VIDEO EXCLUSIV | Viorica Dăncilă și-a depus candidatura la președinția partidului NOI: “Ceea ce nu te omoară, te întărește! Dacă stăm în genunchi, niciodată nu vom participa la masa deciziilor!”

Publicat: 05/04/2022, 18:10
Actualizat: 05/04/2022, 18:23

A fost premier al României. A fost 26 de ani în Partidul Social Democrat (PSD). A fost, timp de nouă ani, europarlamentar. Nimeni nu ar fi crezut că Viorica Dăncilă va face un pas în afara partidului care a consacrat-o și a propulsat-o în funcții importante de-a lungul vremii. Și totuși l-a făcut. În ochi se vede, însă, părerea de rău, dar în voce și atitudine răzbate tăria de a o lua de la capăt, intrând într-un partid care a luat ființă la începutul anului 2022.

Fostul premier crede că partidul “Națiune Oameni Împreună (NOI)” îi va aduce satisfacția unor planuri pentru România pe care le consideră prioritare, dar care au rămas nerealizate. Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pentru președinția acestui partid în care, afirmă fostul premier, ușile sunt deschise și celor care nu au mai făcut politică, dar și celor care sunt politicieni consacrați. Ziua Congresului partidului NOI este pe data de 12 aprilie 2022, zi de foc pentru fostul premier al României.

Viorica Dăncilă a acordat un interviu – ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL – în care face o serie de dezvăluiri, multe dintre ele neașteptate. (Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL)

Veți afla, desigur, cu cine s-a sfătuit Viorica Dăncilă înainte de a pleca din BNR pentru a reveni în politică, ce observații are cu privire la modul în care a fost guvernată România în cei doi ani de pandemie, ce erori au fost – în opinia sa, ce măsuri consideră că trebuie să fie luate pentru a ieși din criza energetică, din strâmtoarea unei economii aflată în plină constricție, ce a pierdut țara în acest timp și de ce nu putem trece la moneda euro. Fostul premier are un punct de vedere legat și de rezolvarea problemei refugiaților, dar și despre PNRR.

Discuția cu Viorica Dăncilă este despre prezent și viitor, dar și despre trecut, despre ziua rămasă în istoria recentă cu numele “Protestul de la 10 august 2018”. Sunt lucruri nespuse și lucruri pentru care nici măcar fostul premier al României nu a găsit până acum o explicație. Adevărul așteaptă să fie descoperit…

”Vreau să aduc o altfel de politică în România”

S-a spus că despărțirea dintre Viorica Dăncilă și Partidul Social Democrat ar putea fi etichetată drept ”divorțul anului”. Motivul? O posibilă ”nepotrivire de caracter” care făcut ca drumurile (politice) să se despartă.

Privind retrospectiv, fostul premier al României spune că a plecat dintre social-democrați cu ”părere de rău”.

”Sunt foarte mulți oameni în PSD pe care îi apreciez și îi respect foarte mult. Mă aștept, în continuare, la critici și am văzut că nu m-am înșelat. Au fost critici. Un om politic trebuie să accepte și critici și aprecieri. Dar cred că acestea trebuie să fie întemeiate pe lucruri reale și nu pe răutatea sau pe interesele altora. Mă aștept la aceste critici, dar eu voi merge înainte, sunt un om puternic, am avut parte, probabil, de cele mai multe critici și atacuri atât cât am fost premierul României, deci nu mă sperii de acest lucru. Ceea ce nu te omoară, te întărește. Legat de modul de a face politică, am spus și înainte, nu am revenit în politică pentru a ataca alte partide politice, pentru a ataca alți lideri politici. Am revenit în politică pentru că vreau să aduc consensul. Vreau să aduc o altfel de politică în România”, își propune Viorica Dăncilă.

”Visul meu este un lucru pe care l-am susținut atâta timp cât am fost și premier, eu cred că numai prin consens, prin așezarea la aceeași masă a tuturor partidelor politice, a mediului academic, a specialiștilor în (n.red. – diferite) domenii, a societății civile, sindicate, patronate, putem să luăm măsuri în România, în această perioadă care – trebuie să recunoaștem – este o perioadă foarte dificilă”

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă: ”Vreau să aduc o altfel de politică în România”

”Nu voi face o politică defensivă”

Consensul, ca deziderat politic, nu este și nu a fost ușor de atins. În ceea ce privește fostul partid, Viorica Dăncilă este de părere că un astfel de consens nu ar fi fost dorit.

Pornind pe un nou drum politic, fostul premier al României anunță că nu dorește să facă ”o politică defensivă”, iar interesul național va fi vectorul central, o ”politică a adevărului” care poate aduce un ”plus” României.

