Medicul Adrian Streinu-Cercel, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş, afirmă că pandemia e departe de a se fi încheiat şi un nou vaccin ar putea apărea.
Profesorul Cercel spune că, deşi numărul cazurilor noi de COVID scade, România se îndreaptă spre un nou vaccin, la fel ca toate celelalte țări ale UE, transmite Antena 3.
„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal.
În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm.
Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager.
În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager. Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă”.
Bill Gates a avertizat, recent, că pandemia de coronavirus este departe de a se încheia și chiar ar putea exista o variantă „şi mai transmisivă şi chiar mai fatală”.
„Ceea ce este mai rău ar putea să urmeze”, a avertizat cofondatorul şi filantropul Microsoft, pentru Financial Times.
Celebrul omul de afaceri a precizat că nu vrea să fie „un mesager al catastrofelor”, dar spune că riscul apariţiei unei variante mai virulente este „cu mult peste 5%”.
„Suntem în continuare expuşi riscului ca această pandemie să genereze o variantă care ar putea fi şi mai transmisivă şi chiar mai fatală. sunt necesare urgent noi vaccinuri care să aibă efecte de lungă durată pentru a combate infectarea în viitor”, a mai spus el.
Bill Gates îndeamnă la crearea unei echipe de experţi internaţionali, de la epidemiologi la modelatori pe computer, pentru a identifica ameninţările şi pentru a îmbunătăţi coordonarea internaţională, conform Mediafax, care citează Sky News.
De asemenea, solicită o echipă globală de răspuns la epidemii, gestionată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi afirmă că ar fi vitale investiţii suplimentare.
„Mi se pare nebunesc că am putea să nu prevenim această tragedie şi să nu facem, în numele cetăţenilor lumii, aceste investiţii”, declară filantropul american.
Gates e conștient că războiul din Ucraina domină acum agenda internaţională, dar susține că nu trebuie abandonată nici această pistă, a virusului care poate ataca din nou.
„Suma de bani implicată este foarte mică în comparaţie cu beneficiul combaterii pandemiei şi va fi un test: îşi pot asuma instituţiile globale noi responsabilităţi într-un mod excelent?”, spune el.