Rusia invadează Ucraina, ziua 63: Kremlinul întrerupe aprovizionarea cu gaze a Poloniei și Bulgariei / Explozii multiple în orașul rus Belgorod, situat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina

Rusia invadează Ucraina, ziua 63: Kremlinul întrerupe aprovizionarea cu gaze a Poloniei și Bulgariei / Explozii multiple în orașul rus Belgorod, situat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina
Publicat: 27/04/2022, 08:00
Actualizat: 29/04/2022, 11:15

Compania energetică rusă Gazprom întrerupe aprovizionarea cu gaze a Poloniei. Rusia a amenințat că va reduce gazul furnizat Poloniei și Bulgariei dacă nu vor începe să plătească în ruble, fapt pe care ambele state îl refuză. Polonia afirmă că poate gestiona situația și că poate accesa gaz din alte surse. Între timp, Germania a autorizat furnizarea a aproximativ 50 de tancuri antiaeriene Ucrainei, într-o schimbare majoră de politică. Decizia Berlinului a venit în momentul în care SUA și aliații săi s-au întâlnit la o bază aeriană din Germania pentru a stabili trimiterea mai multor arme la Kiev. În altă ordine de idei, se aud explozii multiple în orașul rus Belgorod, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit unui oficial local. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:30 – Comisia Europeană reacționeză după ce Gazprom a întrerupt livrările către state membre. Ursula von der Leyen: „Încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de șantaj”

Președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis că este inacceptabilă încercarea Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj, așa cum consideră că este anunțul făcut de Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor de gaze către anumite state membre ale UE.

UPDATE ora 15:25 – Volodimir Zelenski a vizitat un spital unde se află mai mulți copii din Mariupol rămași orfani după ce familiile lor au fost ucise de trupele ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat un spital unde se află mai mulți copii rămași orfani după ce familiile lor au fost ucise de trupele ruse. Autoritățile au reușit să ducă o parte din micuți înapoi îm brațele bunicilor lor.


UPDATE ora 15:00 – Trupele ruse au dispersat violent un protest din centrul Hersonului. Mai multe persoane ar fi fost rănite


UPDATE ora 14:50 – Moscova a impus, miercuri, restricții pentru 287 de parlamentari britanici și le-a interzis intrarea în Rusia, acuzându-i că alimentează „isteria rusofobă nejustificată”

Ministerul rus de externe a precizat că sancțiunile impuse membrilor Camerei Comunelor au fost un răspuns la faptul că Marea Britanie a impus restricții similare pentru 386 de membri ai propriei camere inferioare a parlamentului la 11 martie.

UPDATE ora 14:41 – Vicepreședintele Gazprombank a fugit de Putin: „Rușii îmi ucid tatăl. Lupt alături de Ucraina”

Igor Volobuev, numărul 2 în Gazprombank, a fugit din Rusia, scrie Moscow Times.

Igor Volobuev, unul dintre cei mai importanți directori ai Gazprombank, a fugit din Rusia, pentru a lupta alături de ucraineni.

UPDATE ora 14:30 – Motivul pentru care Florin Cîțu nu a mers în Ucraina. Ciucă: „Au fost două vizite planificate separat”

Premierul Nicolae Ciucă a explicat de ce Florin Cîțu, președintele Senatului, a lipsit din delegația oficialilor români care au mers în Ucraina. „Au fost două vizite planificate separat”, a spus Ciucă.

LIVE UPDATE. Coaliția de guvernare anunță pachetul „Sprijin pentru România”. Care sunt noile măsuri | VIDEO

UPDATE ora 14:00 – Nicolae Ciucă, după vizita din Ucraina: Am putea deschide noi puncte de trecere a frontierei în România

Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre măsurile pe care le adoptă România în sprijinul Ucrainei.

Întâlnirea de la Kiev a avut două obiective principale, unul fiind acela de exprimare a solidarității și condamnarea invaziei ruse.

UPDATE ora 13:40 – Rusia raportează explozii în sudul țării pe care Ucraina le numește răzbunare pentru invazie

Rusia a raportat miercuri o serie de explozii în sudul țării și un incendiu la un depozit de muniții, incidentele fiind cele mai recente dintr-un val pe care un oficial ucrainean de rang înalt le-a descris drept răzbunare și „karma” pentru invazia Moscovei, conform Mediafax.

Fără a recunoaște în mod direct că Ucraina este responsabilă, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat că este normal ca regiunile rusești în care sunt depozitate arme și combustibil să învețe „demilitarizarea”.

Folosirea acestui cuvânt a fost o referire clară la obiectivul declarat al Moscovei pentru războiul din Ucraina, care durează de nouă săptămâni și pe care îl numește o operațiune militară specială de dezarmare și „denazificare” a vecinului său, potrivit Reuters.