”Nu s-a vrut (n.red. – consensul). Inclusiv în propriul partid. Dorința de putere, dorința protejării interesului personal a fost mai puternică decât interesul național. Și, atunci, de fiecare dată, erau axați mai mult pe dorința de a ajunge într-o anumită poziție decât de a crea acest consens. Să știți că unii au această convingere, că atunci când suntem dezbinați, atunci când nu există consens, este mai ușor de mințit, mai ușor de manipulat. Eu vreau o politică a adevărului în care, chiar dacă ne place sau nu ne place un anumit lucru, trebuie să îl facem public și trebuie ca, unindu-ne forțele, să putem să aducem un plus pentru România.

Nu voi face o politică defensivă. Voi sancționa orice decizie care ar fi în defavoarea românilor sau în defavoarea interesului național. Dar, în același timp, nu voi face o politică arogantă și agresivă în care, atunci când nu am argumente, să vin cu jigniri sau violența verbală. Detest foarte mult acest lucru, pentru că m-am confruntat, foarte mult, cu acest aspect. Voi face o politică în interesul național, o politică a consensului, o politică în care să se regăsească fiecare dintre cei care doresc un alt viitor pentru țară. O politică în care se poate explica, nu doar critica, nu doar să venim cu acuze, ci cu soluții pentru țară și oameni. La fiecare atac voi răspunde cu soluția pe care o vedem noi, în Partidul Națiune Oameni Împreună pentru România”, declară, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, Viorica Dăncilă.

”Mulți spun «avem credință», dar sunt atât de înrăiți împotriva altora…”

 Partidul NOI – Națiune Oameni Împreună – a fost înființat în luna ianuarie a acestui an, iar Viorica Dăncilă îl descrie ca fiind un partid ”deschis”, membrii săi dorindu-și ”o schimbare a situației actuale”.

Oamenii cu experiență politică sunt așteptați în partid, însă accentul se va pune și pe cei care încă nu au făcut politică, fiind ”nevoie de energia celor tineri”.

”Partidul este format din oameni noi în politică, dar este un partid deschis pentru toți cei care au făcut sau nu au mai făcut politică, dar care vor să se implice pentru o schimbare a situației actuale. Noi nu vom face, din nou, o împărțire a populației Românii între cei care au făcut politică și cei care nu au făcut politică. Cred că toți cei care au făcut politică și au adus un plus pentru România trebuie să vină alături de Partidul Națiune Oameni Împreună.

Nu vom face această împărțire între oameni tineri și oameni cu experiență, seniorii. Eu cred că este nevoie de energia celor tineri, dar și de experiența celor care au trecut deja prin viață.

Partidul NOI este deschis și altor politicieni, dar politicieni care, de-a lungul timpului, au dovedit că au fost pentru interesul național și nu pentru interesul electoral sau de partid. Pentru mine este mai puțin important cine m-a trădat și cine nu m-a trădat. Important este să nu trădeze speranța românilor și să nu trădeze promisiunile pe care le-au făcut în fața românilor. Eu cred că acest lucru este foarte important. Și aici aș vrea să fac o paranteză… În cadrul partidului NOI vorbim de credință autentică, un partid cu credință autentică. Și poate mulți se întreabă: «Credință autentică, de ce autentică?» Pentru că mulți spun ”avem credință”, dar – în același timp – sunt atât de înrăiți împotriva altora, fac atât de mult rău, vorbesc atât de urât, au un limbaj foarte violent. Acest lucru nu înseamnă că ai credință, credința presupune iubire și iertare”, insistă Viorica Dăncilă.

”Eu am credință autentică. Nu pot să spun că am revenit în politică pentru a îi pune la zid pe cei care m-au trădat sau ca să am reacții împotriva lor”

Viorica Dăncilă, fost premier al României

Viorica Dăncilă: ”Eu cred că este nevoie de energia celor tineri, dar și de experiența celor care au trecut deja prin viață”

”Voi candida pentru funcția de președinte al partidului”

Pe data de 12 aprilie urmează a avea loc congresul Partidului NOI, iar Viorica Dăncilă dezvăluie că va candida pentru președinția formațiunii politice, chiar dacă a face politică în România nu este, în ultimă instanță, un mod ”tocmai confortabil”.

Dar nu se poate sta ”pe margine”, conchide fostul premier, iar implicarea trebuie să fie, neapărat, activă.

”Va fi un congres pe 12 aprilie, deci destul de aproape. Voi candida pentru funcția de președinte al partidului. În momentul în care am avut discuții cu membrii Partidului Națiune Oameni Împreună au venit cu această propunere și voi candida pentru această funcție.

