Pe data de 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina din trei direcții, inclusiv de pe teritoriul Republicii Belarus. La doar câteva ore de la invazie, liderul de la Kremlin a convocat o ședință-surpriză cu nu mai puțin de 37 de oligarhi ruși.
Sub protecția anonimatului, unii dintre aceștia au oferit informații surprinzătoare despre acea întâlnire cu totul neașteptată, povestind nu numai că au fost surprinși de o astfel de decizie a liderului de la Kremlin, dar că și că erau de-a dreptul înspăimântați.
Potrivit The Washington Post, atmosfera a fost una tensionată la momentul respectiv, iar cei 37 de oligarhi convocați de Vladimir Putin au așteptat mai bine de două ore până să apară ”Țarul”. Firește, aproape toți erau convinși că afacerilor lor puteau fi considerate încheiate, iar imperiile lor financiare urmau să se prăbușească precum castelele din cărți de joc.
”Toată lumea era într-o dispoziție îngrozitoare. Toată lumea stătea acolo prăbușită, zdrobită”, a dezvăluit unul dintre cei care au participat la ”ședința” cu Putin, iar un alt participant și-a amintit că uluiala era maximă, iar unii dintre oligarhi nici nu mai puteau vorbi.
”Nu i-am văzut niciodată atât de uluiți. Unii dintre ei nici nu puteau vorbi”, a spus acesta.
Vladimir Putin: ”Operațiune militară specială”
Sosirea lui Putin a însemnat momentul culminat, iar acesta le-a spus oligarhilor ruși că invadarea Ucrainei a fost singura opțiune posibilă. Evident, liderul de la Kremlin nu a folosit termenul ”război”, ci a utilizat mult îndrăgita sa sintagmă – operațiune militară specială.
Pe de altă parte Vladimir Putin i-a asigurat pe cei 37 de oligarhi împietriți de emoție că Rusia va rămâne o putere economică și după declanșarea ostilităților, anticipând, de altfel, viitoarele sancțiuni economice.
Oligarhii ruși contactați de The Washington Post au recunoscut că au un sentiment de neputință în fața deciziilor luate de Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina. Cel puțin patru oligarhi ruși care au făcut avere în perioada predecesorului lui Putin, președintele Boris Elțîn, au părăsit Rusia.
Cel puțin patru înalți oficiali au demisionat din funcție și au părăsit țara, cel mai înalt rang dintre aceștia fiind Anatoly Chubais, trimisul special al Kremlinului pentru dezvoltare durabilă și țarul privatizării din epoca Elțîn.
Încrederea investitorilor, ”distrusă” de războiul lui Vladimir Putin
Vladimir Potanin – proprietarul fabricii de metale Norilsk Nickel – care a fost un arhitect al privatizărilor Rusiei din anii `90, a avertizat că ”propunerile de confiscare a activelor companiilor străine care au părăsit Rusia în urma războiului vor distruge încrederea investitorilor și vor arunca Rusia înapoi în timp, în perioada Revoluției din 1917”.
Oleg Deripaska – un magnat al aluminiului care și-a făcut averea inițială în timpul erei Elțin – a mers cel mai departe, numind războiul din Ucraina ”nebunie”, deși, la rândul său, s-a concentrat pe bilanțul economic al invaziei.
Acesta a prezis, potrivit aceleiași surse, că ”această criză economică rezultată din sancțiuni va fi de trei ori mai gravă decât criza financiară din 1998 care a zguduit economia rusă”. Mai mult, oligarhul a aruncat o mănușă regimului Putin, declarând că politicile sale de capitalism de stat din ultimii 14 ani au ”nu a condus nici la creșterea economică, nici la creșterea veniturilor populației”.
Citește și: