Vladimir Putin a supravieţuit sancţiunilor Occidentului până în prezent. Există, totuşi, alte câteva arme care ar pulveriza definitiv economia Rusiei, însă unele ar putea fi devastatoare şi pentru UE, susţine un expert român din Germania.
Marius Ghincea este cercetător în ştiinţele sociale şi expert în politici publice. Acesta predă la Institutul Universitar European și la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.
„Le-a luat ruşilor puţin peste o lună să se acomodeze la regimul de sancţiuni economice şi politice impuse de Occident. O perioadă mult mai scurtă decât cea de care au avut nevoie iranienii acum un deceniu sau regimul de la Caracas acum câţiva ani. Kremlinul este în poziţia de a stabiliza situaţia economică din interiorul Rusiei şi de a dezvolta contra-măsuri care să îi permită ocolirea limitărilor impuse de sancţiunile occidentale”, a subliniat expertul.
În opinia sa, Occidentul mai are câteva instrumente împotriva Rusiei, însă există o problemă. Dacă Uniunea Europeană va folosi aceste arme, va dărâma economia Federaţiei Ruse, dar efectele ar fi devastatoare şi pentru propria economie.
„În acest moment, Occidentul mai are trei instrumente importante, dar extrem de costisitoare pentru că impactul lor este relativ simetric (îi afectează pe ruşi şi pe europeni la fel de mult):
Ce ne spune asta despre eficacitatea sancţiunilor? Cum spuneam şi în februarie, sancţiunile nu funcţionează în 4 din 5 cazuri. Iar când spun că nu funcţionează, mă refer la faptul că sancţiunile nu îşi ating obiectivele funcţionale pentru care au fost impuse: forţarea unei schimbări de comportament la nivelul politicii externe ruse”, a adăugat Ghincea.
Marius Ghincea a explicat şi ce ar trebui să facă Occidentul, pentru a ajuta în continuare Ucraina.
. „Ce e de făcut? Singura opţiune viabilă pentru Occident rămâne cea a furnizării de armament şi sprijin umanitar ucrainenilor până când aceştia decid că nu mai are rost să lupte pentru a-şi apăra ţara sau până când ajung la un acord convenabil cu Rusia”, a concluzionat Ghincea.