutat Kremlinul în politica de formare a „fortăreței” Rusia, care să reziste unor viitoare sancțiuni. A fost un tehnocrat care a lucrat să imunizeze țara. A fost o muncă folosită pentru război și contează mai puțin dacă știa care e scopul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
VIDEO. Cea mai recentă apariție a actriței Melis Minkari a captat atenția tuturor. Dovadă că...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce