VIDEO | Patriarhul Kirill, miliardarul din fruntea Bisericii Ruse (DOCUMENTAR)

Publicat: 06/05/2022, 20:30
Actualizat: 06/05/2022, 20:32

Patriarhul Kirill I, cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev, este un episcop ortodox rus, care îndeplinește în prezent funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pozițiile pe care le-a luat de-a lungul vremii au fost mult discutate. El afirma, în 2013, că recunoașterea de către statele occidentale a căsătoriilor între persoane de același sex prevestește sfârșitul lumii.

Un an mai târziu, în contextul crizei din Crimeea, autoritățile din Letonia i-au cerut să contramandeze vizita pe care urma să o efectueze la jumătatea lunii mai.

În ziua de 12 februarie 2016, patriarhul Kirill I al Moscovei a avut o întâlnire cu papa Francisc, în Havana, capitala Cubei, în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.

De-a lungul timpului, patriarhul Kirill a fost implicat în numeroase controverse. Una dintre cele mai populare este „scandalul ceasului de lux”.

După ce inițial a negat, Biserica Ortodoxa Rusă a recunoscut, în aprilie 2012, că a modificat o fotografie a patriarhului Kirill, de pe pagina sa de Internet, pentru a „șterge” ceasul elvețian marca Breguet, de 30.000 de dolari, al preafericitului.

Falsificarea a ieșit la iveală deoarece ceasul era, în continuare, perfect vizibil în reflexia mâinii pe tăblia lustruită a mesei.

Patriarhul Kirill a fost criticat, în repetate rânduri, din cauza afirmațiilor sale controversate și a poziției favorabile față de regimul lui Vladimir Putin.

În februarie 2022, Kirill a ținut un discurs prin care și-a arătat susținerea față de invazia armatei ruse din Ucraina, provocând numeroase reacții negative la adresa sa, inclusiv din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române.

La o lună, în martie 2022, Kirill a șocat din nou printr-o altă declarație, afirmând că unul dintre motivele invadării Ucrainei au fost paradele comunității LGBT ce se organziau acolo și care trebuiau interzise.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a afirmat acesta, citat de agenția RIA Novosti a statului rus.

Patriarhul Rusiei a făcut afirmațiile în timpul unei predici ținute în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie, la 9 zile după Paști.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă le cere sfinților îngropați în catedrală să se roage ca „granițele sacre” ale Rusiei să rămână de nepătruns, iar rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei”.

Acesta a fost și sancționat de Uniunea Europeană din cauza susținerii războiului din Ucraina, fiind un susținător fervent al președintelui Vladimir Putin. În ultimele săptămâni, el a susținut campania militară a Rusiei în Ucraina, cerând susținătorilor să se unească pentru a lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Moscovei.

În replică, Papa Francisc i-a spus lui Kirill într-o întâlnire video din martie că liderii religioși „nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Iisus”. Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”, a declarat Papa despre discuția cu Kiril, potrivit CNN.

Întrebat dacă ar putea fi patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care îl poate convinge pe liderul de la Kremlin să deschidă ușa dialogului, Suveranul Pontif a negat.

Replica a venit într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Ruse, publicat de agenția rusă de știri RIA. Biserica Rusă susține că discuția online din 16 martie a fost axată pe „problemele legate de ajutorarea refugiaților, despre dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă, fără persecuție politică, și despre rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina”.

”«Domnia lui Putin, un miracol al lui Dumnezeu» care a pus capăt tulburărilor economice din anii 1990 după dezintegrarea Uniunii Sovietice”. Așa a descris Kiril mandatele liderului de la Kremlin.

Kiril, născut în 1946, a urcat rapid în rândurile Bisericii. A fost șeful relațiilor externe și, în cele din urmă, a avut propria emisiune de televiziune axată pe idei religioase.

El a propus un plan ambițios de revizuire a imaginii Bisericii, care a stagnat în timpul ateismului mandatat de stat al Uniunii Sovietice, și de extindere a prezenței acesteia în instituțiile statului, precum școlile și armată.

În calitate de patriarh, el a făcut ca această viziune să devină realitate. Catedrala lui Kirill, Hristos Mântuitorul, decorată cu iconografie ornamentată și acoperită de cupole masive aurite, a fost construită chiar lângă zidurile roșii impunătoare ale Kremlinului, formând o axă a bisericii și a puterii de stat în centrul Moscovei. De aici, el ține slujbe fastuoase la care participă Putin și elita politică a Rusiei.

În 2020, revista Forbes publicase un raport în care se spunea că averea lui Kirill ar fi în jur de 4 miliarde de dolari. Publicația rusă Novaia Gazeta vorbește, în schimb, de un total care ajunge la aproape 8 miliarde de dolari.

În Rusia, Biserica Ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial. După ce și-a recuperat, din 1991 încoace, mare parte din vechile proprietăți, Biserica Ortodoxă Rusă și-a creat și propriul său sistem bancar.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă Patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

Potrivit unei investigații a presei ruse, patriarhul Kirill ar fi și co-proprietarul unui avion de 43 de milioane de dolari. Conform Moscow Times, Patriarhul ar mai deține un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și un ceas de 30.000 de dolari, cu care a apărut într-o imagine oficială ce a fost apoi modificată în Photoshop.

Kirill este poreclit și „mitropolitul tabacului” și posedă o vilă în Elveția, unde a fost reprezentantul Rusiei în Consiliul Mondial Ecumenic al Bisericilor.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer