Conform dictionarului limbii române, „inteligența” este capacitatea individului de a se adapta la împrejurări noi, de a sesiza relațiile esențiale și de a găsi o ieșire dintr-o anumită situație, de a rezolva probleme noi. In termeni comuni, o numim deșteptăciune. Testul IQ de față a fost introdus pentru a face legătura dintre o reprezentare vizuală creată de o persoană și intențiile sale.
Persoanele care au inteligenta spaţială dezvoltată îşi pot imagina, pot inţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spaţiale, dar și face conexiuni între imagini abstracte și intenții sau acțiuni umane.
Cercetările privind determinarea IQ s-au dezvoltat exponențial în ultimele decenii. Vechile teste au fost revizuite și completate, dezvoltate și particularizate pe segmente de vârstă și tipuri de inteligență investigate, iar efectul a fost o adevărată explozie de metode standardizate pentru măsurarea IQ. Testele continuă să servească scopului inițial, diagnosticarea unor probleme mintale, dar societatea a continuat să le găsească nenumărate alte utilizări: consilierea școlară și profesională sau recrutarea de personal, potritvit Mensa România, societate care a fost fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.
Termenul coeficient de inteligență – IQ, „Intelligenzquotient”, a inventat de psihologul german Wilhelm Stern. Ulterior, profesorului la Universitatea Harvard Dr. Howard Gardner a dezvoltat teoria inteligenţelor multiple, printre care se numără inteligența logico-matematică.