INTERVIU | Alexandru Zainea, românul care a lansat The NFTiST: ”Am creat un ecosistem ca o unealtă care pune la dispoziție informațiile pentru cei care își doresc să investească smart”

INTERVIU | Alexandru Zainea, românul care a lansat The NFTiST: ”Am creat un ecosistem ca o unealtă care pune la dispoziție informațiile pentru cei care își doresc să investească smart”
Alexandru Zainea, românul care a lansat The NFTiST
Publicat: 13/04/2022, 14:31
Actualizat: 13/04/2022, 14:53

Cu peste 11 ani de experiență în domeniul fotografiei, Alexandru Zainea este primul fotograf român care a lansat o fotografie sub formă de NFT (non-fungible token). Fotografia a reprezentat coperta revistei ”BRITISH THOUGHTS MAGAZINE”, a cărui fondator este și a avut-o că protagonistă pe nepoata lui Charlie Chaplin, Miss Kiera Chaplin.

Alexandru Zainea este cunoscut și în lumea TECH, alături de alți cinci români, cunoscutul fotograf a pus bazele unei aplicații mobile, RedCarpet, proiect în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

În luna ianuarie, Alexandru Zainea a lansat The NFTiST, proiect care se adresează tuturor care vor să înțeleagă spațiul NFT și să-l aprofundeze. Acesta spune că se află în industria media de peste 5 ani, prin publicația pe care o deține la Londra, iar despre NFT-uri a aflat ”de la mai multe celebrități”.

În interviul acordat GÂNDUL, Alexandru Zainea explică de unde i-a venit ideea acestui proiect 100% românesc, de ce a decis să îi învețe și pe alții cum să investească ”smart”, dar și ceea ce trebuie să știe toți cei interesați de NFT (n.red. – Non-fungible token – unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain).

”Acela a fost momentul în care am decis să începem proiectul The NFTiST”

Reporter: Cum ți-a venit ideea de a crea platforma THE NFTiST? 

Alexandru Zainea: Sunt în industria media de peste 5 ani datorită publicației pe care o am la Londra. În 2020 am aflat de NFT-uri de la mai multe celebrități și am început să tranzacționez pe OpenSea. La început am pierdut (sau mai bine spus, am investit în educația mea în acest domeniu) o sumă destul de mare. Astfel, am acumulat experiență și am început să tranzacționez din nou, înțelegând mult mai bine fenomenul. Într-o zi, împreună cu echipa mea, uitându-ne pe Google după proiecte NFT, ne-am dat seama că nu există prea multă informație despre ele, Google nefiind un spațiu care filtrează informația, arătându-ți doar informații verificate.

Acela a fost momentul în care am decis să începem proiectul The NFTiST, din dorința de a rezolva această problema. Practic, am creat un ecosistem ca o “unealtă” care pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru cei care își doresc să investească smart și să-și maximizeze rata de câștig în spațiul NFT.

Câți bani se investesc într-o astfel de platformă?

Pentru un start-up de tipul proiectului nostru se investesc între 150k și 500k USD. 

”O muncă plăcută alături de o echipă frumoasă cu care petrec mai mult de 12 ore pe zi”

Cum vezi evoluția NFT în România? 

Piața din România, ca aproape orice altă piață din lume, este la început și nefamiliarizată, încă, cu industria NFT și cu felul în care este perceput un smart contract pentru un produs non fungibil, precum și flexibilitatea și potențialul acestuia de a fi adaptat la diferite modele de business.  

Ce înseamnă The NFTiST pentru tine și de ce ar trebui oamenii să facă parte din proiect, implicit din comunitate?

Pentru mine, personal, a devenit o muncă plăcută alături de o echipă frumoasă cu care petrec mai mult de 12 ore pe zi pentru a crea această “unealtă”Ne dorim ca platforma pe care o dezvoltăm să devină o autoritate în industria NFT la nivel global, iar oamenii să se raporteze la ea ca fiind o sursă corectă de informație. 

Motivul pentru ar trebui să ai un non-fungible token (NFT) – THE NFTiST este următorul: vei avea parte de o cheie de access la un instrument care te poate ajuta nu doar să faci bani constant, ci și să-i și scalezi, dar și să fii updatat cu ultimele noutăți din această industrie.

”Practic, într-un viitor aproapiat, totul va fi tokenizat și transformat într-un NFT.  Noi credem că este foarte important să fii alături de cei mai buni din industrie atunci când vine vorba de a fi corect informat și de a face investiții. Plus că este și o zonă frumoasă din perspectiva creativității și inovațiilor constante care au loc în acest spațiu”

Alexandru Zainea

Toată lumea poate achiziționa un NFT”

Consideri că situația actuală economică și tot ce întâmplă în lume va afecta sau va ajuta monedele virtuale și NFT? 

Din păcate sau din fericire, actuala situație va face ca piața NFT & Crypto să crească datorită faptului că o foarte mare parte din economia Rusiei va putea fi posibilă doar prin intermediul acestor piețe tokenizate deoarece ei sunt deja respinși de mai toate țările importante ale lumii, iar piața decentralizată este ultima lor opțiune.

Dovada stă în creșterea masivă a cryptomonedelor în ultimele câteva zile. Am cunoștințe din Rusia, care locuiesc la Londra, și mă sună pentru a le explică cum să își facă un wallet și cum pot trece pe crypto.

Ce trebuie să știe o persoană care decide să cumpere un NFT. Cine este indicat să cumpere un NFT?

 Toată lumea poate achiziționa un NFT. Ca să dau un exemplu, în lumea reală avem două tipuri de instrumente financiare: 

  • banii FIAT – RON, USD, EURO etc.
  • asset-uri: case, mașini, telefoane etc.

În lumea digitală avem: crypto, de exemplu: Bitcoin, Ethereum, USDT care sunt practic banii și NFT-urile care sunt asset-uri digitale care pot avea atașate în smart contract diferite utilități, servicii, beneficii chiar și în lumea reală pentru cei care le dețin.

FOARTE IMPORTANT! Înainte ca cineva să cumpere un NFT, ca și la o investiție într-un share într-o companie listată la bursă, este recomandat să studieze cu atenție proiectul, echipa din spate, roadmap-ul, utilitatea NFT-ului și valoarea reală pe care o poate aduce celui care va deține acel asset, precum și raritatea acelui NFT, dar și numărul de tokeni listați, întrucât acest număr limitat poate face ca creșterea să fie exponențială odată cu cererea venită din piață pentru acel NFT. 

S-au asociat mai multe persoane publice din lume cu The NFTiST. Cum le-ați ”cucerit”? 

Avem alături de noi nume celebre, precum Jason Derulo, Ne-Yo, Derek Warburton, Bow Wow, Lil’ Eddie, Brian Friedman, Sam Bird și mulți alții. 

S-au alăturat proiectului datorită faptului că și ei sunt la curent cu industria NFT și au înțeles că ceea ce facem cu proiectul THE NFTiST este într-adevăr un instrument care îi va ajuta să rămână înaintea tuturor atunci când vine vorba de informație de calitate, educație, access la networking cu oameni de top, evenimente live, dar și la faimosul Metaverse pe care noi îl construim deja de câțiva ani datorită faptului că în 2018 am lansat la summit-ul blockchain din Malta o tehnologie care are la baza VR (virtual reality), mai spune Alexandru Zainea, pentru GÂNDUL.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?