Ambasada Rusiei în Irlanda a rămas fără combustibilul necesar pentru încălzire și apă caldă și se plânge că numeroase companii petroliere irlandeze au refuzat să facă livrări către instituție.
Această situație a forțat Ambasada să îi transmită o scrisoare ministrului de Externe, Simon Coveney, solicitând Guvernului de la Dublin să intervină înainte ca resursele de care mai dispune Ambasada să se epuizeze, informează irishmirror.ie.
În mesajul respectiv, Ambasada, în mod ironic reprezentanta unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, cere Ministerului Afacerilor Externe de la Dublin „să intervină în acest caz clar de discriminare”.
„Ambasada se chinuie pentru că nimeni nu vrea să facă afaceri cu ei, ca urmare a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Nu e vorba doar de unele companii petroliere, ci și de bănci și multe alte afaceri”, a declarat o sursă pentru publicația irlandeză.
Potrivit The Irish Mirror, Bank of Ireland a decis să suspende conturile Ambasadei Rusiei, potrivit unor surse din interiorul băncii.
Contactat de jurnaliști, un purtător de cuvânt al Bank of Ireland a spus că nu poate comenta despre situația clienților individuali.
O sursă din cadrul Ministerului de Externe a declarat că instituția nu intenționează să intervină „pentru a obține nimic pentru nimeni”.
„Actualul furnizor de combustibil al Ambasadei a refuzat să livreze motorină misiunii noastre. Ambasada a contactat alți furnizori din zona Dublin pentru a verifica disponibilitatea rezervelor acestora de motorină, dar toți au refuzat să coopereze. Ambasada a rămas cu resurse foarte limitate, care vor dura doar până la sfârșitul săptămânii. Motorina este o marfă esențială, deoarece este folosită pentru încălzirea și alimentarea cu apă caldă, precum și zona rezidențială a misiunii noastre. Ambasada solicită ca Ministerul de Externe să intervină în acest caz clar de discriminare”, se arată în documentul transmis către Ministerul de Externe.
Ambasada Rusiei a mai adăugat, de asemenea, că rușii care locuiesc în Irlanda se simt nesiguri și discriminați ca urmare a războiului din Ucraina.
Întrebat despre această situație, vicepremierul irlandez Leo Varadkar a declarat: „Milă pentru Guvernul rus, pentru Ambasada rusă, nu am”.
Guvernul irlandez verifică dacă e nevoit să intervină, în virtutea prevederilor Convenției de la Viena. Însă surse citate de publicație spun că Ministerul de Externe „nu poate forța o companie să facă afaceri cu rușii”.