Este o dată stabilită de cei care au înființat Partidul NOI – Bogdan Petrescu, Șerban Ionel Francesco, Răzvan Gogoț. Sunt mai mulți, sunt oameni care au dovedit expertiză în domeniul lor de activitate, pentru unii oameni fără prea multă vizibilitate, dar oameni cu credință în Dumnezeu și experți în domeniile lor.

Sunt din diferite județe ale țării, eu îi admir pentru faptul că au avut curaj să facă acest pas, pentru că în politică este foarte greu în ziua de astăzi. Modul în care se face politică nu este unul tocmai confortabil, în România. Dar au avut curajul să facă acest pas și sper ca toți cei care vor să schimbe ceva să aibă acest curaj. Nu putem să stăm pe margine și să privim, să venim cu observații, dacă nu ne implicăm și noi”, conchide Viorica Dăncilă.

Nu am fost inițiatorul acestui partid, nici sponsor”

Pentru Viorica Dăncilă, noul partid înseamnă și ”o altfel de politică”, un mod nou de abordare a lumii politice, cu toate meandrele ei. Există oameni ”dezamăgiți” în România, mai spune fostul premier, încrederea în clasa politică este scăzută.

Chiar dacă a fost vehiculată și o astfel de ipoteză, Viorica Dăncilă recunoaște că nu a fost inițiatorul sau sponsorul Partidului NOI. Spune că a fost contactată de reprezentați ai mai multor partide, dar a răspuns pozitiv solicitării Partidului NOI.

”Eu am spus că vreau, alături de Partidul NOI, să facem o altfel de politică. Un altfel de mod de abordare în politică. Acum vedem că oamenii sunt dezamăgiți. Încrederea în clasa politică a ajuns la un nivel foarte scăzut. Vrem să creștem încrederea în clasa politică. Nu trebuie să uităm, politicul conduce economicul. Politicul este cel care ia decizii pentru mulți dintre noi. Legislativul este politic, Executivul este politic. Până la urmă, și președintele țării este ales politic. Dacă nu respectă Constituția, așa cum este în situația actuală, atunci se și implică politic, cu toate că ar trebui să fie președintele tuturor românilor.

Trebuie să vă fac o mărturisire, am decis (n.red. – inițial) să nu mai fac politică. Au venit mai mulți reprezentanți ai altor partide ca să mă invite să fac parte din formațiunea lor. Nu o să dau nume, pentru că atunci ar însemna să pun anumite partide într-o situație neplăcută, iar eu nu fac acest lucru.

Mulți au spus «Viorica Dăncilă și-a făcut partid». Nu am fost inițiatorul acestui partid, nici sponsor. Nici nu am știut de acest partid până când nu am primit un telefon, o invitație din partea lor, cred că la sfârșitul lui februarie, în care să discutăm anumite aspecte legate de partid. Atunci au făcut o invitație. Am răspuns pozitiv, așa cum am răspuns tuturor – sunt un om deschis dialogului -, dar atunci am spus că, indiferent de faptul că apreciez linia pe care vor să o adopte în politică, fiind în cadrul BNR, nu pot să fac activism politic și încă nu sunt hotărâtă pentru a reveni în politică”, dezvăluie Viorica Dăncilă.

”Au revenit, pe data de 8 martie, am avut din nou discuții și răspunsul meu a fost pozitiv”

Viorica Dăncilă

”Mulți au spus «Viorica Dăncilă și-a făcut partid». Nu am fost inițiatorul acestui partid, nici sponsor”

În același timp, mai declară Viorica Dăncilă, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, decizia de a reveni în politică a fost luată și după ce s-a sfătuit cu familia.

Mai mult m-am sfătuit cu soțul, dar am discutat și cu fiul meu, suntem o familie și într-o familie trebuie să ai astfel de discuții. Să existe un consens. Iar în momentul în care faci pași într-o direcție care va aduce critici, va aduce presiune asupra familiei, iar eu am simțit din plin acest lucru… Am vorbit cu soțul meu, am vorbit cu fiul meu, prima dată nu au fost foarte încântați. Au văzut că acesta este lucrul pe care vreau să merg. Ei știu un lucru, eu sunt un patriot, chiar dacă acest lucru va fi criticat și mulți spun ”Vai de mine, toți sunteți patrioți!” Eu sunt un patriot și am dovedit acest lucru în perioada în care am fost prim-ministru.

”Văd cum totul în jur, efectiv, se prăbușește”

Viorica Dăncilă declară că nu ar fi reintrat în politică dacă România ar fi avut, în momentul de față, creștere economică, dacă ar fi fost reprezentată ”cu demnitate” la nivel extern sau dacă românii ar fi dus-o ”mai bine”.

Într-un astfel de context, insistă Viorica Dăncilă, ”este datoria guvernanților să vină în fața românilor și să dea răspuns la aceste întrebări”, întrebându-se, nu neapărat retoric, dacă – înainte de a da vina pe pandemia de coronavirus – s-a acționat corect și la timp.

