O delegație ucraineană a ajuns, marți dimineața, la Istanbul, Turcia, pentru o nouă rundă de discuții de pace cu omologii ruși. Delegația este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum și de Mihail Podolyak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.
UPDATE 22:00 – Planul pentru pace al ucrainenilor. Cele 10 propuneri trimise de Ucraina lui Putin
Un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul Ucrainei.
Acestea sunt doar câteva dintre cele zece propuneri ale Kievului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, discutate marți la Istanbul, între negociatorii ucraineni și ruși.
UPDATE 21:55 – Ucraina vrea garanţii NATO de tipul unui „analog al articolului 5” dacă va încheia un acord de pace cu Rusia
Kievul doreşte garanţii din partea NATO, de tipul unui „analog ameliorat” al articolului 5 al Alianţei, în cazul încheierii unui acord de pace între Ucraina şi Rusia. Astfel, ucrainenii vor ca mai mulţi membri cheie ai NATO, precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franţa şi Germania, să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, a declarat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelelenski, informează dpa.
„Tratat cu garanţii de securitate cu un analog ameliorat al articolului 5 al NATO. Statele garante (SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa, Germania etc.) implicate legal şi activ în protejarea Ucrainei de orice agresiune”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, într-o postare publicată pe Twitter.
Oficialul ucrainean nu a precizat în ce constă expresia „analog ameliorat” al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.
UPDATE 19:55 – Negociatorul şef al delegaţiei ruse: Moscova nu se opune aderării Ucrainei la UE
„Moscova nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE)”, a declarat pentru agentia de presa RIA Novosti negociatorul-şef al delegaţiei ruse Vladimir Medinski. Delegaţia rusă urmează să plece de la Istanbul marţi, potrivit acestei surse.
„Negocierile continuă prin videoconferinţă”, a declarat o sursă din cadrul delegaţiei ruse.
O neopunere a Rusiei la aderarea Ucranei la UE a fost una dintre propunerile pe care echipa ucraineană de negociere a prezentat-o marţi, în runda de la Istanbul, a precizat Vladimir Medinski într-o intervenţie la televiziunea rusă de stat, potrivit potrivit Adevărul, care citează Reuters.
Update 15:45 – Un oficial ucrainean susţine că sunt condiţii suficiente pentru un summit Zelenski-Putin
Un membru al delegaţiei ucrainene la negocierile din Istanbul afirmă că acum sunt „condiţii suficiente” pentru un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
„Rezultatele reuniunii de astăzi, de la Istanbul, sunt suficiente pentru o întâlnire la nivel de şefi de stat”, a declarat David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, citat de Mediafax.
Până în prezent, Rusia a respins ideea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, argumentând că mai întâi trebuie să avanseze negocierile.
David Arahamia a declarat că Ucraina insistă pentru „un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate”. „Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm”, a afirmat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.
Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc „discuţii substanţiale” şi „constructive” cu partea ucraineană.
„Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)”, a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.
Update 15:37 – Rusia spune că va „reduce drastic activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului”
Rusia a decis să reducă drastic activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului în Ucraina, a declarat marți ministrul adjunct al Apărării, după discuțiile dintre echipele de negociere ruse și ucrainene de la Istanbul.
Oficialul, Alexander Fomin, a spus că decizia a fost luată în interesul creării încrederii reciproce și a condițiilor necesare pentru continuarea discuțiilor.
Statul Major urmează să transmită în detaliu deciziile care au fost luate după revenirea delegației ruse la Moscova, a spus Fomin.
Marți, noi negocieri de pace au avut loc la Istanbul. Acestea au fost moderate de președinte turc, iar la masa discuțiilor s-a aflat și orligarhul rus Roman Abramovici.
Update 14:30 – Negocierile s-au încheiat
Întâlnirea dintre negociatorii ruși și ucraineni s-a încheiat, au anunțat oficialii din Turcia, citați de Sky News.
