Hanul „Trei Sarmale” din Iași, considerat unul dintre localurile simbol ale orașului, atestat încă din urmă cu 300 de ani, a fost demolat de către firma care administrează acum localul și terenul de sub acesta.
În timp ce ieșenii deplâng dispariția unui simbol, chiar dacă acesta nu era clasificat ca fiind monument istoric, primarul Iașului, Mihai Chirica, spune că firma care a făcut demolarea nu avea autorizația necesară pentru demolare. Aceștia au obținut în decembrie 2021 o autorizație pentru renovare, modernizare și extindere a hanului, intenționând să construiască și un hotel în spatele hanului, care trebuia modernizat.
Primarul Mihai Chirica spune că reprezentanții Poliției Locale l-au găsit chiar pe Marian Panainte, proprietarul firmei ce administrează hanul și terenul, la bordul buldozerului care demola hanul. Hanul „Trei Sarmale”, cu această denumire, a fost atestat încă din anii 1700, iar scriitori celebri precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu sau Ion Creangă i-au călcat pragul sau l-au pomenit în scrierile lor.
„Este un subiect al inconștienței – nu își imagina cineva că poți să demolezi Hanul Trei Sarmale să nu te vadă cineva, nu e nici o colibă, nici o casă uitată într-un colț de oraș. E o construcție rămasă emblematică pentru orașul nostru. Demolarea s-a făcut fără autorizație, ceea ce este grav. Nu i-a spus nimeni că nu i-o eliberează, nu i-a dat nimeni refuz pentru asta. Și-a luat de la sine putere pentru demolarea unei construcții care putea să treacă și prin filtrul primăriei”, a declarat Mihai Chirica.
Acesta a explicat că autorizația de construire deținută de firmă viza doar operațiuni de reconfigurare, consolidare, recompartimentare și extindere, nu exista mențiunea făcută de demolare.
„E păcat să îți pună Dumnezeu mâna în cap, să îți dea un brand și tu să pui buldozerul pe el. Măcar din dragoste pentru memoria părinților tăi, dacă ești ieșean sigur au trecut pe acolo, au ajuns la o aniversare sau nuntă acolo, l-au văzut ca un reper destul de important pentru alimentația publică ieșeană înainte de 1990. Ți-a dat Dumnezeu, dar te-ai enervat într-o zi, te-ai urcat într-un excavator și l-ai făcut praf. Cineva trebuie să răspundă”, a mai spus primarul.
Marian Panainte, managerul companiei care a efectuat lucrările de demolare, a declarat presei că decizia de a demola a luat-o după ce rezultatele unei expertize au arătat că este nevoie de demolare pentru a putea pune în aplicare autorizația de construcție pentru extindere.
„A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizație de la primărie. S-a făcut o expertiză și a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizație. Va fi aceeași schematică depusă la primărie cu autorizație, se va mări și va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale”, a declarat Marian Panainte.
„Am discutat deja cu reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții Iași, ai Agenției pentru Protecția Mediului Iași și ai Gărzii de Mediu Iași. Instituțiile deconcentrate vor verifica și vor stabili dacă au fost respectate toate prevederile legale, precum și dacă se impune luarea unor măsuri în privința lucrărilor de la Hanul Trei Sarmale. Haosul din zona de urbanism din municipiul Iași trebuie să înceteze. Toată lumea trebuie să respecte legea”, a declarat Bogdan Cojocaru.
În momentul de față, constructorul trebuie să ducă la Poliția Locală, până joi, toate actele din zona de urbanism cu care să justifice demolarea construcției. În caz contrar poate fi amendat cu cel puțin 10.000 de lei și poate fi depusă plângere penală împotriva acestuia.