Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a precizat, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației, ediția mai 2022, că trendul ascendent al inflației este generalizat, atât la nivel european, cât și global, partea bună – dacă ne consolează cu ceva – fiind că România a pierdut primul loc pe podium din acest punct de vedere la nivelul blocului comunitar.
„Începând cu iulie 2021 observăm o creștere foarte rapidă a prețurilor, partea hașurată, ceea ce reflectă un șoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă creștere într-o perioadă scurtă, bineînțeles că reflectă un fenomen advers cu totul și cu totul deosebit. Și la o analiză, ceea ce veți vedea și în continuare, în spatele aceseti creșteri a prețurilor de consum din România, ca și din mai toate țările europene, este o creștere a consturilor de producție și în special a costurilor cu energia, deci a prețurilor la energie, toate formele de energie, inclusiv combustibilii”, a explicat Mugur Isărescu, la debutul prezentării Raportului asupra inflației, ediția mai 2022.
Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanțurile internaționale de valoare adăugată, cauzate de sancțiuni, reticența companiilor vizavi de relațiile comerciale cu Rusia și iminența unor noi seturi de măsuri în trimestrul I, a detaliat șeful BNR.
De asemenea, pe piață au fost și câteva „episoade de panică”, după cum a detaliat Guvernatorul BNR. „Avem și câteva episoade de panică, le-am trăit cu toții, nu le dezvolt, a fost un început de panică, calmat, dar a durat, totuși, vreo două săptămâni pe piața valutară, în special pe piața caselor de schimb din motive de lipsă fizică de bancnote, altminteri cursul am reușit să îl ținem stabil. Dar a fost și panică în ceea ce privește unele alimente, în special uleiul comestibil, și carburanții”, a explicat Mugur Isărescu.
Potrivit șefului băncii centrale, tendința de creștere a indicelui prețurilor de consum este una generalizată, atât la nivel european, cât și global.
„Dacă ne consolează cu ceva, într-adevăr România nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem șapte – opt țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro. Nu mă refer numai la țările baltice, care au inflație semnificativ mai mare decât România, dar e vorba și de Cehia, în mod curios și Olanda”, a spus Mugur Isărescu.
În graficul prezentat în conferința de joi, cu datele la nivelul lunii martie, în varianție anuală, în fața României sunt Lituania, pe primul loc, se aproapie de 16%, urmată de Estonia, în jur de 15%, Cehia aproape 12. Urmează Țările de Jos / Olanda, Letonia, Bulgaria, Polonia și Spania.
De la an la an, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a fost de 13,8,% comparativ cu aprilie 2021 (față de 10,2% în martie și 8,5%, în februarie), conform datelor oficiale centralizate și publicate miercuri de Institutulul Național de Statistică.
Rapoartele intergrale:
Prezentare – Raport asupra inflației – Mai 2022 – Mugur Isărescu, Guvernator BNR
BNR – Raport asupra inflatiei RO20220512GUV
BNR Raport asupra inflației Mai 2022