Fetița în vârstă de cinci ani diagnosticată cu boala Wilson, despre care s-a crezut inițial că ar fi primul caz de hepatită de origine necunoscută din România, a murit luni seară, în urma complicațiilor postoperatorii.
„Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile”, anunță Institutul Clinic Fundeni.
Starea fetiței a început să se agraveze de câteva zile, iar aceasta era în stare critică, anunțase anterior spitalul.
Boala Wilson este o tulburare genetică ce provocacă stocarea excesivă a cuprului în organism.
Acumulările de cupru duc la insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă singura soluție.
„În cursul zilei de luni, medicii au reintervenit chirurgical, după ce s-au identificat complicații ale anastomozei biliare, care au fost corectate. În acest moment starea fetiței este critică, necesitând măsuri susținute de terapie intensivă”, a transmis unitatea medicală pe pagina de Facebook, în decursul zilei de marți.
Transplantul de ficat la fetiţa cu hepatită severă, care s-a dovedit a avea boala Wilson, o afecțiuni genetică rară, a fost realizat la începutul lunii mai, donatorul fiind un tânăr de 17 ani.
Pacienta ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență. Salvarea ei a venit de la adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții lui au acceptat să-i doneze organele. Ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.