Și am să dau un exemplu, eu nu am vândut nimic din ce era al statului român. Eu sunt un patriot, iar dacă lucrurile mergeau bine, dacă vedeam că în momentul acesta România are creștere economică, românii o duc mai bine, România este reprezentată cu demnitate pe plan extern, drumul meu era în afara politicii. Dar văd cum totul în jur, efectiv, se prăbușește. Lipsa de speranță este foarte mare, suportabilitatea românilor a ajuns la un nivel foarte redus. Toate acestea m-au făcut să nu mai stau deoparte și să fac acest pas în politică.

Toți suntem tentați să dăm vina pe pandemie. Este adevărat, pandemia a pus o presiune din punct de vedere al sănătății, să nu uităm că au murit oameni, pandemia ne-a dezbinat, dar oare noi am acționat la timp? Oare noi am luat cele mai bune decizii? Oare am fost pregătiți? Și mă refer aici la cei care puteau lua, atunci, deciziile. Pentru a lua decizii imediate… Oare am acționat corect, oare am dat dovadă de transparență și, mai ales, transparență în cheltuirea banului public, care este plătit tot de români?

Acestea sunt întrebări pentru care, văd, nici cei de înainte și nici cei de acum nu au un răspuns. Dar românii așteaptă acest răspuns. Eu nu vreau să fac acuzații. Dar cred că este datoria guvernanților să vină în fața românilor și să dea răspuns la aceste întrebări. Este un lucru necesar.

Legat de criza energetică, să nu uităm că noi am închis Midia, noi ne-am dus la Bruxelles și, dacă aveam tranziția de la cărbune către energie verde până în 2032, am semnat ca ea să fie până în 2030. Eu vorbesc despre fapte, nu vreau să fac referire la persoane. Haideți să ne uităm dacă Complexul Energetic Oltenia a lucrat la capacitate maximă, haideți să vedem dacă am avut o comisie pentru criză energetică, astfel încât să vedem cum s-a făcut liberalizarea. Dacă avem o plafonare, după ce se va termina plafonarea vom avea iarăși o explozie a prețurilor? Eu cred că da. Poate, totuși, se vor trezi. Plus că plafonarea est foarte prost făcută. Și mai am o întrebare la care, probabil, vor răspunde subiectiv. De ce au anulat Ordonanța 114 privind plafonarea energiei la 60 lei/megawatt-oră, decizie care s-a luat imediat după ce eu am plecat de la guvernare. Pentru că acea decizie, acea Ordonanță proteja foarte mulți români și proteja foarte multe IMM-uri.

Nu știu (n.red. – de ce s-a luat această decizie) eu cred că trebuie să răspundă cine a luat-o. Oricum știu că este o decizie greșită și că nu a fost în favoarea populației și nici în favoarea mediului economic”, spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: ”Toți suntem tentați să dăm vina pe pandemie”

”Aș încerca să iau toate măsurile pentru a aduce un plus în domeniul energetic”

Un plus în domeniul energetic este absolut necesar, mai spune fostul premier al României, iar una dintre măsurile pe care le-ar lua dacă ar mai deține funcția respectivă ar fi aceea de a ”lăsa Complexul Energetic Oltenia să funcționeze la capacitate maximă”.

Pe de altă parte, ar trebui identificate toate ramurile cu potențial, mai precizează Viorica Dăncilă, agricultura fiind una dintre acestea.

”În primul rând aș încerca să iau toate măsurile pentru a aduce un plus în domeniul energeticEu sunt pentru ariile protejate, sunt convinsă că avem nevoie de un mediu mai curat, avem nevoie să avem un plan pentru viitorul copiilor, nepoților noștri. Dar anumite lucruri nu le putem înțelege. Cum să bagi o investiție într-o arie protejată, în condițiile în care nu există un studiu de mediu care să arate câte prejudicii ar fi produs funcționarea acestor hidrocentrale?

Tot legat de aspectul energiei. Aș lăsa Complexul Energetic Oltenia să funcționeze la capacitate maximă. Este o perioadă în care vedem că stagnează un pic măsurile pe care să le luăm prin pactul verde. De ce nu redeschidem minele? De nu oprim dezafectarea Complexului Energetic de la Minghia, și să investim, și să-l punem în funcție? Nu cu combustibil cărbune, combustibil hidrogen, așa cum am făcut pentru Complexul Energetic Oltenia. Platforma Neptun, dar acest lucru să ne gândim că va dura 3 ani, noi trebuie să vedem ce face până atunci. De ce nu am mai înmagazinat gaze, de ce nu am mai avut depozit, de ce nu înmagazinăm, ca să avem pentru iarnă, rezervă? De ce nu negociem noi, de ce să lăsăm să negociez alții? Să negociem noi cu cei care ne pot furniza energie. Și aici mă refer chiar la partea americană, cu hidrogenul. Chiar la partea cu Turcia, cu conducta de la turci.

