Deținătoarea unui câine de rasă comună din Capitală a fost sancționată contravențional de polițiștii locali din București cu amendă de 5.000 de lei (1.000 de euro). Ce lege a încălcat femeia, potrivit polițiștilor locali.
„D.G., în vârstă de 42 de ani, locuiește la curte, într-un imobil din sectorul 3 al Capitalei. De ceva vreme, femeia crește un câine de rasă comună (maidanez – n.r.) pe care nu l-a microcipat și nu l-a înregistrat în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân. Nu i-a făcut nici carnet de sănătate. Aceste nereguli – obligații prevăzute de OUG 155/2001 în sarcina deținătorilor de animale de companie – au fost constatate, prima dată, de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B. la mijlocul lunii martie, tocmai în cadrul unor acțiuni de informare cu privire la îndatoririle legale ce revin posesorilor de câini și pisici”, se arată într-un comunicat al Poliției Locale București.
Potrivit sursei citate, în martie, deținătoarea patrupedului a fost sancționată contravențional cu avertisment și i s-a pus în vedere ca, într-un termen rezonabil, să intre în legalitate.
„Zilele trecute, agenții Poliției Locale a Municipiului București au revenit pentru verificări și au constatat că nici una dintre obligațiile legale nu fusese îndeplinită. Mai mult, pe un ton răstit, proprietara animalului le-a spus polițiștilor locali că la ea în curte face ce dorește, nu ce spune legea. În aceste condiții, pentru încălcarea art. 8 alin. 4 din Ordonanța de Urgență 155/2001 – ce prevede obligativitatea microcipării câinilor de rasă comună – D.G. a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Pentru că a refuzat să semneze procesul verbal, acesta îi va fi comunicat prin poștă”, mai transmite Poliția Locală.
Sursa citată mai arată că proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează au amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.