Ucraina se pregătește pentru cea mai grea bătălie a războiului. Care este acum principalul obiectiv al Rusiei

Ucraina se pregătește pentru cea mai grea bătălie a războiului. Care este acum principalul obiectiv al Rusiei
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 10/04/2022, 23:20
Actualizat: 10/04/2022, 23:56

Ucraina și Rusia au trimis întăriri în estul frontului, în acest weekend, pregătindu-se pentru ceea ce va deveni, probabil, cea mai mare bătălie războiului. Principalul obiectiv al Rusiei este acum să cucerească părțile din estul regiunii Donbas care nu sunt controlate încă de Moscova. În acest timp, refugiații au continuat să fugă de ofensiva rusească iminentă.

Spre deosebire de prima fază a conflictului, care durează deja de șase săptămâni, această schimbare forțează Ucraina să lupte în bătălii convenționale care implică tancuri, artilerie și avioane, pe un teren întins, adesea arid, care permite Rusiei să își valorifice superioritatea în materie de echipamente militare.

„Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, cu operațiunile și manevrele sale de amploare, cu implicarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane și artilerie. Iar aceasta nu va fi o operațiune locală, pe baza a ceea ce vedem în pregătirile Rusiei„, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, după ce s-a întâlnit cu miniștrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord săptămâna trecută.

„Fie ne ajutați acum – și vorbesc de zile, nu de săptămâni – fie ajutorul vostru va veni prea târziu și mulți oameni vor muri”, a mai spus Kuleba.

Noi unități rusești de tancuri și artilerie, precum și forțe retrase din zonele din jurul Kievului, au început să sosească în ultimele zile la locurile de desfășurare a ofensivei de la nord de orașul ucrainean Izyum, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea militară rusă.

Ucraina, de asemenea, a început să deplaseze spre Donbas unități de luptă din zonele din nordul Ucrainei pe care le-a recuperat după retragerea trupelor rusești, relatează Alephnews, care citează The Wall Street Journal.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut asistență urgentă înaintea acestei noi runde a conflictului, avertizând că Moscova nu a renunțat la aspirațiile sale de a subjuga Ucraina.

„Rusia încă își poate permite să trăiască în iluzii, adunând noi blindate și noi trupe pe teritoriul nostru. Iar asta înseamnă că avem nevoie de și mai multe sancțiuni și de și mai multe arme pentru statul nostru”, a declarat el într-un discurs video la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Încercarea inițială a Rusiei de a cuceri Kievul și alte orașe din nordul Ucrainei s-a prăbușit, la sfârșitul lunii martie, în parte pentru că unități ucrainene agile au atacat tancurile și vehiculele blindate rusești folosind tactici de gherilă, lovind liniile lungi de aprovizionare ale Rusiei care treceau prin păduri și sate ai căror locuitori transmiteau informații forțelor ucrainene.

Rachetele ușoare și portabile furnizate de SUA și de aliații săi europeni, precum Javelin și NLAW, au jucat și ele un rol important în acest succes, la fel ca și dronele armate Bayraktar TB2 fabricate în Turcia.

Avantajul Rusiei pe frontul din Donbas

Situația tactică este mai avantajoasă pentru Rusia pe frontul din Donbas, pentru că liniile de aprovizionare rusești sunt mai scurte. Mai mult, zona de operațiuni mai concentrată permite Rusiei să folosească mai eficient sprijinul aerian, au declarat oficiali militari ucraineni și occidentali.

Acest tip diferit de război, cu formațiuni mari care se confruntă unele cu altele în loc de lovituri ale unităților mici, este un motiv important pentru care Kievul spune că are nevoie urgentă de arme grele, cum ar fi artilerie, tancuri și baterii antiaeriene pe care majoritatea aliaților occidentali au fost reticenți în a le furniza până acum, scrie sursa citată.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×