Dacă ouăle au fost transportate și depozitate în mod corespunzător, atunci pot fi ținute timp de mai multe săptămâni în frigider sau chiar în congelator.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA cere ca toate ouăle să fie ținute la sub 45 de grade Celsius, de la momentul în care sunt spălate și până când sunt cumpărate – dar este important să spălăm ouăle și după ce le luăm de la magazin, avertizează healthline.com.
Ouăle trebuie refrigerate rapid, pentru a preveni condensația, care determină apariția bacteriilor prin interiorul coajei.
Ouăle trebuie ținute în cartoane, în spatele frigiderului. Acest lucru duce la prevenirea mirosurilor nedorite și protejează ouăle de fluctuațiile de temperatură din frigider, când îl deschidem / închidem.
Poți folosi un termometru pentru a verifica temperatura optimă din frigider (sub 4 grade Celsius).
Ouăle proaspete se păstrează la temperatura camerei sub 2 ore (SUA, Japonia, Suedia, Olanda), 1-3 săptămâni în alte țări. În frigider: 4-5 săptămâni. În congelator: Nu se recomandă.
Gălbenușurile se păstrează cel mult 2 ore la temperatura camerei. În frigider: 2-4 zile. În congelator: 1 an pentru cea mai bună calitate. Aceleași valori sunt valabile și în cazul albușurilor.
Ouăle fierte se păstrează cel mult 2 ore la temperatura camerei. În frigider: 2-4 zile. În congelator: Nu se recomandă
Caserolele se păstrează cel mult 2 ore la temperatura camerei. În frigider: 3-4 zile. În congelator: 2-3 luni, odată preparate.
Plăcintele sau chișurile se țin cel mult 2 ore la temperatura camerei. În frigider: 3-4 zile. În congelator: 1-2 luni înainte să fie coapte. Nu se recomandă pentru plăcintele cu umplutură.
Dacă nu ești sigur de ouăle pe care le ai în frigider, există câteva metode prin care poți vedea dacă mai sunt sau nu bune de consum.
Primul pas ar fi să verifici data de expirare de pe carton. De asemenea, dacă ouăle se clatină, înseamnă că nu mai sunt bune de consum.
O altă metodă este să miroși ouăle din frigider. Orice ou stricat miroase îngrozitor.
Totuși, ouăle contaminate cu bacteria Salmonella pot arăta și mirosi absolut normal, chiar dacă te vor îmbolnăvi. Asigură-te, deci, că prepari ouăle la o temperatură internă sigură de 71 grade Celsius, pentru a elimina orice bacterie prezentă.
1. Ouăle sunt sau nu spălate?
Mulți oameni depozitează ouăle în frigider, chiar dacă ouăle proaspete de la fermă pot fi ținute și pe blatul din bucătărie. Este adevărat că poți face asta o scurtă perioadă de timp, cât timp sunt nespălate și ai o temperatură constantă în cameră.
După ce un ou a fost spălat, este mult mai probabil să transfere bacteria Salomnella din exterior către interiorul coajei. Doar ouăle care nu au fost spălate pot fi depozitate pe raft.
Chiar și atunci, temperaturile ridicate și fluctuațiile de temperatură pot strica ouăle sau pot duce la diminuarea calității lor, versus cele ținute în frigider.
2. Păstrați ouăle în frigider
Cea mai bună metodă de a depozita ouăle este în frigider, la 4-5 grade Celsius. Experții nu recomandă congelarea ouălor din frigider, deoarece conținutul lor se poate expada și poate deteriora coaja.
3. Alegeți ouă pasteurizate, dacă prezentați un risc mai mare de contaminare
În timpul procesării, ouăle pasteurizate sunt încălzite pentru a distruge bacteria, fără a „găti” propriu zis oul. Aceste ouă sunt potrivite pentru persoanele mai vulnerabile. Mai ales dacă e vorba de un om bolnav, o femeie gravidă, un copil, un bătrân cu sistemul imunitar slăbit, ouăle pasteurizate reprezintă soluția sigură.
Ouăle pasteurizate mai sunt bune pentru rețetele care necesită ouă crude, precum salata Cesar sau sosul de maioneză.