VIDEO | Art Safari 2022, eveniment dedicat tuturor iubitorilor de cultură, și-a deschis porțile: ”Dacă în corpul nostru este un suflet, hrana sufletului este cultura” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Publicat: 12/05/2022, 18:25
Actualizat: 12/05/2022, 20:53

Sub patronajul Ministerului Culturii, expoziția Art Safari 2022 și-a deschis porțile pentru cei care apreciază frumosul, în general, și arta în special. Până pe 7 august, iubitorii de cultură pot păși în Centrul Vechi din București pentru una dintre experiențele care au darul de a hrăni atât ochiul, cât și sufletul.

Palatul Dacia-România găzduiește ediția cu numărul 9 a Art Safari, pe afișul evenimentului cultural fiind prezenți artiști de renume precum Theodor Aman – primul artist român modern -, Picasso, Dali & Falla, Irina Dragomir, Marcel Iancu (considerat artist fenomen al secolului XX) și Barbara Klemm.

GÂNDUL a fost prezent la deschiderea Art Safari 2022, evenimentul beneficiind de prezența celor care au fost și sunt dornici să descopere arta în forme cât mai variante. Printre numele de referință pe care GÂNDUL le-a surprins la Art Safari 2022 au fost filozoful Horia-Roman Patapievici, o prezență de seamă a spațiului cultural, dar și europarlamentarul Rareș Bogdan, susținător înfocat al fenomenului cultural.

”Art Safari este cea mai mare expoziție de artă din România, cu cel mai mare număr de vizitatori. Este și un eveniment monden, lumea vine să vadă și să fie văzută. Este foarte important, oamenii care au contact cu arta înțeleg și sunt educați de cei care operează în spațiul cultural. Este un spațiu cultural de cultivare… dacă pot să spun așa. Art Safari e un fenomen”

Raluca Ilaria Demetrescu, organizator

Rareș Bogdan: ”Suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, simțim, pentru că asta este arta!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a punctat că Art Safari este unul dintre evenimentele culturale care ”a reușit să pună Bucureștiul pe hartă”, chiar el realizând mai multe emisiuni, de-a lungul timpului, din diferite locații.

Arta poate și ar trebui să fie ”o vindecare”, a mai spus Rareș Bogdan, o ”bucurie” și un ”tratament pentru suflet”.

Pentru mine, Art Safari este unul dintre puținele evenimente ale Bucureștiului, de artă plastică, care a reușit să se impună și care a reușit să pună Bucureștiul pe hartă. Am realizat cred că vreo 5-6 ani emisiuni de la Art Safari, din diverse locații. Eu sper să fie o vindecare arta. Arta românească veche, arta modernă, pentru că aici este o îngemănare, este indiscutabil o bucurie și un tratament pentru suflet. După doi ani în care am avut pandemie, război, cred că sufletul are nevoie de vindecare, iar eu am venit în calitate de prieten al Art Safari, în calitate de iubitor de artă, de colecționar de artă. Se vede în declarația de avere.

E o situație complet nouă pe care o traversează omenirea și această parte. Iată că traversăm un război, pe care îl vedeam în filme. Cred că lumea încearcă să renască și să se întoarcă la viața cotidiană, sper să nu ne retrimită nimeni după modelul Shanghai, în case, să nu ne scoată dintre tablouri, dintre flori și dintre terasele de pe Calea Victoriei, pentru că nu poți trăi doar cu mâncarea fizică, avem nevoie și de puțină hrană sufletească.

Iar fără carte, fără artă, fără rugăciune, pentru cei credincioși, fără bucuria privitului, cred că nu am fi decât niște roboți. Totuși, suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, și în același timp, simțim, pentru că asta este arta!”, a transmis, ÎN EXCLSUSIVITATE pentru GÂNDUL, europarlamentarul Rareș Bogdan.

”Iar fără carte, fără artă, fără rugăciune, pentru cei credincioși, fără bucuria privitului, cred că nu am fi decât niște roboți. Totuși, suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, și în același timp, simțim, pentru că asta este arta!”

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: ”Suntem oameni, ne îndrăgostim, iubim, plângem, simțim, pentru că asta este arta!”

Horia Roman Patapievici: ”Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție”

La rândul său, filozoful Horia Roman Patapievici a declarat că sufletul ”are nevoie de hrană”, iar această hrană, dincolo de toate, este chiar cultura.

Dacă în corpul nostru este un suflet, sau dacă ceea ce suntem noi nu se reduce numai la un complex neurofiziologic, și există ceva pe care-l putem numi suflet, atunci, așa cum corpul are nevoi materiale pe care le satisfacem, care pot fi superioare, așa cum este distracția, și sufletul are nevoie de hrană, iar această hrană, o spun cu toată simplitatea și fără niciun fel de pompozitate, este, iertați-mi cuvântul, cultura.

Trecem pe lângă lucruri grăbiți sau pentru că suntem proști. Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție. Și atunci, ce ne dăruiește e cu asupra de măsură. Toate astea pe care le vedeți pe pereți, uitați-vă la ele cu atenție. Nu doar analitic, citiți, nu știu ce, dar și ca spectacol vizual, ca și carnalitate, ca textură vizuală, care-i material”, a declarat Horia Roman Patapievici, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Dacă nu avem atenție, nu vedem nimic. Dacă avem atenție, atunci ceea ce este în stare de ascundere, e scos la iveală…”

Horia Roman Patapievici

Horia Roman Patapievici: ”Miracolul lumii se dezvăluie dacă o privim cu atenție”

”Vor fi parcurse cele mai semnificative, dar și cele mai neașteptate și surprinzătoare lucrări”

Vizitatorii Art Safari 2022 vor putea opta pentru tururi ghidate, o ocazie unică de explorare a universului artistic pentru a afla secretele din spatele expozițiilor și pentru a participa la prezentările lucrărilor atent alese ca introducere în expoziții.

”Vor fi parcurse cele mai semnificative, dar și cele mai neașteptate și surprinzătoare lucrări, sub forma unui tur atent structurat, suficient lămuritor și prietenos”, au transmis organizatorii evenimentului.

Organizatorii Art Safari 2022 au anunțat și programul evenimentului care va avea loc între 12 mai – 7 august, la Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, cu mențiunea că accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit.

  • Program vizitare: joi, vineri, sâmbătă, duminică 12:00-21:00.
  • Tururi de noapte: joi, vineri, sâmbătă, duminică 22:00-01:00 (vizitatorii sunt rugați de către orgnizatori să nu întârzie, fiindcă intrarea are loc chiar la 22:15)
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?