Toate femeile Moldovei. Cine este procuroarea care ar putea fi următorul șef Anticorupție de la Chișinău. Vorbește cinci limbi străine și a făcut carieră în drept în Statele Unite

Publicat: 19/05/2022, 13:54
Actualizat: 19/05/2022, 14:36

Are un CV care o recomandă cu siguranță. Vorbește cinci limbi străine și a făcut  carieră în drept în Statele Unite. Procuror-adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, a trecut preselecția pentru a fi numită la conducerea Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova.  

Veronica Dragalin ar putea fi următorul procuror-șef anticorupție din Republica Moldova. A făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law. A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală.

Și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, capătă din ce în ce mai multă apreciere și vizibilitate pe plan internațional. Miercuri, în aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu, președintele Moldovei, a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: „Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită.”

Cine este Veronica Dragalin

Veronica Dragalin a făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law, fiind  promovată de către Comisia specială de preselecție pentru postul de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, după ce miercuri a fost finalizată etapa de interviuri.

Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților va fi trimisă Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va finaliza selecția și o va propune spre numire. Potrivit anunțului Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, pentru șefia Procuraturii Anticorupție de la Chișinău au mai candidat alți trei procurori: Adrian Bordianu, Victor Brînză și Octavian Iachimovschi.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention, scrie agora.md.  Ea este procuror-șef adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. A făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law.

A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Vorbește romană, engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană, potrivit hotnews.com.

Candidata este deținătoarea mai multor premii obținute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme si Explozibili si Premiul Directorului FBI. Este nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal și la Premiul „Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.”

Activitatea profesională a Veronicăi Dragalin, conform CV-ului său:

  • Experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări în fața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință;
  • Experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO);
  • Conducerea, coordonarea și supravegherea urmăririlor și acuzațiilor penale, incluzând:
    acuzații federale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles,
  • Acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles;
    multiple cazuri de abuz de putere împotriva organelor de forță, inclusiv a unui ofițer federal de corecție, a unui anchetator federal poștal, a unui adjunct al șerifului, și amai multor polițiști pentru utilizarea excesivă a forței, trafic de arme, de droguri și alte infracțiuni;
  • Experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatului de asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol;
  • Experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător și procese de apel;
    Instruire și supraveghere a procurorilor începători;
  • Coordonator al grupului de combatere a infracțiunilor motivate de ură, incluzând:
    conducerea, coordonarea și supravegherea investigațiilor și urmăririlor penale privind infracțiunile motivate de ură;
  • Elaborarea și efectuarea, în colaborare cu FBI, a cursurilor de formare și instruire indepartamente de poliție cu privire la cele mai bune practici în procesele de investigație;
    comunicarea și coordonarea acțiunilor comune cu polițiștii locali, organizațiile civile și cu cetățenii din comunitate.

Maia Sandu, studii  la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA

La rândul său, Maia Sandu a studiat managementul la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și a obținut un master în relații internaționale la Academia de Administrație Publică. Ea a lucrat în biroul Băncii Mondiale din Chișinău și în roluri guvernamentale și de consultanță înainte de a veni să studieze la Școala Kennedy.

  • În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.
  • În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.
  • În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.
  • Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
  • În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.
  • Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
  • Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...