Începând din luna iunie, grupul de unități combatante ale NATO va fi dispus la Cincu, Brașov. Alegerea localității a fost făcută pe criterii demografice, iar poligonul va asigura spațiul necesar pentru cei 1000 de soldați NATO ce vor fi prezenți acolo.
Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate NATO din România, a afirmat că grupul de luptă al Alianței este deja funcțional la Constanța, însă centrul de greutate se va muta la Cincu, cu tot cu armament.
Unitatea care se află la Constanța este formată din militari din Franța și Belgia, urmând să fie completată de militari din Olanda. Colonelul Vincent Minguet nu exclude posibilitatea contribuției altor țări la constituirea acestui grup de luptă.
„Suntem activi în prezent. Începem să creştem capacitatea. Mare parte a batalionului este în Constanţa, la Kogălniceanu, ne vom muta la Cincu, vom păstra trupe şi la Kogălniceanu, dar aş spune că centrul de greutate va fi la Cincu. Vom face asta în iunie”, a explicat colonelul Minguet, ofițer al armatei Franței și comandat al unității de luptă a NATO constituită în România, potrivit adevărul.ro.
„Cincu este un centru naţional de antrenament. Pentru noi Cincu este cel mai bun loc pentru exerciţii”, a afirmat colonelul Vincent Minguet.
„Poate că şi alte ţări vor contribui la acest grup de luptă”, a mai spus comandantul grupului tactic al prezenţei avansate a NATO din România.
Colonelul a dezvăluit că soldaţii francezi s-au antrenat cu militarii români din brigăzile de Vânători de munte din Braşov şi Miercurea Ciuc și că următorul pas este „crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice destabilizare în România”.
„E vorba de vehicule blindate uşoare şi tancuri. Planul este să avem din ce în ce mai multe arme şi să fim tot mai puternici. Cu timpul, vom avea mai mult echipament, mai mult armament greu, dar pentru asta trebuie să ne asigurăm că vor exista locuri pentru mentenanţă, cu asta ne ocupăm acum, dar cred că în viitor vom avea tancuri mai puternice”, a spus el.
„Ne antrenăm în fiecare zi, cu soldaţi români, cu soldaţi americani, cu alte trupe care se află în România. Vorbim de activităţi operaţionale, nu de operaţiuni de război. Toate aceste exerciţii operaţionale fac parte dintr-un mesaj pe care îl trimitem armatei ruse. Pasul următor este crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice destabilizare în România. Cred că vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”, a mai spus colonelul.