Inovație, creativitate, performanță, soluții: Maratonul Asthmathon și-a desemnat câștigătorii! Peste 50 de tineri s-au „luptat” în proiecte inedite pentru a îmbunătăți viața pacientului alergic/astmatic (Galerie foto)

Publicat: 18/05/2022, 17:20
Actualizat: 18/05/2022, 18:01

Asthmathon by OncoGen 2022 și-a desemnat câștigătorii! Un adevărat maraton al creativității, al proiectelor inedite care pot aduce  plus valoare în ecuația sănătății pacientului care se confruntă cu alergii sau a pacientului astmatic. Au fost 30 de ore în care potențialul creativ a peste 50 de tineri a fost fructificat la maximum.  

Astmul și rinita alergică sunt două afecțiuni a căror prevalență este în continuă creștere la nivel mondial.
Statisticile europene arată că unul din patru cetățeni este alergic și se preconizează că numărul acestora se va dubla în următorii zece ani.

La sediul OncoGen Timișoara s-a desfășurat zilele prima ediție a Asthmathon by Oncogen, o competiție inedită care a reunit peste 50 de tineri, elevi și studenți de la licee și universități timișorene. Rezultatele au depășit așteptările.

Desfășurat sub forma unui maraton creativ care s-a întins pe durata a 30 de ore, Asthmathon și-a propus să valorifice potențialul creativ al tinerilor, în scopul identificării de soluții ingenioase, care să îmbunătățească prin diverse mijloace calitatea vieții pacientului alergic/astmatic și să contribuie la creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la cauzele și implicațiile astmului alergic.

Tinerilor participanți li s-au adresat, în debutul evenimentului, Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Societății de Științe Medicale și coordonator OncoGen și Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), cu expuneri referitoare la implicațiile pe care o afecțiune cronică nediagnosticată la timp sau tratată necorespunzător le poate avea asupra calității vieții pacienților și cu referiri la importanța încurajării creativității, inițiativei și autonomiei în gândire și acțiune.

Propunerile făcute de cei 50 de tineri participanți, organizați în 10 echipe, au fost supuse evaluării unui juriu alcătuit din Daniela Mateșan (Asociația OncoGen), Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu (coordonator OncoGen), Igor Bulavițchi (Flex România), Alin Brindușescu (Elektrobit), Bogdan Bercean (XVision).

Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu: „Am văzut tineri extrem de bine pregătiți, plini de entuziasm”

,,Cercetătorii care formează acum colectivul OncoGen desfășoară activități de mentorat de mai mult de 15 ani. Inițial am fost concentrați exclusiv pe studenți, dar am constatat că cei mai potriviți pentru a fi formați și pentru a fi încurajați sunt elevii de liceu. Ei sunt, din punctul meu de vedere și cea mai importantă resursă a țării.

În fiecare an, România dă zeci de olimpici internaționali și sute de tineri participă cu succes la concursuri naționale de toate felurile. Am văzut tineri extrem de bine pregătiți, plini de entuziasm și dornici să urce cât mai sus. Dar cea mai importantă calitate, cea pe care dorim să o cultivăm mai presus de orice este creativitatea lor.

La OncoGen tinerii sunt incurajați și ajutați să se folosească de creativitatea lor și de resursele noastre pentru a-și pune în practică ideile. Acest eveniment, Astmathon by OncoGen, nu face decât să confirme importanța și potențialul tinerilor cercetători elevi și studenți. Am avut zece echipe de la cele mai bune licee din Timișoara și câțiva studenți.

Chiar și pe o nișă relativ îngustă (alergiile și astmul bronșic) am văzut multe idei foarte bune. A fost dificil să decidem cine primește premii, pentru că toate ideile au fost surprinzător de interesante. Ne-am angajat față de acești copii, că îi vom sprijini, dincolo de premiile în bani, să pună în practică – dacă este posibil – ideile lor.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu, coordonator OncoGen.

Prof. Univ. Carmen Bunu Panaitescu: ,,Prin digitalizare, prin telemedicină ne-am putea apropia de pacienții noștri”

,,Ne-am propus să venim către voi, generația care va veni să facă România altfel, să o facă mai curată și să aibă grijă de mediu. Nu poți să fii sănătos într-un aer poluat sau în condițiile în care apa nu este curată și solul nu este bine controlat. (…) Prin digitalizare, prin telemedicină ne-am putea apropia de pacienții noștri. S-ar putea face mici progrămele prin care să ne urmărim pacienții, prin care să avem datele despre astmul lor, despre rinita lor, despre calitatea vieții lor, să știm când trebuie chiar să vină la spital. Medicina progresează imens.

Avem diagnostice de precizie în care știm fiecare moleculă de alergen cât e de rea, și aceasta ar putea fi o direcție: să aveți stocate într-o bază de date toate moleculele rele, toate moleculele care sunt doar cu reacție încrucișată și să ne ajutați printr-un progrămel, astfel încât – la un click distanță – să putem spune pacientului: din multitudinea de alergii, acesta este alergenul tău rău, iar restul sunt doar reacții încrucișate. Acestea cred că ar putea fi primele lucruri care să ne apropie pe noi – medici, de voi.”, a explicat Prof. Univ. Carmen Bunu Panaitescu, președinte SRAIC.

Daniela Mateșan, președintele Asociației OncoGen: ,,Fiecare echipă este câștigătoare!”

“Nu au existat doar câțiva câștigători, asta îmi doresc foarte mult să înțelegeți. Cu toții ați fost minunați și fiecare echipă este câștigătoare. Așa că vă așteptăm cu un proiect și cu bugetul aferent și, dacă vom găsi ideea voastră viabilă, vă garantez fiecăruia dintre voi că vom găsi sursa de finanțare”, a precizat Daniela Mateșan, președintele Asociației OncoGen, organizator al evenimentului.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...