Președinta Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Nagy, este urmărită penal de procurorii DNA, într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la achiziții de măști la prețuri supraevaluate, în perioada pandemiei.
Procurorii au suspiciuni în cazul unui contract de 50 de milioane de lei, în cadrul căruia au fost cumpărate măști de protecție, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei.
„În acest context, Cornelia Nagy, în calitate de președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Mădălin Ioana Hohan (fostă Deaconescu), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un Acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC Romwine & Coffee SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.
În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma respectivă și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru”, conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Cum SC Romwine & Coffee SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
„Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei”, afirmă procurorii.
În acest context, de suferit ar fi avut societățile participante în cadrul procedurii și instituțiile publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.
În paralel, s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse), spun procurorii.