Judecătoarea Camelia Bogdan rămâne exclusă definitiv din magistratură, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut marți decizia CSM din 2018 prin care aceasta a fost exclusă pentru abateri disciplinare.
Marți, ÎCCJ a respins ca nefondat recursul pe care judecătoarea l-a declarat împotriva hotărârii Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
Astfel, se menține decizia de excludere a acesteia din magistratură.
Decizia Curții Supreme este definitivă.
„Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia «Forumul Judecătorilor din România» împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate. Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022”, se arată în decizia ÎCCJ.
Pe 2 aprilie 2018, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis să admită acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară și să o excludă pe Camelia Bogdan din magistratură pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera o din Legea 303/2004, respectiv pentru nerespectarea în mod grav sau repetat a dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
Camelia Bogdan mai primise o decizie de excludere din partea CSM în februarie 2017, dar care a fost anulată în instanţă. Bogdan este unul dintre cei doi judecători care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul referitor la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).
Decizia Secției pentru judecători a fost luată ca urmare a unor acțiuni introduse pe rolul Inspecției Judiciare. Juriștii au stabilit că magistratul a săvârșit o abatere disciplinară în condițiile în care Camelia Bogdan ar fi mers într-un sejur, în cadrul căruia ar fi predat funcționarilor din Ministerul Agriculturii, în perioada în care avea spre soluționare dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte civilă.