VIDEO | Tancurile rusești, distruse de efectul Hopa-Mitică. Problema majoră de construcție pe care o au (DOCUMENTAR)

Publicat: 03/05/2022, 21:30
Actualizat: 03/05/2022, 21:32

Rusia a pierdut sute de tancuri și vehicule blindate în războiul din Ucraina. Pierderile sunt provocate doar parţial de eficienţa armelor antitanc ucrainene şi slabei pregătiri a tanchiştilor ruşi.

Un alt motiv îl reprezintă faptul că tancurile ruseşti au o problemă de construcție numită efectul „Hopa Mitică” sau, în engleză, „Jack in the box”, și cunoscută Occidentului din 1991, din timpul războiului din Golf.

Un „Hopa Mitică”  este o jucărie pentru copii care constă în exterior dintr-o cutie cu manivelă. Când manivela este rotită, un mecanism de cutie muzicală din jucărie redă o melodie. După ce manivela a fost rotită de un număr suficient de ori, cum ar fi la sfârșitul melodiei, capacul se deschide și o siluetă, de obicei un clovn sau un bufon, iese din cutie. Unele cricuri în cutie se deschid la momente aleatorii atunci când sunt pornite, făcând tresărirea și mai eficientă.

Acest concept a fost folosit și pentru a explica și efectul cu care unele tancuri pot fi distruse, fără să fie lovite direct. Asta s-ar fi întâmplat și cu sute de blindate rusești. Principala problemă ar fi depozitarea muniției. Spre deosebire de tancurile occidentale, cele rusești au muniție pusă inclusiv în turelă. Asta face ca și o lovitură indirectă să poată declanșa o reacție în lanț care poate duce la explozia întregului depozit de muniție de până la 40 de obuze. Se spune că unda de șoc poate arunca turela tancului până la aproape 5 metri.

„Ceea ce vedem la tancurile rusești este un defect de proiectare”, a declarat Sam Bendett, consilier al programului de studii rusești la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Tancul are, în general, un echipaj format din trei soldați, doi plasați în turelă, la arme, și al treilea care conduce

„Dacă nu ieși în câteva secunde după explozie, ești pur și simplu prăjit în interior”, a spus Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.

Experţii militari americani spun că există o problemă de proiectare: tancurile ruseşti, bazate în special pe modelul T-72 marea majoritate a celor întâlnite acum în Ucraina, au un sistem de încărcare automată a muniţiei: până la 40 de proiectile sunt încărcate într-un „carusel special” aflat în interiorul turelei. În cazul în care tancul e lovit de un proiectil antitanc care trece de blindaj, acest lucru va conduce, aproape de fiecare dată, la o reacţie în lanţ care provoacă explozia întregii muniţii de la bord şi aruncatul turelei în aer.

T-72 este succesorul tancului T-62. Atunci când T-72 a început să fie produs în serie, costul reprezenta 40% din prețul unui model T-64. T-72 e dotat cu un motor diesel care dezvolta 780 de cai putere. Acesta este o variantă îmbunătățită a motorului folosit de tancul T-62. Designul exterior e asemănător cu cel al tancului T-64, iar armamentul și sistemul de conducere a focului erau practic identice cu cele montate pe varianta T-64A. Sistemul de răcire este asemănător cu cel instalat pe tancurile T-55 și T-62. În timpul războaielor din Golf împotriva Irakului în 1991 și în 2003, sute de tancuri T-72 de fabricație rusă ale armatei irakiene au avut aceeași soartă.

„Am văzut imagini cu tancuri rusești târâte de tractoarele fermierilor ucraineni. Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroiul de primăvară, pentru că înaltul comandament a invadat într-un moment nepotrivit al anului”, a spus Phillips OBrien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.

„Multe tancuri au fost abandonate pentru că au fost conduse prost. Unele au căzut de pe poduri. Altele au fost băgate în șanțuri, astfel încât șenilele s-au desprins. Capacitatea trupelor de a-și folosi echipamentul a lipsit. Dar, de multe ori, soldații și-au abandonat pur și simplu vehiculele și au fugit. Așa că și voința de luptă a lipsit”, a mai spus Nick Reynolds, analist la Royal United Services Institute.

Aceeași problemă se întâlnește și în cazul altor modele de tacuri din Rusia

Aceeaşi problemă de producție este întâlnită şi la variantele modere ale tancurilor T-72, dar şi la modelele mai noi, precum T-80 sau T-90. T-80 este un tanc principal de luptă din generația a treia, proiectat și fabricat în URSS. Acesta este o variantă îmbunătățită a tancului T-64 a intrat în serviciu în 1976, fiind primul tanc cu turbină cu gaze. T-90 este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat la uzinele Uralvagonzavod din Nijni Taghil, Rusia. T-90 este o variantă modernizată a tancului T-72. Este cel mai modern tanc aflat în dotarea Forțelor Terestre și Infanteriei Marine rusești. Deși are la bază un model T-72, T-90 este dotat cu tunul și sistemele optice de ochire montate pe tancul T-80U, un motor nou și un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice.

Aceste tancuri au un echipaj compus din trei oameni și au un carusel de muniție montat pe podeaua turelei. Spre deosebire de ruși, tancurile NATO folosesc muniția într-un compartiment al turelei, compartiment ce este separat de echipaj. În plus, majoritatea tancurilor occidentale nu folosesc un carusel de muniție. Aici, unul dintre cei patru bărbați din cadrul echipajului este responsabil cu încărcarea manuală a proiectilor.

Ţările occidentale au trimis până în prezent ajutor militar Ucrainei în valoare de peste 3 miliarde de dolari. În privinţa armamentului antitanc, SUA au livrat peste 4.000 de rachete Javelin de ultimă generaţie, iar Marea Britanie cel puţin 3.600 de rachete antitanc NLAW. Conform datelor disponibile, Rusia dispunea, la începutul războiului, de aproximativ 2.700 de tancuri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată