Cancelarul german Olaf Scholz a salutat joi candidatura Finlandei la NATO și a oferit „sprijinul deplin” al Berlinului, după ce președintele și premierul finlandez și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că această națiune nordică, care are o graniță de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA.
„Salut decizia Finlandei de a se pronunța în favoarea aderării imediate a țării la NATO”, a declarat Scholz într-un tweet.
„În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Sauli Niinistö, am asigurat Finlanda de sprijinul deplin al guvernului german”, a adăugat Scholz, potrivit CNN.
Ich begrüße die Entscheidung Finnlands, sich für einen unverzüglichen Beitritt des Landes zur @NATO auszusprechen. In einem Telefonat mit Präsident @niinisto habe ich #Finnland die volle Unterstützung der Bundesregierung zugesichert.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) May 12, 2022
Președintele finlandez a declarat pe Twitter că a discutat cu cancelarul german despre candidatura Finlandei la NATO.
”Finlanda este recunoscătoare pentru sprijinul german pentru aderarea noastră la NATO”, a scris el, adăugând că au discutat, de asemenea, despre „necesitatea de a obține pacea în Ucraina”.
Cel mai probabil, guvernul finlandez va solicita aderarea după ce va primi aprobarea parlamentară săptămâna viitoare.
Și Suedia intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial, ca urare a războiului total neprovocat declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
Rusia a avertizat Finlanda cu măsuri tehnico-militare, dar și de altă natură, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO. Moscova susține că decizia ar pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei.
Este același tip de discurs pe care l-a avut și în legătură cu intenția Ucrainei de a adera la NATO.
Ministerul Afacerilor Externe din Federația Rusă scrie, într-un comunicat, că Moscova se va vedea obligată să adopte măsuri pentru a contracara „amenințările pentru securitatea națională”.
Kremlinul reia idea potrivit căreia obiectivul NATO este continuarea extinderii către frontierele Rusiei și crearea unui nou flanc de amenințare militară.