GALERIE FOTO Olimpicii naționali, cazați în condiții jalnice la Craiova. Olguța Vasilescu, prima reacție în acest scandal

GALERIE FOTO Olimpicii naționali, cazați în condiții jalnice la Craiova. Olguța Vasilescu, prima reacție în acest scandal
Sursa foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu
Publicat: 28/04/2022, 11:10
Actualizat: 28/04/2022, 11:11

Condiții deplorabile de cazare și masă pentru elevii care au participat la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția și asta  după mai multe telefoane la inspectorat, camere murdare și mobilier rupt. Situația a fost similară și la Timișoara. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a postat pe facebook, o reacție în legătură cu acest subiect. 

Totul a ieșit la iveală după ce elevii care au participat la Olimpiada Națională de franceză au postat fotografii cu condițiile în care au fost cazați.

“Toate clasele au avut probleme, întrucât am fost cazați toți în același loc”, afirmă o elevă din județul Brăila despre condițiile din același internat.

“Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar trei erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte. Și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, a povestit una dintre eleve.

Pe alocuri, pereții erau scorojiți, mobilierul ros, mâzgălit sau rupt, rugina și-a făcut cuib la dușurile comune, iar în băi apa curgea șiroaie, pentru că mai multe chiuvete au furtunele sparte.
Abia astăzi, după ce elevii s-au plâns de condițiile jalnice, conducerea liceului a intrat să verifice problemele.

Elevii s-au plâns și de căldura dată cu porția, dar și de lipsa apei calde. Nici mâncarea n-ar fi fost suficientă. Un ou fiert, două cuburi de unt, unul de brânză topită și două lingurițe de gem ar fi fost singurele alimente de la micul dejun, fotografiat de una dintre eleve. Cât despre așa zisele dormitoare, aici defecțiunile sunt la ordinea zilei.

„Administratorul de patrimoniu ar fi trebuit să verifice tot ce este. La mine personal a ajuns că s-au făcut acele verificări”, spune Dumitru Imiftov, directorul Colegiulului Național Economic “Gheorghe Chițu“.

De repartizarea în unitățile de cazare s-au ocupat reprezentanții inspectoratului școlar, care au și o explicație pentru alegerea căminului.

„Rațiunea pentru care au fost alese aceste locații a fost strict legată de distanța dintre locul de cazare și locația în care se desfășurau probele, în speță, Colegiul Național Elena Cuza”, spune Daniel Ion, inspector general.

Ministerul Educației are în plan să mărească alocația de hrană și de cazare a unui elev, de la 50 de lei la 200 de lei pe zi. Olimpiada a avut loc în perioada 18-22 aprilie la Craiova și aici au fost cazați 120 de copii.

Primarul Craioavei, prima reacție în scandalul cazării olimpicilor

„Având în vedere interesul public pentru condițiile de cazare a elevilor olimpici de la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”, atașez fotografii de aici, unde au fost cazați 119 elevi și însoțitorii lor pentru Olimpiada de Franceză. Cazarea s-a făcut la toate etajele căminului colegiului. Parterul și primul etaj au camerele cu toaletă și dușuri proprii, iar ultimele două paliere au camerele cu câte patru paturi și grupul sanitar este comun.
Condiții: mobilier vechi, deteriorat, format doar din paturi și dulapuri, grupurile sanitare funcționale, astăzi cel puțin când s-a efectuat un control de la primărie, după ce înțeleg că administratorul a făcut reparații care ar fi trebuit să fie făcute în mod curent și pentru care școala primește anual bani în cont de la primărie.
De altfel, școlile primesc o sumă de bani de la bugetul municipiului, tocmai pentru ca administratorii să poată interveni rapid, la orice defecțiune. De ce nu s-a întâmplat asta, angajatorul ar trebui să răspundă. Și mă asigur că o va face.
Cantina era azi curată, este spațioasă și cu mobilier decent. Directorul afirmă că servirea s-a făcut în veselă de inox, lucru care, iarăși, mi se pare foarte ciudat pentru un internat de copii. Așa cum am mai anunțat public, ori de câte ori am vorbit despre școli, la Colegiul Chițu este singura bază sportivă nereabilitată, pentru că sunt necesare intervenții majore. La fel, clădirea școlii e nereabilitată, ca și căminul.
Ele urmau să intre la reparat în luna mai, tocmai fiindcă necesitau intervenții și la exterior, nu doar la interior și se aștepta timp favorabil. De ce s-a luat decizia ca să se cazeze aici olimpicii e o întrebare la care nu primăria trebuie să răspundă! De ce s-au cazat aici, în mai multe etape, muncitori și nu doar elevi e iarăși o întrebare la care altcineva ar trebui să răspundă…”, a conchis primarul Craiovei. 
Elena Ailuţoaei
Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Atacatorul care a înjunghiat o fetiță de 11 ani în Londra este român
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi...
Conflictul care va afecta omenirea mai mult decât războaiele din Ucraina și Israel. „Se întâmplă...
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
VIDEO Cum a eșuat din fașă alianța electorală Simion - Șoșoacă. „Îmi pare rău că...
Doliu la Antena 1! A murit Adrian Cherciu, antrenorul vedetelor de la Splash 😢
Nu toți pensionarii iau bani în plus după recalcularea pensiilor. Anunțul TRIST făcut de Ministrul...
EXCLUSIV. Mărturia soţiei lui Marian, victima "doamnei cu coasa" de la Pantelimon. "Atât mi-a zis:...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Incendiile de vegetație fac prăpăd în Grecia. România a trimis încă 44 de pompieri în...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Cum îți dai seama că va ceda lanțul de transmisie? Când se schimbă distribuția pe...
Efectele ofensivei ucrainene. China cere detensionarea situaţiei din Rusia
Anunțul MULT așteptat! Au găsit FIX ce căutau pe Marte
Mașinile interzise din 13 august. Șoferii din România, avertizați. Se aplică de la ora 21:00
Prințul Harry, încă o boacănă. E părăsit de tot mai mulți colaboratori
Moment dureros la ziua de naștere a Selenei Olariu, sora tânărului ucis în accidentul de...
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul...
Ce spune Carmen de la Sălciua despre norocul ei în viață: “Nu consider că am...
Mircea Rusu, eliberat din închisoare după un an și jumătate. Mesaj emoționant transmis artistul hitului...
BANCUL ZILEI. Ion și Măria se decid să facă dragoste: - Vai, ce e asta?
Veninul unui scorpion mai puțin cunoscut, eficient împotriva infecțiilor nosocomiale