Companiile europene care au contracte de furnizare a gazelor naturale cu Rusia, contracte care prevăd că plata se face în euro sau dolari, nu ar trebui să dea curs solicitării Kremlinului privind plata gazelor în ruble, a informat vineri Comisia Europeană.
Precizările vin în contextul în care autoritățile ruse au anunțat, tot vineri, că nu vor tăia imediat gazele livrate Europei în cazul în care statele europene vor refuza să plătească în ruble.
Joi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care le solicită cumpărătorilor străini de gaze rusești să își deschidă conturi în ruble la Gazprombank, în caz contrar riscând întreruperea livrărilor, informează Digi24.
Comisia Europeană a informat că menține legătura cu companiile energetice europene, dar și cu guvernele statelor membre, cu scopul de a analiza acest decret emis de către Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Comisia spune că acele companii care au încheiat cu Rusia contracte de furnizare de gaze, iar contractele prevăd plata în euro sau dolari, nu ar trebui să încalce respectivele prevederi contractuale.
„Contractele convenite trebuie respectate. 97% din contractele relevante stipulează în mod explicit plata în euro sau dolari. Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte solicitările ruseşti. Uniunea Europeană va răspunde în mod uniform la această ultimă încercare a Rusiei de a ocoli sancţiunile noastre”, a spus unn purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a transmis, vineri, un mesaj prin care dă asigurări că „noul act de șantaj al Rusiei” nu va avea efecte asupra stocurilor de gaze ale României.
Ministrul Virgil Popescu a explicat, vineri seara, că România este una dintre țările cel mai puțin dependente de gazele produse de Federația Rusă.
Mesajul a fost publicat după ce a devenit oficială intenția anunțată de Kremlin de a factura în ruble producția Gazprom care pleacă în Occident, decizie venită în contraponderea sancțiunilor economice impuse de Vest.