Nu știu care este situația, dar știu că acest lucru ne aduce un prejudiciu de țară. Trebuie să fim noi cei care negociază, statul român trebuie să negocieze, este o obligație. Nu este facultativ, este obligatoriu dacă vrem ca lucrurile să meargă bine. Din punct de vedere economic, avem ramuri cu potențial. Trebuie să identificăm ramurile cu potențial. Agricultura este o ramură cu potențial”, mai spune Viorica Dăncilă.

”Hai să ne așezăm la masă și să încercăm să schimbăm lucrurile”

Ca fost vice-președinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Viorica Dăncilă propune o ”o îmbinare a măsurilor europene cu măsurile naționale” și o adaptare a României în funcție de nevoi.

”Eu am fost vice-președintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European și pot să spun că, alături de colegii mei, am făcut foarte multe amendamente pe politica agricolă comună, pe legislația europeană referitoare la agricultură. Eu cred că trebuie să avem o îmbinare a măsurilor europene cu măsurile naționale. În primul rând, trebuie să luptăm pentru subvenții mai mari la nivel european. Doi – suntem state-membre care au alte priorități, alte nevoi. Noi trebuie să adaptăm în funcție de nevoile pe care le avem.

Acest lucru ar trebui să îl începem de la nivel național. Să ne uităm și să avem discuții cu cei care lucrează în agricultură, cu cei care lucrează în industria alimentară, să vedem care sunt prioritățile lor, o parte dintre ele să le discutăm în Comisia Europeană și să vedem ce putem obține, pentru că acum este o perioadă în care se mai poate negocia într-un altfel de mod, este o perioadă dificilă, dar în același timp să venim și noi cu proiecte pentru a susține agricultura. Nu putem doar să ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european și să așteptăm ajutorul de acolo. Trebuie, și noi, să luăm măsuri pentru a-i ajuta pe fermieri și pentru a ajuta industria alimentară”, consideră Viorica Dăncilă.

”În spatele cifrelor trebuie să avem în vedere că sunt mulți oameni care așteaptă o soluție”

În contextul războiului din Ucraina, subiectul ”refugiați” este unul nu numai emoționant, ci și foarte important, iar Viorica Dăncilă speră ca Guvernul României să facă toate demersurile pentru ca țara noastră să primească banii necesari.

Dar, dincolo e asta, o problemă care nu poate fi trecută cu vederea este o colectare mai bună la bugetul de stat și, pe urmă, modul în care acști bani sunt redistribuiți.

”Eu sper ca actuala guvernare să facă demersurile – sau poate au făcut demersurile – pentru a primi bani pentru refugiați. Am văzut că alte țări au primit deja aceste fonduri. Este necesar să primească și România. Vorbiți de bani, da, este adevărat. Eu cred că adevărata noastră problemă o reprezintă și o colectare mai bună la bugetul de stat, dar, în principal, modul în care redistribuim acești bani. Oare noi redistribuim acești bani în domeniile care, cu adevărat, pot aduce un plus pentru economia României?

Am văzut că foarte multe fonduri au fost distribuite în anumite direcții care, efectiv, nu numai că nu au adus un plus, dar nu au arătat că au nevoie de aceste fonduri. Să nu uităm câte acuze au fost pe perioada pandemiei, referitoare la fondurile alocate. Să vedem câți din banii împrumutați au mers către economie. Cât dintre fondurile pe care le-am împrumutat au multiplicat? Adică sunt foarte mult lucruri pe care trebuie să le avem în vedere. Părerea mea este că trebuie să avem un audit al situației actuale. (n.red. – trebuie să îl facă) Toți cei care sunt conștienți că ne aflăm într-un impas și că nu se mai poate funcționa așa, cu scuze și acuze. Trebuie să avem un audit și să chemăm la masă pe toți cei care pot aduce un plus. Nu contează că accepți o persoană sau că ești arogant cu o persoană, cum am văzut în ultima vreme. Dacă persoana respectivă poate aduce un plus într-un domeniu, hai să ne așezăm la masă și să încercăm să schimbăm lucrurile”, propune fostul premier al României.

”Dacă nu, ne vom prăbuși. În spatele cifrelor trebuie să avem în vedere că sunt mulți oameni care așteaptă o soluție. Eu am disponibilitatea și partidul Națiune Oameni Împreună are disponibilitatea de a se așeza la masă cu toți cei care văd această abordare a consensului”

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă: ”În spatele cifrelor trebuie să avem în vedere că sunt mulți oameni care așteaptă o soluție”

”Trebuie să mergem și noi la masa deciziilor, trebuie să fim mai demni”

Viorica Dăncilă a fost europarlamentar timp de 9 ani, iar o astfel de experiență are un rol esențial și în activitatea politică viitoare. Ușile pot fi deschise, spune fostul premier al României, însă este foarte important și cum sunt deschise aceste uși.

