VIDEO | Kadîrov, sperietoarea lui Vladimir Putin (DOCUMENTAR)

Publicat: 13/04/2022, 19:00
Actualizat: 13/04/2022, 20:24

Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, este omul loial al lui Vladimir Putin. El dispune de o miliţie paramilitară care ar face orice la ordinele sale. Evidemt, pentru bani și privilegii. Încă de la inceputul invaziei în Ucraina, trupele cecene s-au mobilizat să fie trimise pe front.

Unul dintre obiectivele acestora fiind asasinarea președintelui Volodimir Zelenski. Motivul pentru care ucrainenii au primit cu îngrijorare vestea că și cecenii le-au invadat țara este brutalitatea soldaților lui Kadîrov, așa numiții „Kadîrovțî”.

Militarii au o reputație extrem de sângeroasă și violentă, nu doar în interiorul republicii caucaziene. Aceștia sunt implicați în mai multe crime comise în Rusia, chiar și de uciderea disidentului Boris Nemțov, care a fost împușcat la doi pași de Kremlin, în anul 2015.

Ramzan Kadîrov s-a născut pe 5 octombrie 1976, în localitatea Țentoroi-Iurt, în fosta Republică Autonomă Sovietică Socialistă Ceceno-Ingușă.

Este fiul lui Ahmad Kadîrov, primul președinte al Republicii Cecenia, care a luptat împotriva Rusiei în primul război cecen, între anii 1994 și 1996. Cei doi au schimbat, însă, tabăra la începutul celui de-al doilea război cecen, în anul 1999, și s-au alăturat Rusiei.

Familia sa face parte din unul dintre cele mai importante clanuri din Cecenia, Benoi. Kadîrov este căsătorit cu Medni Kadîrova, pe care a cunoscut-o încă din timpul liceului. Cei doi au împreună opt copii: trei băieți și cinci fete. Soția sa este fondatoarea casei de modă Firdaws și organizează diverse activități caritabile.

Mama liderului cecen, Aiman Kadîrova, este președinta Fondului Regional Ahmad Kadîrov, organizație care alocă fonduri pentru diferite activități pentru dezvoltarea țării. Fondul finanțează construirea școlilor și grădinițelor, a moscheilor și școlilor coranice.

Tatăl său, Akhmad Kadîrov, a fost asasinat în 2003 după ce a câștigat alegerile din Cecenia, în urma unui scrutin foarte contestat. După moartea sa, Ramzan nu avea vârsta legală ca să poată prelua puterea. Așa că a mers la Vladimir Putin și i-a cerut ajutorul pentru a deveni președinte interimar.

În 2007, liderul de la Kremlin l-a numit pe fiul lui Akhmad Kadîrov direct lider al Ceceniei, fără să mai organizeze alegeri și i-a acordat susținere și finanțare ca să își poată reconstrui țara.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov cu scopul de a stabiliza Cecenia după două războaie separatiste, pentru că el și-a condus republica predominant musulmană cu ajutorul temutelor trupe de securitate, pe care le-a folosit să suprime disidența.

În aceste vremuri, liderul cecen a folosit oportunitatea oferită de războiul din Ucraina și pentru a-și dezvolta propriul profil de luptător nemilos, care ar face orice să își ducă la bun final atribuțiile, oamenii acestuia fiind mai degrabă loiali față de el, decât față de statul rus.

Liderul cecen s-a lansat într-un atac asupra Occidentului și asupra peședintelui Volodimir Zelenski, despre care a spus că a pierdut controlul cu lumea de mai multă vreme. Acesta susține că Zelenski urmărește ordinele Occidentului: „Nu a guvernat, dar este guvernat de Occident”.

La jumătatea lunii martie, Kadîrov a postat pe rețelele de socializare că sunt tot mai aproape și îndeamnă forțele ucrainene să se predea sau vor fi terminate.

Avansat în grad de Putin

Recent, președintele rus Vladimir Putin l-a avansat în grad pe liderul cecen. Deși informația nu a fost anunțată de Kremlin sau ministerul Apărării de la Moscova, Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen, și Ahmed Dudaev, unul dintre miniștrii guvernului de la Groznîi, au fost printre cei care l-au felicitat pe Kadîrov pentru avansarea în grad.

„Contribuția liderului cecen la victoria asupra terorismului internațional și păstrarea integrității Rusiei nu poate fi supraestimată” – Ahmed Dudaev

Puțin l-a avansat pe Kadîrov la gradul de locotenent-general. Asta se întâmplă după ce, în anul 2020, liderul cecen a fost avansat la gradul de general-maior.

Cu toate acestea, Ramzan Kadîrov se aseamănă foarte mult cu liderul de la Kremlin. Acesta apare des în ipostaze de bărbat dur, în timp ce face exerciții de arte marțiale sau cu armele în mână.