„Dacă voi (rușii) decideți să atacați masiv o altă țară, să ucideți masiv pe toată lumea de acolo, să striviți masiv oameni pașnici cu tancurile și să folosiți depozite din regiunile voastre pentru a permite crimele, atunci mai devreme sau mai târziu datoriile vor trebui să fie achitate”, a declarat Podolyak.

UPDATE ora 13:20 – România analizează cererea de armament din partea Ucrainei

România analizează cererea Ucrainei pentru livrarea de armament, spune premierul Nicolae Ciucă: „În funcție de aceasta vom lua o decizie”, scrie Mediafax.

„România, după cum știți, am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecție și muniție. În continuare analizăm solicitările pe care guvernul ucrainean le va înainta și în funcție de aceasta vom lua o decizie”, spune Nicolae Ciucă, întrebat dacă a discutat și despre livrarea de arme în Ucraina.

Chestionat dacă a oferit garanții sau dacă președintele Zelenski i-a solicitat ca România să trimită arme în Ucraina, premierul a spus: ”S-a discutat și acest subiect”.

El precizează, însă, că „cea mai importantă perioadă a timpului petrecută la masa discuțiilor a fost cea legată de demersurile economice și umanitare, pe care România poate să le acorde în momentul de față”.

UPDATE ora 13:00 – Președintele Parlamentului de la Chișinău: Noi o să fim pe poziții și suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara

Republica Moldova nu se va preda pur și simplu dacă Rusia va decide invadarea sa, ci va lupta să își apere teritoriul, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

UPDATE ora 12:31 – Cât va mai dura războiul din Ucraina. Anunțul consilierului președintelui ucrainean

Războiul cu Rusia ar putea dura până la sfârșitul acestui an, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici.

UPDATE ora 12:00 – Eugen Tomac: Noi provocări în regiunea transnistreană. Focuri de armă în preajma depozitului de muniții de la Colbasna

Europarlamentarul Eugen Tomac a scris, pe Facebook, despre noile provocări din Transnistria. Acesta a anunțat că mai multe focuri de armă s-au înregistrat în preajma depozitului de muniții de la Colbasna.

UPDATE ora 11:10 – Șoigu amenință că Rusia va ataca Kievul cu ocazia vizitei oficialilor occidentali: „Nu ar fi neapărat o problemă”

Ministerul rus al Apărării i-a amenințat deschis pe oficialii occidentali care se deplasează în Kiev că armata rusă va ataca orașul, indiferent de prezența acestora în zonă.

UPDATE ora 11:00 – EXCLUSIV. Care este planul lui Putin pentru ziua de 9 mai. Fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „Ziua în care Federația Rusă își planifică o paradă în Piața Roșie…”

Războiul ruso-ucrainean capătă, pe zi ce trece, noi valențe și necunoscute. Ceea ce părea o simplă previziune, privind un posibil atac al Rusiei, s-a transformat de 63 de zile într-o adevărată tragedie pentru ucrainenii nevoiți să-și părăsească casele și să-și trăiască viața în alte zone.

UPDATE ora 10:40 – Vasile Dîncu, despre incidentele din Transnistria: O provocare care nu are șanse să se dezvolte

Incidentele din regiunea transnistreană reprezintă o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după toate analizele, în acest moment, nu are șanse să se dezvolte, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu, citat de Mediafax.

„Vedem în aceste evenimente o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după toate analizele noastre, în acest moment, nu are șanse să se dezvolte, să se desfășoare. Sigur că Republica Moldova, guvernul Republicii Moldova, Președinția gestionează această situație, sunt într-o situație de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situații, dar nu vedem ca fiind o problema”, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre incidentele din regiunea transnistreană.

Ministrul Apărării afirmă că nu există riscul unui război în Republica Moldova.

„Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanță pentru propaganda Moscovei, atunci ne afectează. Dacă nu devenim cutie de rezonanță, nu are niciun sens, pentru că ei în fiecare zi caută în războiul acesta hibrid, complex, să afecteze, să atenționeze, să atingă opinia publică din țările din zonă care sprijină Ucraina. Deci nu ne afectează și nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova”, conchide Dîncu.

UPDATE ora 10:35 – Zelenski despre Transnistria: Scopul ruşilor este evident, destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, dar Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală escaladare a situației din partea trupelor ruse pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Moldova, transmite Administrația Prezidențială a Ucrainei.

UPDATE ora 10:20 – Rusia nu va mai găzdui Campionatul Mondial de Hochei din 2023

Rusia nu va mai găzdui Campionatul Mondial din 2023 al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF) a anunțat că va reloca Campionatul Mondial din 2023 din Rusia, care primise drepturile de organizare.

Turneul fusese programat să se desfășoare la Sankt Petersburg în mai 2023. Următoarea gazdă a turneului va fi stabilită luna viitoare, potrivit IIHF.