România ar trebui să își caute parteneri, mai spune Viorica Dăncilă, nu ”stăpân”.

Important este și cum deschizi aceste uși. Pentru că noi am văzut, de foarte multe ori, cum încercăm să deschidem aceste uși cu slugărnicie, fără demnitate, fără a apăra interesul național, cel mai mult gândindu-ne la interesul personal. Eu, în Parlamentul European de la Strasbourg, am spus că ”nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă respect și cer același respect pentru România și pentru poporul român”. Am avut o discuție atunci, după, cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care mi-a spus că, într-adevăr, vede un lider hotărât.

Să știți că, dacă stăm în genunchi, niciodată nu vom participa la masa deciziilor. Eu nu spun să avem o atitudine contrară Uniunii Europene, sunt pro-european convins. 9 ani (n.red. – europarlamentar în Parlamentul European) și liderul delegației României în grupul socialiștilor și democraților europeni, niciodată nu voi avea o atitudine anti-europeană. Trebuie să mergem și noi la masa deciziilor, trebuie să fim mai demni. Asta nu înseamnă să avem dispute cu o țară sau cu alta, să avem dispute cu instituțiile europene. Dar să arătăm că prezența noastră trebuie să însemne mai mult decât o simplă poză sau ”Da, am înțeles”. Eu cred că România trebuie să își caute parteneri. Și are parteneri, în multe situații are parteneri. România nu-și caută stăpân. Nu sunt foarte optimistă, acesta este scopul pentru care am intrat în politică, pentru care voi lupta alături de partidul Națiune Oameni Împreună. Dacă nu vom avea această abordare, de fiecare dată vom fi la ”și ceilalți”, și vor exista țări de mâna-ntâia și de mâna a doua”, avertizează Viorica Dăncilă.

”De asemenea, sunt pro-cooperare transatlantică și cred că acest lucru s-a văzut în timpul mandatului meu de premier, când am semnat și cooperarea pe energia nucleară, când am mers de mai multe ori în Statele Unite ale Americii”

Viorica Dăncilă

”La moneda euro nu îndeplinim criteriile de convergență”

În ceea ce privește trecerea României la moneda euro, Viorica Dăncilă nu este optimistă, cu atât mai mult cu cât nu sunt îndeplinite criteriile de convergență.

”La moneda euro nu îndeplinim criteriile de convergență. Niciunul din cele patru criterii de convergență nu sunt îndeplinite în momentul actual. Nici stabilitatea prețurilor, nici stabilitatea cursului de schimb, nici soliditatea finanțelor publice, nici convergența ratei dobânzilor pe termen lung. Niciuna nu este posibilă.

Energia verde… Da, avem nevoie să facem pași importanți, nu putem să scoatem ceva din mixul energetic fără a veni cu ceva în loc. Trebuie să găsim o metodă în care să scoatem vechile metode de producere a energiei în momentul în care venim cu ceva în loc. Și aici aș da un exemplu – Hidroelectrica. Este o companie care a avut un profit foarte mare. Eu aș merge pe jumătate din profitul companiei să meargă pe tranziția verde, spre energia verde. Cu accent pe IMM-uri și pe populație. Deci, dacă vrei găsești soluții. Cred că trebuie să mergem pe un fond pentru tranziția spre energie verde și un fond pentru tranziția digitală. Sunt două lucruri care sunt prevăzute și în PNNR (n.red. – Planul Național de Redresare și Reziliență), sunt două lucruri pe care trebuie să punem accent și să nu uităm că două treimi din bugetul Uniunii Europene este îndreptat tocmai spre energie, economie verde”, spune Viorica Dăncilă.

”Dacă nu punem accent pe coeziune în dezvoltarea economiei, atunci vom avea zone care vor cunoaște o dezvoltare foarte bună și altele care vor fi ceea ce nu este corect și nu este o abordare corectă. Pe lângă folosirea fondurilor de coeziune, cred că trebuia și în PNRR să avem în vedere aceste aspecte”

”Dar noi mai trebuie să lămurim ceva și știu că tot ceea ce voi spune acum îmi va aduce critici. PNRR-ul, am văzut – să vedem ce vor face cei de la guvernare pentru a aduce un plus – că este mai mult un set de obligații, la un moment dat. (36:07) Și aici nu vreau să acuz decât pe cel care a negociat în acest mod, pentru că eu am văzut abordare la persoana întâi. ”Eu voi face, vă veți plimba pe autostrăzile din România”… Dar acela era un proiect național”, conchide Viorica Dăncilă.

