Schinduful este un aliment folosit din vechime în Orient și s-a demonstrat că poate avea numeroase beneficii pentru organism.
Schinduful, cunoscut și sub numele de fân grecesc, este originar din sudul Europei, vestul Asiei și partea mediteraneană. El se remarcă pentru gustul și mirosul similar siropului de arțar, fiind folosit atât în medicină, cât și în preparate alimentare, relatează CSID.
Un studiu din 2017 publicat în Molecular Nutrition & Food Research face referire la acest condiment ca fiind „o plantă mică, dar cu beneficii uriașe” pentru prevenirea bolilor și sprijinirea stării de sănătate. Potrivit cercetătorilor, aceste ierburi sunt printre cele mai vechi în medicina tradițională chinezească, cu studii clinice moderne care să sprijine toate beneficiile sale.
Schinduful oferă cantități limitate de nutrienți, dar vitaminele și mineralele sunt principlul motiv pentru care este benefic acest ingredient.
Cercetătorii au descoperit că scade nivelul glucozei din sânge în cazul persoanelor cu diabet sau pre-diabet. Mai mult, s-a dovedit că suplimentele cu schinduf reduc semnificativ colesterolul total, dar și colesterolul LDL (rău).
În plus, schinduful poate fi un remediu ideal pentru crampele menstruale. Astfel, un studiu publicat în Journal of Reproduction & Fertility a privit în ansamblu impacul a 900mg de pudră de semințe de schinduf, sub formă de capsule, versus un tratament placebo pentru durerile menstruale. Potrivit oamenilor de știință femeile care au consumat schinduf au experimentat o reducere a durerilor menstruale, dar și ameliorarea altor simptome precum stări de oboseală, dureri de cap, senzație de greață, vărsături sau lipsa energiei.
Mai mult, schinduful joacă un rol important și în sănătatea bărbaților, arată sursa citată. Un studiu clinic din 2020 sugerează că extractul de schinduf poate crește nivelul total de testosteron. Un alt studiu mai vechi sugerează că acest ingredient are un efect pozitiv asupra libidoului în rândul a 60 de participanți cu vârste cuprinse între 25 și 52 de ani.
Prețul e de 2,3 lei pentru 100 de grame sau 20 de lei pentru 1 kilogram, conform site-ului de specialitate roadelepamantului.ro.
Potrivit sursei citate, schinduf măcinat este un condiment vechi, deși majoritatea oamenilor din țările occidentale nu-l prefera din cauza mirosului neplăcut. Acesta este folosit in Orientul Mijlociu și în India, în special pentru marinare. Semințele de schinduf prăjite și uscate pot îmbunătăți mirosul și pot reduce gustul amar. O cantitate mică de schinduf măcinat este un aditiv foarte bun la amestecul de curry.