„Decizia de a reloca evenimentul a fost luată în primul rând din preocupare pentru siguranța și bunăstarea tuturor jucătorilor participanți, a oficialilor, a presei și a fanilor. La fel ca și în cazul deciziei anterioare a Consiliului de a retrage Campionatul Mondial de juniori IIHF din 2023, care urma să aibă loc la Omsk și Novosibirsk, Rusia, Consiliul și-a exprimat îngrijorarea semnificativă cu privire la libertatea de mișcare în siguranță a jucătorilor și oficialilor către, dinspre și în interiorul Rusiei”, a precizat IIHF într-un comunicat.

În februarie, IIHF a interzis echipelor naționale și de club din Rusia și Belarus să participe la competițiile IIHF și a retras Rusiei drepturile de organizare a Campionatului Mondial de juniori din 2023.

UPDATE ora 09:40 – Preşedintele Ucrainei i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl / Europa a fost în pragul unui dezastru radioactiv, au povestit angajații de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care „au salvat lumea de o nouă catastrofă”.

Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.

UPDATE ora 09:24 – Zelenski: Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre

Ucraina şi România împărtăşesc o viziune comună cu privire la perspectivele şi ameninţările la adresa unităţii europene, a spus președintele Volodimir Zelenski într-un discurs, după întâlnirea cu premierul României, Nicolae Ciucă.

UPDATE ora 08:31 – Putin, pregătit să „denazifice” și Moldova / Istoricul Armand Goșu: România riscă să aibă graniță în Deltă cu Rusia

Războiul Rusiei din Ucraina începe să aibă ecou în Transnistria. Vladimir Putin este gata să „denazifice” și Moldova, la două luni după ce a intrat cu tancurile în Ucraina.

Mai multe explozii au avut loc asupra unor obiective separatiste din Transnistria, scrie Panorama.ro. Kremlinul le-a catalogat drept „atentate teroriste” asupra rușilor din regiune.

Vladimir Putin / Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 08:20 – Ucraina păstrează controlul asupra majorității spațiului său aerian

Ucraina păstrează controlul asupra majorității spațiului său aerian, în timp ce activitatea aeriană rusă se concentrează în principal asupra sudului și estului Ucrainei, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, citat de Mediafax.

„Ucraina își păstrează controlul asupra majorității spațiului său aerian. Rusia nu a reușit să distrugă în mod eficient forțele aeriene ucrainene sau să suprime apărarea aeriană ucraineană”, se arată în raportul ministerului britanic, citat de The Guardian.

Conform acestuia, activitatea aeriană rusă se concentrează în principal în sudul și estul Ucrainei, oferind sprijin forțelor terestre rusești.

În raport se mai arată că Rusia continuă să vizeze activele militare ucrainene și infrastructura din întreaga țară.

UPDATE ora 07:30 – Portretul lui Putin, realizat din 1.500 de fotografii ale atrocităților din Ucraina

Un fotograf din Belarus a încercat să creeze cea mai reală imagine a războiului din Ucraina. Fotograful a folosit 1.500 de imagini ale atrocităților comise de trupele ruse pentru a construi chipul liderului de la Kremlin Vladimir Putin.

UPDATE ora 07:15 – Explozii la un depozit de muniție din zona orașului rusesc Belgorod

Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineața în orașul rus Belgorod, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit unui oficial local, citat de BBC News, transmite Mediafax.

Pe aplicația de socializare Telegram, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că a fost trezit miercuri de sunetul unei explozii.

El a precizat că, în timp ce își redacta postarea pe rețeaua de socializare, a auzit alte trei bubuituri puternice.

Gladkov a declarat ulterior că rapoartele preliminare au indicat că un depozit de muniție a luat foc într-o așezare rurală.

„Nu au fost raportate victime în rândul populației civile”, a transmis oficialul.

UPDATE ora 06:55 – Rusia oprește livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Informația a fost confirmată oficial de guvernele de la Varșovia și Sofia. Polonia a fost sancționată pentru că a refuzat să plătească în ruble, conform Digi24.

Kremlinul a anunțat că Gazprom pune în aplicare decretul prin care Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

Polonia nu își face griji – guvernul a precizat că are rezerve suficiente și că nu mai depinde de mult de gaze de la ruși. Pentru Bulgaria, decizia este dură, deoarece țara este dependentă de importurile din Rusia.

O altă țară dependentă este Germania. O situație pe care ministrul Economiei o numește o eroare.

Robert Habeck, ministrul german al Economiei: „În privința gazului, lucrăm sub o presiune mare să depășim dependența Germaniei, o greșeală a trecutului, prin construirea de noi terminale GNL (n.red. gaz natural lichefiat). Deja dependența de importurile din Rusia a fost redusă semnificativ.

În privința petrolului, am redus dependența de la 35% la 12%, iar aceste 12 procente merg doar către rafinăria Schwedt. Iar Schwedt, trebuie să precizez, este deținută de o firmă rusă numită Rosneft”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...