Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a informat luni, prin intermediul unor mesaje transmise pe pagina sa de Facebook, că a purtat discuții cu reprezentanți ai unor companii israeliene, cu scopul de a diversifica resursele energetice ale României.
Ministrul, care se află într-o vizită de lucru în Israel, a explicat că România își propune să coopereze cu companiile israeliene în diverse domenii, precum energia electrică, gazele naturale și energia regenerabilă.
Mai mult, ministrul a spus că România este interesată să cumpere gaz natural lichefiat din Israel, via Egipt.
„Întărirea relațiilor bilaterale dintre România și Israel, în mod special în domeniul energiei, este un deziderat important de atins. În aceste zile împreună cu Cosmin Ghiță – CEO SNN, Bogdan Badea – CEO Hidroelectrica, Aristotel Jude – CEO Romgaz și Răzvan Popescu CFO Romgaz facem o vizită de lucru în Israel. Vizăm cooperare pe un larg palier în sectorul energetic: gaze, energie electrică, RES și alte tehnologii.
În această dimineață am avut un dialog foarte bun cu reprezetanții companiei NewMed Energy, compania grupului Delek, care exploatează cel mai mare zăcământ offshore de gaz din Israel. Le-am transmis că suntem interesați de diversificarea surselor de aprovizionare și putem importa LNG, din Israel, via Egipt. Trebuie să valorificăm toate oportunitățile pentru întărirea securității energetice a României”, a scris ministrul Energiei.
De asemenea, ministrul a mai explicat că a purtat discuții cu Israel Electric Company, cea mai mare companie energetică din Israel, lansând o invitație companiei să investească în piața energetică din România.
„Israel Electric Company este cea mai mare companie de energie care produce, transportă și distribuie energie electrică în Israel. În cadrul întâlnirii de lucru de astăzi am discutat despre proiecte de colaborare și despre implicarea acesteia în proiecte de investiții din energie, în România”, a mai transmis Virgil Popescu.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care, România, ca alte state europene, caută să își diversifice resursele de energie, dată fiind situația tensionată dintre statele occidentale și Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.