La noi, ca la nimeni. Autoritățile locale preferă să plărească amenzi exorbitante în urma controalelor efectiate de inspectorii de mediu, decât să creeze spații de colectare selectivă și să îndemne populația să recicleze.
Toate unitățile administrativ-teritoriale plătesc sume mari de bani pentru nerealizarea țintelor de deviere de la groapă. Ministrul mediului, Barna Tanczos, a îndemnat, din nou, populația să colecteze deșeurile.
„Ne concentrăm pe coerciția la adresa autorităților locale care nu realizează țintele. Acolo facem controale la fața locului prin AFM. Anul trecut, am intensificat aceste controale și au fost crescute de câteva ori amenzile aplicate și primăriile nu au avut de ales și au fost nevoite să plătească aceste amenzi și avem o colectare de peste 100% în plus față de 2020 la AFM pe aceste penalități.
Și încă o dată, trebuie să venim cu logistica, cu infrastructura. Venim pe de o parte cu finanțările din PNRR pentru zona urbană pentru insulele digitalizate și inteligente, venim cu rețeaua de colectare a deșeurilor nemenajere care din păcate ajung în natură de foarte multe ori. În momentul de față, toate unitățile administrativ-teritoriale plătesc o amendă pentru nerealizarea țintelor de deviere de la groapă. Vrem sau nu vrem să recunoaștem, acești bani se plătesc din buzunarul cetățenilor care pur și simplu nu respectă regula simplă de a separa deșeurile reciclabile de cele nereciclabile”, a declarat ministrul.
În acest sens, campania națională „Curăţăm România” s-a prelungit cu o lună. Administraţiile locale pot depune în continuare cereri de finanţare pentru acţiunile de ecologizare. În funcţie de numărul locuitorilor se acordă sume între 3.000 şi 30.000 de lei. Până în prezent 230 de UAT-uri au depus cereri de finanţare pentru acţiuni de curăţare. Campania va fi completată şi cu controale tematice.
După 1 iunie autorităţile competente vor demara controale în acele zone şi localităţi unde nu s-au organizat acţiuni de ecologizare. În plus, acesta a adăugat că, împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost lansat un dialog verde cu elevii şi, în cadrul acestei campanii, s-a ajuns la peste 5.000 de elevi în cele 30 de zile sau 30 şi ceva de zile de când a fost lansată campania.