Prima pagină » Actualitate » VIDEO Rafila: „Arafat nu este proprietarul medicinei de urgență din România. Medicina de urgență trebuie asigurată de medicii specialiști”

VIDEO Rafila: „Arafat nu este proprietarul medicinei de urgență din România. Medicina de urgență trebuie asigurată de medicii specialiști”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri la Antena 3, că asistența medicală de urgență trebuie să intre în subordinea Ministerului Sănătății și nu se pune problema cedării lui Raed Arafat, despre care spune că nu e „proprietarul medicinei de urgență din România”.

Întrebat dacă este gata să cedeze asistența medicală de urgență lui Raed Arafat, ministrul Sănătății, a spus: „Nu e vorba să cedăm domnului Arafat. Nu este el proprietarul medicinei de urgență din România așa cum nici eu nu sunt proprietarul sistemului de sănătate. Discutăm despre niște atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister. Eu cred că trebuie să citim numele ministerelor: Ministerul Sănătății – care se ocupă de sănătate și Ministerul Afacerilor Interne care se ocupă de alte lucruri”.

Ministrul Sănătății spune că acest aspect trebuie trat „pas cu pas”, iar când vorbim de situații de urgență de fapt vorbim de situații excepționale.

„Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o Ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă. Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor”, a declarat Alecandru Rafila, la Antena 3.

El a precizat că medicina de urgență trebuie asigurată de corp medical calificat format din medici de specialitate care au ca specializare medicina de urgenţă.

„Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem? Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva.

Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe”, a spus el.

Ministrul spune că celelalte atribuții ale DSU trebuie să rămână la ei.

„Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ. În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează.

Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate „, a declarat ministrul.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și