Un analist politic cecen, citat de BBC, susține că Ramzan Kadîrov este apreciat de Kremlin pentru că a dus o luptă dură cu islamiștii din Caucazul de Nord și că a încercat să aducă pacea în întreaga regiune prin intermediul armelor.

Totodată, Kadîrov s-a remarcat și prin faptul că a mediat o alianță între o frăție musulmană a Ceceniei, Qadiriya și Rusia. Putin l-a răsplătit pentru fidelitate și a finanțat reconstrucția infrastructurii din Cecenia, inclusiv noi drumuri și o moschee uriașă în capitala republicii, Groznîi.

De ce se teme lumea de el?

Însă ceea ce îl face de temut pe liderul cecen sunt faptele sale. Încă din vremea în care tatăl său mai trăia, Ramzan Kadîrov a coordonat uciderea islamiștilor care încă mai luptau împotriva Rusiei.

Deși grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat în nenumărate rânduri autoritățile cecene de răpiri, tortură și uciderea oponenților, liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate și a susținut că aceste informații au avut ca scop afectarea imaginii Rusiei.

Cu toate acestea, în 2006 a apărut o filmare terifiantă cu soldații lui Kadîrov. Stăteau lângă un cecen care avea capul tăiat și înfipt într-o țeavă. Pentru a-și continua scenariul, soldații i-au pus victimei și o țigară în colțul gurii.

Filmarea ar fi fost făcută în satul Kurcealoi, în iulie 2006, unde mai mulți insurgenți au fost decapitați, iar capetele lor au fost atârnate în sat ca un avertisment pentru restul sătenilor.

Însă acesta nu a fost un caz singular. Toți oamenii care l-au criticat pe Ramzan Kadîrov au fost asasinați. Una dintre aceste persoane este jurnalista de investigație Anna Politkovskaya, împușcată în fața apartamentului ei, în 2006, chiar de aniversarea lui Vladimir Putin.

Deși doi bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață, anchetatorii nu au reușit să stabilească cine a ordonat asasinatul.

În aceeași temă, în anul 2009, șapte cadavre ale unor femei au fost găsite aruncate într-un șanț. Liderul cecen a justificat public aceste crime. El a susținut că femeile erau de moravuri ușoare și au fost ucise de famiilile lor pentru a-și salva onoarea, potrivit legii islamice.

Publicația rusă „Novaia Gazeta” a afirmat că femeile ar fi fost, de fapt, angajate la un bodel frecventat de „Kadîrovțî”. Parchetul rus a infirmat, însă, implicarea familiilor în uciderea celor șapte femei.

Activista rusă pentru drepturile omului Natalia Estemirova a susținut că femeile ar fi dus o viață de familie obișnuită, iar două dintre acestea ar fi fost căsătorite și ar fi avut copii.

La câteva luni după aceea, activista a fost împușcată în Caucazul de Nord, iar cadavrul ei a fost găsit abandonat în republica învecinată, Ingușeția.

Și ea fusese amenințată cu moartea personal de Kadîrov, pentru activitatea sa privind documentarea încălcărilor drepturilor omului.

Ramzan Kadîrov nu s-a limitat, însă, la inamicii din Cecenia. Cei care s-au îndepărtat de liderul cecen, de-a lungul vremii, au fost asasinați în orașe mari din Rusia, fără ca Poliția să se implice.

Un alt inamic de-al său care a fugit la Moscova, Movladi Baisarov, a fost împușcat la doi kilometri de Kremlin. Cu doar câteva zile înainte de moartea sa, paza asigurată de FSB pentru Baisarov a fost retrasă, iar ofițerii de poliție veniți din Cecenia l-au împușcat pe motiv că s-ar fi opus arestării.

Și Imran Aliev a fost ucis cu cuțitul într-un hotel din orașul francez Lille de către membri ai grupării cecene, iar Mamihan Umarov a fost asasinat la Viena de doi ceceni.

Ramzan Kadîrov este asociat și cu asasinarea unuia dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, împușcat în plină stradă în Moscova.

Averea lui Kadîrov

Cu toate acestea, Ramzan Kadîrov a devenit ținta glumelor pe Internet după ce s-a aflat că a apărut în fața soldaților săi cu o pereche de bocanci Prada, în valoare de 1.500 de euro.

Mai multe persoane s-au întrebat cum de poartă o încălțăminte așa scumpă, iar jurnalistul turc care a făcut descoperirea, Ragip Soylu a susținut că: „Diavolul chiar se îmbracă de la Prada”.

Însă averea liderului cecen pare să fie destul de mare. În ultimul an, acesta a vizitat Emiratele Arabe Unite de 14 ori. În Dubai, Kadîrov are o vilă de lux la care ajunge cu un avion Airbus A319 de 80 de milioane de euro, pe care l-a achiziționat în anul 2013.

Vila lui Kadîrov este îngrijită de consilierul său oficial și reprezentantul Ceceniei pentru țările arabe și musulmane, Turko Daudov, iar în apropiere locuiesc permanent alți patru luptători ceceni.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză