INTERVIU EXCLUSIV| „Vocile propagandei amenință că Vladimir Putin nu se va opri doar la Ucraina”. Scriitor rus, despre următoarea mișcare a liderului de la Kremlin

INTERVIU EXCLUSIV| „Vocile propagandei amenință că Vladimir Putin nu se va opri doar la Ucraina”. Scriitor rus, despre următoarea mișcare a liderului de la Kremlin
Vladimir Putin. Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 02/04/2022, 15:30
Actualizat: 02/04/2022, 16:07

Războiul lui Putin din Ucraina va avea consecințe teribile, avertizează într-un interviu, pentru Gândul, un scriitor de origine rusă. „Mă tem că acest război va distruge relațiile dintre cele două popoare, ucrainean și rus, cel puțin câteva decenii”, consideră omul de cultură care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Până și unii dintre simpatizanții lui Putin și cei care se consideră fundamental anti-occidentali au spus că este o greșeală ce se întâmplă în Ucraina, susține scriitorul rus. Cu toate acestea, mulți se declară pro-război de teamă, și tot mai multe voci din Rusia susțin că scenariul unui război nuclear nu este exclus.

Indiferent dacă va cuceri sau nu Ucraina, scriitorul rus este convins că „Putin riscă să fie scos de la Kremlin pe ușa din dos a istoriei”.

Reporter: Vedem în fiecare zi mii de civili atacaţi, bombe aruncate pe case, mașini bombardate. Cât de departe este Putin dispus să meargă? Şi care e, în fond, miza lui? Vedeți posibil scenariul unui război chimic?

Scriitor rus: Ucraina fără să vrea se transformă în ancora de securitate estică, pavăză la ambițiile geopolitice ale lui Putin. Astfel, Ucraina devine o nouă scenă deschisă războiului care are nevoie de toată empatia și susținerea comunității euroatlantice.  Sperăm ca ambițiile titanice ale lui Putin să se lovească de dreptul internațional public pentru a putea trăi pașnic într-o lume civilizată din punct de vedere politic.

Până la urmă, comunitatea euroatlantică este o civilizație politică. Acest lucru nu-l poate percepe Putin având în vedere sorgintea sa profesională și ambițiile geopolitice. Odată ce s-au folosit bombele cu fosfor albe, interzise de dreptul internațional, scenariul unui război chimic este tot mai aproape. Posturile rusești abundă de emisiuni TV unde în prim-plan sunt vocile propagandei care vorbesc despre atacuri nucleare și susțin ferm că Putin nu se va opri doar la Ucraina.

Reporter: Cum vedeți răspunsul țărilor occidentale la războiul din Ucraina? Sancțiunile economice pot izola definitiv Rusia?

Scriitor rus: Solidaritatea creată în jurul Ucrainei este impresionantă și ecourile se răsfrâng inevitabil și în stilul de viață european. Mai degrabă lovesc acolo, în acest stil de viață deprins cu un nivel de bunăstare, resurse materiale și servicii de calitate. Șancțiunile economice sunt necesare, dar nu sunt suficiente. Din partea ONU ne vom aștepta la un caz în jurul Ucrainei care va reconfigura dreptul internațional public. Invoc acest drept deoarece el reprezintă principalul instrument prin care Ucraina mai poate spera la o revenire totală la suveranitate. 

„Tot mai multe voci spun că un război chimic nu este exclus”

Reporter: Credeți că războiul din Ucraina poate să însemne sfârșitul regimului lui Putin în Rusia?

Orice scenariu este deschis. Dacă facem apel la istorie vom observa că regimurile autoritare, dictatoriale inevitabil au un sfârșit. Se pune întrebarea când va sfârși Rusia lui Putin? Sperăm cât mai curând având în vedere pierderile de vieți omenești și distrugerea comunităților de ucraineni care sunt în strânsă legătură cu Federația Rusă. Vorbim de relații, prietenii, familii, istorii și locuri comune. Năpasta prezentului condusă de o nălucă de la Kremlin nu poate anula ce simțim față de frații noștri ucraineni.

Reporter: Care sunt cele mai mari riscuri cu care se confruntă Putin acum? De ce îi este frică?

Scriitor rus: Orice înlăturare a unui sistem în Rusia presupune o schimbare de forță similară unei revoluții. Putin riscă să fie scos de la Kremlin nu doar pe ușa din dos, ci și pe ușa din dos a istoriei. Asta cu siguranță este teama lui. Aceasta este principala frică alimentată de paranoia. Orice ambiții geopolitice aduc cu sine paranoia și impun o distanță față de realitate și în primul rând față de umanitate.

Reporter: Mulți intelectuali decid să plece din Rusia, alții rămân. Cum e să rămâi în Rusia lui Putin și să îți păstrezi moralitatea?

Scriitor rus: Exilul în propria Rusie este cea mai potrivită opțiune pentru un rus. E greu să vorbești de ceea ce simți când totul în jur se năruie și realitatea cântărește atât de greu. 

Reporter: Popularitatea lui Vladimir Putin a crescut cu 12% în Rusia în ultima lună, potrivit unui sondaj al institutului independent Levada. De ce? La ce așteaptă în continuare poporul rus? 

Scriitor rus: Și pe vremea lui Stalin dacă existau aceste sondaje de opinie poate vedeam date similar și relevante. Se spune că orice țară își merită conducătorii pe care îi are. Eu nu sunt de acord cu această perspectivă. Timpul e posibil să-mi confirme bănuielile și Putin să devină istorie alături de panoplia de conducători samavolnici specifici Rusiei. Din păcate, poporul rus este o victimă a propriului stat.

Aproximativ 83% dintre ruși aprobă deciziile lui Vladimir Putin, în creștere cu 12 procente față de februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de institutul independent rus Levada, acesta fiind primul sondaj de la începutul ofensivei din Ucraina.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer