Instabilitatea psihică și nivelul de stres ridicat ar putea să-l compromită pe Vladimir Putin

Instabilitatea psihică și nivelul de stres ridicat ar putea să-l compromită pe Vladimir Putin
Vladimir Putin / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 01/04/2022, 18:18

După mai bine de o lună de la invazia Rusiei în Ucraina și în condițiile în care Rusia dă puține semne de retragere, cum s-a schimbat mentalitatea președintelui rus Vladimir Putin pe parcursul conflictului? Răspunsul ar putea să se afle în vocea sa, relatează Asia.Nikei.

Nikkei și Risk Measurement Technologies, cu sediul în Yokohama, au analizat 1 oră și 19 minute de eșantioane de voce ale lui Putin din perioada 1 februarie – 18 martie. O analiză a înregistrărilor audio sugerează că nivelul său de stres a fost ridicat începând cu zilele de dinaintea invaziei și a urcat brusc la începutul lunii martie, când Moscova a răspuns la înăsprirea rețelei de sancțiuni din jurul țării.

Schimbările în starea mentală a unei persoane pot afecta corzile vocale, modificând discursul și oferind potențial informații despre mentalitatea sa, care ar putea fi dificil de desprins din cuvintele sau expresiile faciale.

Folosind comentariile lui Putin la Adunarea Generală a ONU din septembrie 2020 ca punct de referință, analiza a constatat o schimbare semnificativă cu trei zile înainte de invazie, în timpul unei reuniuni din 21 februarie a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Președintele a audiat înalți oficiali, inclusiv prim-ministrul, ministrul de externe și șefii celor două camere ale Adunării Federale, cu privire la problema recunoașterii sau nu a independenței republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk.

Vladimir Putin se află într-o stare de instabilitate psihologică

În timpul reuniunii, vocea lui Putin a indicat oscilații între niveluri înalte și joase de stres într-un timp scurt, semn al unor sentimente oscilante. „Putem conchide că se afla într-o stare de instabilitate psihologică”, a declarat șeful Risk Measurement, Kanji Okazaki.

Analiza Nikkei a analizat, de asemenea, gesturile lui Putin. Ikuo Daibo, președinte al Universității Hokusei Gakuen din Sapporo și expert în relația dintre limbajul corpului și starea psihică, a observat că Putin se sprijinea cu mâinile pe birou. „Se simțea hotărât să ducă la îndeplinire ceva ce hotărâse”, a spus Daibo.

Într-un discurs televizat din 24 februarie, în ziua invaziei, Putin a folosit un limbaj puternic, subliniind că „Rusia de astăzi rămâne unul dintre cele mai puternice state nucleare”.

Deși nivelul său de stres a variat și aici, au existat momente în care acesta a avut o tendință de scădere, ceea ce, potrivit Risk Measurement, indică o mentalitate optimistă. În acest caz, este posibil ca Putin să fi fost încrezător în capacitatea armatei ruse de a-și îndeplini rapid obiectivul, care ar fi fost, se pare, de a cuceri Kievul printr-o lovitură fulgerătoare.

Președintele a părut din nou tensionat pe 10 martie, în cadrul unei întâlniri cu oficiali ruși, în care a indicat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva companiilor străine care se retrag din țară.

Nivelul său de stres vocal era cu peste 40% mai mare decât de obicei. Combinat cu limbajul său corporal, „părea să arate sfidare”, a spus Daibo.

Valorile de stres au fost mai scăzute pe 18 martie, când Putin a ținut un discurs pentru a marca a opta aniversare a anexării Crimeei în fața unei mulțimi de 200.000 de persoane. El a susținut că scopul conflictului a fost acela de a-i scuti pe locuitorii din regiunea estică a Ucrainei „de suferință, de acest genocid” care ar fi fost comis de Kiev.

În timp ce vocea sa indica stabilitate, analiza înregistrărilor video a arătat semnele unei mentalități orientate spre interior.

Cercetările privind relația dintre voce și starea emoțională sunt în curs de desfășurare. Rapoartele sugerează că analiza vocală poate identifica persoanele cu depresie și există studii care arată că rezultatele unor astfel de analize se potrivesc îndeaproape cu starea de spirit și nivelurile de stres declarate de către oameni.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows