Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de miercuri prevede transformarea Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” în „serviciu public de interes local”. Miza? Sursele Gândul spun că inițiatorul proiectului, Geani Dinu, care este șeful acestei instituții (director interimar), nu ar avea studii de specialitate, iar prin această reorganizare ar rămâne în continuare pe funcție.
„Centrul de Cultură «Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului» se reorganizează ca serviciu public de interes local al Municipiului București cu personalitate juridică, finanțat din subvenții de la bugetul local al Municipiului București și din venituri proprii, cu menținerea numărului total de 51 posturi, din care 8 posturi de conducere”, se arată în proiectul aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB de miercuri.
Proiectul este semnat chiar de către directorul instituției, Marian Geani Dinu.
În prezent, Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” este o instituţie publică de cultură de interes local aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, potrivit descrierii de pe site-ul instituției.
Surse din administrație au precizat pentru Gândul că Geani Dinu ar solicita această transformare pentru că nu ar avea studii de specialitate pentru a conduce o instituție de cultură.
Manuela Mureșan, președinta Comisiei de Cultură din cadrul CGMB a declarat pentru Gândul că nu este de acord cu această reorganizare.
„Eu m-am opus reorganizării acestei instituții, pentru că acest proiect s-a mai aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB, dar a fost respins. Pentru mine problema cea mai mare este că la «Palatele Brâncovenești», unde este un centru cultural foarte important, au fost înlăturați specialiști, respectiv Ana Negoiță și Mădălina Mirea, iar în momentul de față palatele sunt conduse de persoane care nu au nicio legătură cu cultura. Domnul Geani Dinu nu este pregătit pentru funcția pe care o ocupă”, a declarat, pentru Gândul, Manuela Mureșan.
Contactat luni de Gândul, Geani Dinu a refuzat să răspundă la telefon care sunt motivele pentru care solicită această reorganizare, și a cerut întrebările pe mail, menționând că răspunsul „va fi oferit prin biroul de presă al PMB”. Până la ora transmiterii acestui articol, redacția Gândul nu a primit vreun răspuns din partea lui Geani Dinu.
Despre Geani Dinu, presa a scris că a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de neconcordanțe între veniturile realizate și sursele declarate. ANI a constat în anul 2010 o diferență semnificativă în cuantumul veniturilor realizate de dl. Dinu Geani Marian de 359.811 lei, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 București. La momentul respectiv, Geani Marian Dinu avea funcția de președinte al PNL Sector 4, potrivit clasicradio.ro.
Fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica, declara anul trecut că a atacat în justiție numirile prin detașare făcute de Nicușor Dan, printre care și cea a lui Dinu.
„Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, declara Alin Stoica pentru G4Media.ro.
Potrivit sursei citate, printre directorii numiți de Nicușor Dan prin detașare din rândul propriilor consilier, se numără Răzvan Aurelian Munteanu, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Victor Picu – șef la Direcția de Arhitectură Peisagistică, Marian Dinu – director la Centrul Palatele Brâncovenești, Dan Croitoru – șef la Administrația Cimitirelor.