”PNRR nu este pentru unii sau pentru alții. Trebuie să fie referitor la întreaga Românie”

Viorica Dăncilă a abordat, în timpul acstui interviu, și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), insistând asupra faptului că este vorba despre un plan care ”trebuie să fie referitor la întreaga Românie și acolo să se regăsească românii din toate zonele țării”.

”La PNRR trebuia să avem aceeași abordare pe care am avut-o atunci când am deținut președinția Consiliului Uniunii Europene. Să facem o comisie, să chemăm la masă toate partidele politice, să chemăm la masă pe toți cei care au experiență și expertiză în anumite domenii și pe urmă să putem să creionăm liniile principale. Pentru că PNRR nu este pentru unii sau pentru alții. Trebuie să fie referitor la întreaga Românie și acolo să se regăsească românii din toate zonele țării.

Nu m-am gândit, încă, la ce voi candida, dar voi candida. E normal ca un președinte de partid să candideze la una dintre alegerile care vor avea loc în anul 2024. Cred că voi câștiga președinția partidului, am multă susținere în cadrul noului partid, dar vom vedea votul la congres. Eu sunt optimistă. Vor veni foarte mulți români care vor înțelege că,  împreună, vom putea schimba lucrurile.

Legat de acest aspect al alegerilor, până atunci suntem foarte implicați în organizarea partidului, vrem să facem organizații în toate județele țării. Avem deja câteva organizații, și eu sunt membru al partidului, avem în jur de 15 organizații în 15 județe. Două luni, a fost un timp foarte, foarte scurt. Dar cred că până atunci vom face organizații puternice și vom reuși să îi convingem pe cei care n-au făcut politică să urmeze exemplul celor care au inițiat acest partid, iar pe cei care au făcut politică să îi convingem că, împreună – indiferent de partidul din care am făcut parte -, trebuie să ne unim forțele pentru a schimba ceva în România”, punctează Viorica Dăncilă.

”Poate lucrurile nu erau așa dacă eram în Palatul Victoria”

10 august 2018. Mitingul Diasporei degenerează în violențe, iar Viorica Dăncilă a rememorat, pentru GÂNDUL, acele momente extrem de tensionate.

Dar, fiind în concediu atunci, fostul premier regretă că nu s-a aflat la Palatul Victoria pe data de 10 august.

Cu două săptămâni înainte, mi-am programat – în acea perioadă – concediu. Aveam informația că, pe 10 august, vor veni în Piața Victoriei românii din diaspora. Știam doar acest lucru, nu am avut informația că vor fi manifestări violente, că vor fi grupuri care, efectiv, vor instiga. În calitate de prim-ministru, nu prea ai timp să stai pe rețelele de socializare. Această informație am primit-o în momentul în care mă aflam la Palatul Victoria. Pe urmă mi-am depus cererea de concediu, pe același model, pe același tipic pe care l-au folosit și Victor Ponta, ceilalți premieri.

Pentru mine a fost surprinzător un lucru, faptul că președintele României a contestat la Curtea Constituțională faptul că-mi iau concediu. Era dreptul meu la concediu. Era un concediu de o săptămână, nu știam că vor avea loc aceste evenimente violente…

Nu vreau să fac un scenariu din acest lucru. Eu, efectiv, trec în revistă ceea ce s-a întâmplat atunci. Și aici o scurtă paranteză… Dacă știam că se întâmplă acest lucru nu plecam din țară. Poate lucrurile nu erau așa dacă eram în Palatul Victoria. Nu am de unde să știu. Poate era mai rău… Am avut această remușcare că nu am fost în țară.

Probabil aș fi încercat să discut cu ei (n.red. – dacă ar fi fost în țară), aș fi încercat să avem o intervenție treptată, nu știu… Probabil mă consultam și cu cei din jurul meu. Mi-ar fi plăcut să fiu în țară. Revenind la 10 august…

M-au sunat când deja evenimentele au luat acea turnură violentă, din partea unora sau altora. Dar pentru mine a fost foarte important și cred că și pentru mulți români. Vedem mereu că se acuză, că a fost Jandarmeria de vină, că au fost grupuri violente acolo. Vrem și noi să vedem ce s-a întâmplat. Cei care au analizat, care au cercetat tot ce s-a întâmplat pe 10 august au datoria să vină în fața cetățenilor și să spună ce s-a întâmplat cu adevărat, cine s-a făcut vinovat de aceste violențe. Pentru că eu cred că cei vinovați trebuie să plătească, dar nu putem să acuzăm nici diaspora, nici Jandarmeria. Eu cred că adevărul este foarte important pentru români. E important și pentru mine să văd ce s-a întâmplat, pentru că a fost în perioada în care eu dețineam funcția de prim-ministru.