Update 12:00 – „Nu mâncați și nu beți nimic la discuțiile cu Rusia”, le-a spus ministrul de Externe al Ucrainei participanților la negocieri
Înainte de începerea discuțiilor de marți de la Istanbul, ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a sfătuit pe toți participanții la negocierile cu Federația Rusă „să nu mănânce sau să bea nimic și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață”.
El a vorbit în timpul unui interviu acordat canalului de știri ucrainean Ykpaiha 24, citat de Sky News.
Avertismentul a venit după presupusa otrăvire a miliardarului rus Roman Abramovici și a negociatorilor ucraineni la începutul acestei luni în cadrul discuțiilor de pace de la granița dintre Ucraina și Belarus.
Există un oarecare scepticism cu privire la presupusa otrăvire și un oficial american, citat de Reuters, a spus că informațiile sugerează că simptomele bărbaților se datorau unor factori „de mediu”, nu otrăvirii.
Update 11:00 – La negocieri participă și oligarhul rus Roman Abramovici
Patronul clubului Chelsea, Roman Abramovici, a fost văzut marți participând la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia, care au loc la Istanbul. Fotografia în care apare miliardarul rus vine în contextul în care s-a spus că acesta ar fi fost otrăvit.
Miliardarul Roman Abramovici, care este unul dintre oligarhii ruși sancționați de Occident din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a fost văzut marți dimineață la Istanbul alături de delegații din ambele țări, au declarat trei surse, potrivit Sky News.
Update 10:30 – Primele imagini de la întâlnirea găzduită de președintele Turciei
Update 10:00 – Recep Erdogan cere oprirea imediată a focului
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus, înaintea întâlnirii celor două delegații, că speră că întâlnirea va fi benefică pentru țările implicate și pentru întreaga regiune, adăugând că Turcia a arătat o poziție corectă față de conflict în fiecare etapă. El a cerut o încetare imediată a focului, conform The Guardian.
Erdogan a spus că Turcia vede atât în președintele Vladimir Putin, cât și pe președintele Volodimir Zelenski, „prieteni valoroși”. El a mai spus că progresul în discuțiile de la Istanbul poate deschide calea pentru o întâlnire între cei doi lideri ai Ucrainei și Rusiei, pe care Turcia este dispusă să o găzduiască.
„Continuarea războiului nu va aduce beneficii nimănui. Restabilirea păcii va aduce beneficii țărilor dumneavoastră și tuturor celorlalți. Voi, ca delegații, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi”, a spus președintele Turciei.
Știre inițială
Grupul spune că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului, deși există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru, notează BBC.
Discuțiile față în față, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Întâlnirea este programată să înceapă marți la ora locală 10:00 (07:00 GMT).
Printre altele, Rusia cere Ucrainei să renunțe la orice intenție de aderare la NATO – o problemă asupra căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este dispus să facă compromisuri.
Alte probleme spinoase care se așteaptă să fie discutate includ soarta regiunilor controlate de separatiști din estul Ucrainei, precum și statutul Crimeei, care a fost anexată oficial de Rusia în 2014.
Acestea sunt primele discuții față în față în mai mult de două săptămâni.
Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o conversație telefonică, în cursul zilei de luni, cu omologul său rus. El a încercat să-și poziționeze țara ca mediator cheie și, în timpul conversației, a cerut Kremlinului să convină asupra încetării focului.
Dar speranțele nu sunt mari.
Discuțiile sunt între consilieri prezidențiali ruși și ucraineni, nefiind la nivelul miniștrilor de Externe care s-au întâlnit în Turcia pentru negocierile de pace eșuate la începutul acestei luni.
Președintele Ucrainei a spus că este dispus să ia în considerare neutralitatea (adică Ucraina nu s-ar alia militar cu alții), dar nu înainte de un referendum sau de retragerea trupelor ruse.
Chiar și speranțele pentru noi coridoare umanitare par slabe după ce Ucraina a decis să nu le implementeze din cauza temerilor de atacuri ale forțelor ruse.
Marți se împlinesc 34 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.