Numărul copiilor ucraineni înscriși în școlile și grădinițele din România a ajuns la aproximativ 2.400, după cele aproape trei luni de la debutul războiului din Ucraina, a transmis, vineri, Ministerul Educației.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației de la inspectoratele școlare județene, vineri, erau depuse 2.577 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienți a copiilor refugiați din Ucraina în școlile și grădinițele din România.
Dintre aceștia, 969 sunt preșcolari și 1.608 sunt elevi.
Ministerul Educației anunță că 2.379 de copii au fost repartizați sau înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe.
938 dintre aceștia frecventează deja grădinițe din țara noastră, iar 1.441 au fost înscriși la școli.
Numărul acestora aproape s-a dublat față de începutul lunii trecute când, conform unei informări a ministrului Sorin Cîmpeanu, erau 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși deja în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc.
Oficialul publicase datele cu ocazia unei vizite – alături de Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale – la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, care găzduia la acea dată 227 de elevi ucraineni de ciclu primar care studiază cu profesori din Ucraina, fiind organizați în 8 clase.
Potrivit Poliției de Frontieră, de la declanșarea războiului din Ucraina, în 24 februarie, până joi, 19 mai, au intrat în România 976.951 cetățeni ucraineni.
Conform celor mai recente date, în 19 mai, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.130 de persoane, dintre care 8.808 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 1,3% față de ziua precedentă).
Conform informării de vineri a Ministerului Afacerilor Interne, de la începerea conflictului armat, 4.349 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, ei beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Începând din 18 martie și până în prezent au fost emise 26.374 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 911 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
Vineri la prânz, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 46.5%.