Istoricul german Wolfgang Eichwede, specialist pe problemele Europei de Est, susține că regimul președintelui rus Vladimir Putin s-a „împovărat cu o greutate căreia nu-i va putea face față”, adică războiul din Ucraina care a început în 24 februarie.
Rezistența va fi un factor destabilizator pentru agresor pe termen lung, scrie directorul fondator al Institutului Est-European, într-un articol pentru „Weser-Kurier”.
„Și fosta Uniune Sovietică s-a prăbușit sub supraîncărcarea sa militară imperială”. Potrivit acestuia, din perspectivă istorică, Putin nu numai că încalcă toate valorile ONU, dar „el acționează împotriva intereselor propriului popor”.
„Putin nu distruge doar țara vecină, dar și pe cea a lui”
Eichwede scrie că Europa va trebui să-și reducă drastic dependențele în sectorul energetic și să-și consolideze apărarea militară.
În același timp, trebuie să vedem cum ne putem menține și intensifica relațiile cu societatea și cultura Rusiei, ceea ce nu este ușor având în vedere confruntarea tot mai mare. Dar avem experiență cu aceasta din epoca sovietică(…) Ucraina este o parte din noi, din Europa. Vladimir Putin nu distruge doar țara vecină, ci și pe cea a lui. Ne distruge și pe noi, spune Eichwede.
Wolfgang Eichwede
Delegațiile ucraineană și rusă se vor întâlni la Istanbul de luni, 28 martie, până miercuri, 30 martie pentru o nouă rundă de negocieri. Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au discutat duminică seara pe tema organizării discuțiilor ruso-ucrainene. La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu acordat duminică jurnaliștilor ruși independenți, că Ucraina este pregătită să accepte „garanţiile de securitate şi neutralitate și statutul denuclearizat” cerute de Rusia, însă doar în contextul în care trupele ruse se retrag din țară.