Cred că au existat (n.red. – instigatori). Ce am văzut și eu la televizor. Erau cei care care aruncau cu pietre… Am văzut anumite situații care nu mi-au plăcut. Bine, aceia trebuiau izolați, eu cred că cei în măsură să acționeze în astfel de situații știu cât mai bine. Dar am văzut aceste lucruri. Și eu nu pot să cred că românii din diaspora vor violențe sau iubesc violența. Eu cred că poate au avut nemulțumirile lor, poate eu nu am reușit să comunic destul cu cei din diaspora, dar eu îi văd ca oameni care au plecat pentru că mulți nu și-au găst rostul în țară, mulți dintre ei au plecat pentru că au avut foarte multe greutăți, deci nu văd ca aceia care s-au întors acasă să vină și să-și dorească să fie legați de un eveniment atât de violent”, spune Viorica Dăncilă, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura la președinția partidului NOI

”Cred că românii s-au săturat de această ceartă și limbaj violent, de jignirile unui lider contra altui lider, de scuze sau acuze”

Vorbind despre modul în care va face politică în viitor, Viorica Dăncilă mărturisește că este un ”om puternic” și dorește să ducă doar lupte ”pe idei și pe soluții”.

Pornește de la premisa că românii s-au săturat de jigniri și de acuze și promite, în același timp, că nu se va lupta cu persoane. România are nevoie de soluții, nu de ceartă, iar ”disputa noastră să fie în legătură cu proiectele pe care le avem pentru România și pentru români”.

”Sunt un om puternic. Lupta mea, vreau să precizez încă o dată, nu va fi cu persoana respectivă. N-o să mă vedeți pe mine că o să vin și o să mă lupt cu o persoană, vreau o luptă pe idei și pe soluții. Și sper ca toți cei care vor să avem o confruntare, vor să avem discuții, să avem o confruntare pe proiecte, pe soluții pentru România. Cred că românii s-au săturat de această ceartă și limbaj violent, de jignirile unui lider contra altui lider, de scuze sau acuze. Cred că est momentul să înțelegem că trebuie să dăm dovadă de maturitate și că trebuie ca disputa noastră să fie în legătură cu proiectele pe care le avem pentru România și pentru români.

Eu am avut un program de guvernare foarte bun. Un program de guvernare la care eu nu am participat. Sunt un om foarte sincer. Dar cel mai greu este să implementezi niște măsuri din programul de guvernare. Mulți au venit cu promisiunile unui program de guvernare, le-au pus într-un sertar și acolo au rămas. S-a ajuns la îndeplinirea a 80% din programul de guvernare, dar aș fi vrut să-l duc la capăt. Trebuia să mai investesc în comunitățile locale, trebuia să negociez a doua parte a spitalelor regionale. Noi am avut o primă etapă, 2018 – 2020, în care am plătit 120 de milioane de euro pentru fezabilitate, proiectare, tot ce însemna măsurile la nivel local și județean, iar acum trebuia să cerem un miliard pentru construcția efectivă și dotarea spitalelor.

Trebuia, în noiembrie, să începem, să semnăm contractul pentru autostrada București-Brașov, făcută în parteneriat public privat și, culmea, imediat au anulat acest contract. Aveam în trei ani de zile autostradă și l-au înlocuit cu un al nouălea studiu de fezabilitate. L-a înlocuit premierul care m-a succedat. Aveam în trei ani de zile autostradă și, poate mulți nu vor crede, am contractul… Îl pot pune la dispoziție celor care nu cred acest aspect. Imediat a anulat și l-a înlocuit cu al nouălea studiu de fezabilitate.

De aceea am și spus, singura problemă nu este a banilor care vin la buget, ci a modului în care sunt direcționați acști bani. Bine, avem nevoie și de o colectare mai bună, pentru că noi avem o colectare foarte mică, în comparație cu celelalte state europene. Avem nevoie să luăm măsuri pentru îmbunătățirea colectării și alți bani care să vină la buget. Dar eu trebuie să le spun răspicat tuturor celor care cred în austeritate: Austeritatea nu este o soluție.

Mi-am depus candidatura, conform statutului, candidaturile se depun cu 14 zile, mi-am depus candidatura pentru președinția Partidului Națiune Oameni Împreună. Sper ca împreună cu colegii mei și colegele mele, pe care îi prețuiesc foarte mult pentru abordarea lor atât de sinceră și atât de atașată unor valori la care eu țin foarte mult, sper să reușim și să convingem cât mai mulți români să fie alături de noi”, încheie Viorica Dăncilă, fost premier al României.


Citește și:

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...